Ιστορική σκιαγράφηση των Κυθήρων κατά τη διάρκεια της Βενετικής περιόδου

Una Lanterna nell’Arcipelago. Historical delineation of Kythera during the Venetian period

Αυτό το άρθρο του ιστορικού Kώστα Γ. Tσικνάκη αποτελεί μετάφραση, με ελάχιστες προσθήκες, της ανακοίνωσης που πραγματοποιήθηκε στο Simposio internazionale, Venezia e Cerigo (Venezia, 6-7 dicembre 2002) με τίτλο: «Una Lanlerna dell’Arcipelago. Profilo storico di Cerigo durante i1 periodo veneto». Επιμ. Κούλα Κασιμάτη, σ.97-118

Το έτος 1363 αποτέλεσε για τα Κύθηρα την αφετηρία μιας καινούργιας περιόδου, Η βενετική οικογένεια Venier, η οποία εξουσίαζε ως τότε το νησί, έλαβε μέρος στην επανάσταση των φεουδαρχών της Κρήτης εναντίον της Βενετίας. Μόλις η τελευταία κατέστειλε την κίνηση, που έχει μείνει γνωστή ως αποστασία του Αγίου Τίτου, έδρασε αστραπιαία. Αφού κήρυξε έκπτωτη την οικογένεια, έθεσε το νησί κάτω από τον έλεγχο της Κρήτης. Λίγο αργότερα όμως, σε μια προσπάθεια να μην αποκόψει εντελώς τους δεσμούς της οικογένειας με τη Βενετία, αναγνώρισε ορισμένα από τα παλιά της δικαιώματα. Ακόμη, παραχώρησε στα μέλη της 11 από τους 24 κλήρους (carati) που τους ανήκαν αρχικά. Κατά αυτό τον τρόπο επιβλήθηκε η βενετική κυριαρχία στα Κύθηρα. Οι τύχες του νησιού είναι στο εξής συνυφασμένες με εκείνες της Γαληνοτάτης (Serenissima). Στους τέσσερις αιώνες αδιάκοπης βενετικής παρουσίας, παρεμβάλλεται ένα σύντομο χρονικό διάστημα τουρκικής κατοχής, στα χρόνια 1715-17181.

Αν η βενετική κυριαρχία εγκαθιδρύθηκε στα Κύθηρα τυπικά στα τέλη του 14ου αιώνα, από τις αρχές του 16ου αιώνα παγιώθηκε σταδιακά για να λάβει την οριστική μορφή. Αντιπρόσωπος της εξουσίας στο νησί ήταν ο προνοητής – καστελλάνος (provveditore-castellano) που εκλεγόταν από τη Βενετία και παρέμενε στο νησί δύο περίπου χρόνια.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

O Kώστας Γ. Tσικνάκης είναι ιστορικός. Εργάζεται στο Iνστιτούτο Ιστορικών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και άρθρα για τη μεσαιωνική και τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Βιογραφικό Σημείωμα Kώστα Γ. Tσικνάκη

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

00:00:24

Στον Ασπρόπυργο το κέρδος μετριέται με καμένη σάρκα

Αυτό που «οι αποδεκτοί δημοσιογράφοι» θα σπεύσουν να βαφτίσουν...

Τιμητική εκδήλωση για τη συνταξιοδότηση του χειρουργού Παρασκευά Τσεμινίδη

Μια ιδιαίτερα συγκινητική και σημαντική στιγμή για την τοπική...

Η ΕΕ ζητάει από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook

Οι Βρυξέλλες έδωσαν σήμερα εντολή στη γιγάντια αμερικανική εταιρεία...

Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει έγκαιρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων

«Τις τελευταίες ημέρες, από τις αρχές Ιουλίου, υπάρχουν ανοδικές...

ΑΤ Ομονοίας: Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί για τον ομαδικό βιασμό της 19χρονης

Την ενοχή των δύο κατηγορούμενων αστυνομικών για τον από...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img