Κρατικός αερολιμένας Κυθήρων

Το «τέλος Χύτρας» από την Εγχώριο και η ανεπίσημη τοποθέτηση του Σπύρου Κασιμάτη για αποχώρηση από την ενεργό δράση, το «Alexander Onassis Air Show 2021» στα πλαίσια του Ιωβηλαίου του αεροδρομίου και η μεγάλη εορτή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, προστάτιδας του νησιού και των απανταχού Κυθηρίων, ξεχώρισαν από τα θέματα της τσιριγώτικης επικαιρότητας για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Η Χύτρα που κοχλάζει και «δύο καπνισμένες κάνες»

Η τελευταία (;) πράξη του δράματος της επιβολής τέλους ανά επιβάτη που επισκέπτεται το σπήλαιο της Χύτρας, παίχτηκε με την σχετική ανάρτηση της απόφασης της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας στην «Διαύγεια». Μια απόφαση που, θυμίζουμε, πως είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην τσιριγώτικη κοινή γνώμη, καθώς, πρακτικά σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τον ιδιαίτερα αγαπητό και άριστο επαγγελματία, Σπύρο Κασιμάτη, ο οποίος, άλλωστε, προανήγγειλε την απόφαση απόσυρσής του από την ξενάγηση στη Χύτρα (δραστηριότητα που εξάσκησε επί 30 συναπτά έτη), μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα δείχνουν πως το θρυλικό «Glass Botom» θα δέσει για πάντα στη στεριά και ο captain Σπύρος δεν θα δώσει ξανά το παράγγελμα για «πρόσω ολοταχώς». Εκτός εάν…

Εκτός εάν η Επιτροπή Εγχωρίου ρίξει νερό στην δική της… καπνισμένη κάνη, θάψει το τσεκούρι του πολέμου και συμπλεύσει με την λαϊκή βούληση. Η ίδια, πάντως, ενέμεινε στην απόφασή της, την οποία θεωρεί, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, σύννομη με το «Δίκαιο της Θάλασσας»

Μέσα σε όλα, και στην κορύφωση της διελκυστίνδας, είχαμε και πρόσκρουση ιστιοφόρου στην βραχονησίδα, ευτυχώς δίχως θύματα και με μικρής έκτασης ζημιές.

Βόλτα στα σύννεφα για το Ιωβηλαίο του αεροδρομίου

Με ένα εντυπωσιακό 4ημερο πρόγραμμα αεραθλητικών επιδείξεων, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων, «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης». Το «ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021» περιλάμβανε συναρπαστικά αεραθλήματα για το κοινό, μεταξύ των οποίων, αλεξίπτωτο πλαγιάς, πτήσεις εθισμού πάνω από τα Κύθηρα, βόλτα με αερόστατο σε επιλεγμένα μέρη του νησιού, skydiving, καθώς και μαθήματα αερομοντελισμού.

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο event αεραθλητικών δραστηριοτήτων που έχει διοργανωθεί σε κρατικό αεροδρόμιο της χώρας, με το επετειακό fly in της AOPA Hellas να ταξιδεύει στην ελληνική τηλεόραση και την εντυπωσιακή τελετή λήξης να περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μήνυμα από τον Δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ομιλίες και χαιρετισμούς από όλους τους εμπλεκόμενους, με το κλου της ημέρας να είναι η ρίψη από αεροπλάνο, με αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης της πιλότου, εκπαιδεύτριας ελεύθερης πτώσης και FAA Master Parachute Rigger, πρωταθλήτριας Μαρίας Καμπούροβα, με μια τεράστια ελληνική σημαία ανά χείρας.

Δεν έλειψαν, βέβαια, οι στιγμές αμηχανίας, με τον νεοσύστατο Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Νήσου Κυθήρων CeriGo να κατηγορεί Δήμο και Εγχώριο για πενιχρή συνεισφορά στο όλο εγχείρημα.

Η Μυρτιδιώτισσα στον θρόνο της

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της Μυρτιδιώτισσας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το νησί γιόρτασε την προστάτιδά του με την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην περίσταση. Ανήμερα της χάρης της, τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρχιερατικόν Συλλείτουργον, προεξάρχοντος του ΑΞΙΟΥ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.Σεραφείμ. Ακολούθησε η περιφορά της ιερής εικόνας, ενώ το Ionian Channel έδωσε την δυνατότητα στους Κυθηρίους αλλά και στους απανταχού Ορθοδόξους Χριστιανούς να παρακολουθήσουν μέσα από τις συχνότητές του, τόσο την Αρχιερατική Λειτουργία όσο και την συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στο Καψάλι.

Τα εν Δήμω

Πλούσια ήταν η επικαιρότητα στα πεπραγμένα του Δήμου για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ακύρωσε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στον διαγωνισμό για τις αφαλατώσεις, κρίνοντάς τον «παράνομο και αδιαφανή», ο Δήμος την κατηγόρησε για «αδιαφορία» στην συνεχιζόμενη λειψυδρία ενώ το Kythera.News δημοσίευσε όλα τα σχετικά έγγραφα με το σκεπτικό της ΑΕΠΠ για τον διαγωνισμό.

Την ίδια στιγμή που το θέμα των αφαλατώσεων «έμπαζε νερά», ο Δήμος φρόντιζε να περιχαρακώσει τα στεγανά του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης, με την υλοποίηση της σύμβασης για προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ψηφιακών υδρομετρητών αυτομάτου ελέγχου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης σε Κύθηρα και Αντικύθηρα.

