visit-greek-nature

Μία πολύ λειτουργική παρουσίαση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Ελλάδας είναι διαθέσιμη στον κυβερνοχώρο. Πρόκειται για τον ιστότοπο VisitGreekNature στον οποίο παρουσιάζονται όλες οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Και βέβαια από αυτή την παρουσίαση δε θα μπορούσαν να λείπουν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, με τις περιοχές Natura, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.

Ο νέος ιστότοπος “VisitGreekNature” σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) στο πλαίσιο του έργου «Προβολή και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2020 – Άξονας Προτεραιότητας ΑΠ. 1: Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας».

Οι Προστατευόμενες Περιοχές στην Ελλάδα

Η αναγνώριση της ανάγκης διατήρησης των φυσικών πόρων οδήγησε στον θεσμό των προστατευόμενων περιοχών. Η πρώτη, επίσημα χαρακτηρισμένη, προστατευόμενη περιοχή στον Κόσμο υπήρξε το Εθνικό Πάρκο του Γέλοουστουν, που ιδρύθηκε το 1872 στις ΗΠΑ. Σήμερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα Δεδομένων για τις Προστατευόμενες Περιοχές, οι προστατευόμενες περιοχές (χερσαίες, υγροτοπικές και θαλάσσιες) αριθμούν 258.063 και καλύπτουν περίπου το 9,5% της επιφάνειας του Πλανήτη.

Οι προστατευόμενες περιοχές διέπονται από ειδικό θεσμικό καθεστώς, με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που φιλοξενούν, αλλά και των αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρουν στον άνθρωπο. Διακρίνονται για τη σπουδαιότητα της χλωρίδας, της πανίδας, των οικοσυστημάτων, των γεωμορφολογικών σχηματισμών ή για το κάλλος των τοπίων τους, ενώ εξυπηρετούν και ανάγκες επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης και αναψυχής.

Εθνικές Προστατευόμενες Περιοχές

Στην Ελλάδα, ο θεσμός των προστατευόμενων περιοχών εγκαινιάστηκε το 1938 (Ν. 856/1937), με την κήρυξη των πρώτων Εθνικών Δρυμών της χώρας, του Ολύμπου και του Παρνασσού.

1289 Εθνικές Προστατευόμενες Περιοχές συνολικά

Έως το 1986, η κήρυξη προστατευόμενων περιοχών βασίστηκε, κυρίως, σε διατάξεις του Δασικού Κώδικα. Έτσι, οι Εθνικοί Δρυμοί, τα Αισθητικά Δάση και τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης προβλέπονται από τον Ν. 996/1971, ο οποίος αποτελεί μέρος του Ν. 86/1969 «Περί Δασικού Κώδικος». Τα Καταφύγια Άγριας Ζωής, οι Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές και τα Εκτροφεία Θηραμάτων προβλέπονται από τον Ν. 177/75, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Ν. 2637/1998.

Από το 1986, με βάση τον Νόμο Πλαίσιο για το Περιβάλλον (Ν. 1650/86), τον Ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τον Ν. 4685/2020, το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Περιοχές Προστασίας της Βιοποικιλότητας
  • Εθνικά Πάρκα
  • Καταφύγια Άγριας Ζωής
  • Προστατευόμενα Τοπία και Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000

Η Ελλάδα έχει εντάξει συνολικά 446 περιοχές στο Δίκτυο:

265 περιοχές ως Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)

207 περιοχές ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)

Οι δύο κατηγορίες περιοχών παρουσιάζουν μεταξύ τους επικαλύψεις.

Συνολική επιφάνεια περιοχών Natura 2000 στην ξηρά: 36.000 τετρ.χλμ. (27,3% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας)

Συνολική επιφάνεια περιοχών Natura 2000 στη θάλασσα: 23.000 τετρ.χλμ.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο https://www.visitgreeknature.gr/ και ανακαλύψτε την Ελλάδα και τις προστατευόμενες περιοχές της.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four + 2 =