Ανακατατάξεις στην «Πρώτα ο Άνθρωπος»

Στα της αντιπολίτευσης, είχαμε την αλλαγή σκυτάλης στην δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, «Πρώτα ο Άνθρωπος», με την παραίτηση του επικεφαλής της, Δημήτρη Παναγόπουλου, την διαδοχή του από τον Νίκο Μαγουλά και με την ορκωμοσία του Νικολάου Χρυσαφίτη ως νέου δημοτικού συμβούλου. Η παράταξη, έθεσε, με δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε, και θέματα συνολικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου.

Αντικύθηρα, έρημος τόπος

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, ήρθε να υπενθυμίσει εκ νέου το βασικότερο πρόβλημα των Αντικυθήρων. Την ερημοποίηση του τόπου σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Έτσι, το πρώτο σχολικό κουδούνι στο δημοτικό σχολείο του νησιού, ήρθε να καταγράψει την παρουσία μόλις δύο μαθητών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ η βουλευτής Ά Πειραιά και Νήσων, Νόνη Δούνια, με ερώτησή της στην Βουλή, επισήμανε την ανάγκη στελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού.

Ήξεις, αφήξεις

Κόσμος πήγε και ήρθε στο νησί των Κυθήρων τον Σεπτέμβριο, κάποιοι προγραμματισμένα και άλλοι… incognito. Ξεχωρίσαμε την επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κας Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κου Κώστα Κατσαφάδου, ο οποίος, νωρίτερα, είχε δεσμευτεί, σε δηλώσεις του, για την χρηματοδότηση έργων βελτίωσης και προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου Διακοφτιού Κυθήρων.

Τα Φράτσια φόρεσαν τα καλά τους στις 6 του μηνός για να υποδεχτούν τον Γιάννη Ζουγανέλη και την Μαρία Καρλάκη σε ένα ανεπανάληπτο σόου που είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Στα Κύθηρα βρέθηκε και ο «Happy Traveller», Ευτύχης Μπλέτσας, για τις ανάγκες της εκπομπής του, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου, είδε όμως τα σχέδιά του για κινηματογράφηση εντός του σπηλαίου της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου να ναυαγούν, ύστερα από την άρνηση της «Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας» να του παράσχει την σχετική άδεια.

Ναυάγιο -ανθρώπινων ψυχών αυτή τη φορά- είχαμε όμως εκ νέου στα Κύθηρα, με νέο περιστατικό άφιξης προσφύγων-μεταναστών, αυτή τη φορά στο Σπαραγαρίο. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στον κακό χειρισμό από πλευράς ελληνικής αστυνομίας και Λιμενικού, απότοκο των άστοχων κυβερνητικών εντολών που έχουν λάβει.

Σεξ, ανεμογεννήτριες και «ευφυής γεωργία»

Τις δυνάμεις τους ένωσαν Μητρόπολη Κυθήρων και 117 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία εναντίον του «παράτολμου και επικίνδυνου» -όπως το ονόμασαν- εγχειρήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμπραξη, όμως, φορέων και απλών πολιτών, είχαμε και στο μέτωπο των βιομηχανικών αιολικών πάρκων, με πρωτοβουλία της «Κίνησης Πολιτών Κυθήρων Dynamo Kythira», με πανκυθηραϊκό κάλεσμα για αντίσταση. Το Kythera.News, μάλιστα, παρουσίασε αποκλειστική συνέντευξη του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Δημήτρη Λεβέντη, με έμφαση τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου καθώς και την συμπερίληψη των Κυθήρων στα 7 υπό Απειλή Μνημεία για το 2021 από την Europa Nostra. Νότα αισιοδοξίας στις ζοφερές μέρες που διανύουμε, αποτέλεσε η είσοδος Κυθήρων και Αντικυθήρων στην διαδικτυακή πλατφόρμα VisitGreekNature, που παρουσιάζει όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος, στις 30 του μηνός, η Terra Kytheria, παρουσίασε, σε διαδικτυακό εργαστήρι, τα «εργαλεία ευφυούς γεωργίας» που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τους ελαιοπαραγωγούς.

Ένας θετικός απολογισμός και ένας αρνητικός υπολογισμός

Στα του τουρισμού, τα πράγματα εξελίχθηκαν απρόσμενα καλά, με δεδομένο το ανάχωμα της πανδημίας. Το Kythera.News παρουσίασε ενδελεχώς τα κλειδιά της επιτυχημένης σεζόν, με έμφαση στην covid-free εκστρατεία, στα αφιερώματα ελληνικών και ξένων ιστοτόπων που προλείαναν το έδαφος από την άνοιξη ακόμα και στην άρτια οργάνωση και λειτουργία των συγκοινωνιών μετάβασης, με την προσθήκη και του επιπλέον δρομολογίου από το Γύθειο. Και όλα αυτά, παρά τα προβλήματα λειψυδρίας, τον κορεσμό των υποδομών εστίασης και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που λίγο έλειψε να παραλύσει το νησί.

Αρνητικό αντίκτυπο, όμως, καθώς και ανησυχία, παρουσίασε έκθεση που συνέταξε ο πολιτικός μηχανικός, Χρύσανθος Καλλίγερος, με την οποία μιλάει για αστοχίες στο έργο της προσωρινής υποστύλωσης της γέφυρας του λιμανιού στο Διακόφτι, που εγκυμονεί κινδύνους για την στατικότητα της κατασκευής.

Στα υπόλοιπα θέματα, ξεχωρίζουμε την μεγάλη συνέντευξη του αρχαιολόγου, Άρη Τσαραβόπουλου , τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των υπό αναστολή υγειονομικών και την χρηματοδότηση από πλευράς Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, της διάνοιξης και σηματοδότησης του παλαιού εμπορικού δρόμου Μυλοπόταμος, Αραίοι, Κυπριωτιάνικα, Μητάτα, Αυλέμονας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four + eleven =