Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το “Alexander Onassis Air Show 2021” που διοργάνωσε η διοίκηση του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων στα πλαίσια των εορτασμών των 50 χρόνων λειτουργίας του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων. Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, ο αερολιμενάρχης του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων κ. Σταύρος Παϊζάνος προσκάλεσε τους αεραθλητές, τους Κυθήριους και τους τοπικούς  φορείς στην τελετή λήξης του τετραήμερου γεγονότος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Γεώργιος Δριτσάκος, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας κ. Νίκος Μακράκης, η πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων “Cerigo” κ. Βανέσα Ράικου, ο πρόεδρος της Αερολέσχης Κυθήρων κ. Ζαχαρίας Σουρής και άλλοι επίσημοι. Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Σεραφείμ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των έργων, αντικατάστασης της κεντρικής μονάδας κλιματισμού, καθώς και της δημιουργίας 300 επιπλέον τετραγωνικών μέτρων  κλειστών χώρων, από αντίστοιχους ημιυπαίθριους και άλλες απαραίτητες εργασίες για την λειτουργικότητα  και τον ευπρεπισμό του κτιρίου του αεροσταθμού, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 €.

Στη συνέχεια ο αερολιμενάρχης του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων κ. Παϊζάνος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την αναβάθμιση των υποδομών, τονίζοντας ότι όλες οι εργασίες έγιναν με οικοδομική άδεια καθώς «το κράτος πρέπει να δίνει το παράδειγμα». Αναφέρθηκε στις αντηλιακές μεμβράνες βιοκλιματικής αναβάθμισης του πύργου ελέγχου, το αναβαθμισμένο αμαξοστάσιο των Πυροσβεστικών Οχημάτων, τη συντήρηση των προσόψεων και των διαφώτιστων πυραμίδων στην οροφή της κεντρικής αίθουσας (κουπόλες) και άλλες παρεμβάσεις. Επίσης αναφέρθηκε στη διοργάνωση του τετραημέρου, στα όσα επετεύχθησαν από αυτό το μεγάλο γεγονός και έθεσε τους νέους στόχους για το μέλλον, εκφράζοντας την ελπίδα της καθιέρωσης του Air Show σε ετήσια βάση. Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και το προσωπικό του αεροδρομίου, τον κ. Σουρή και την νεοσύστατη Αερολέσχη Κυθήρων, την κ. Ράικου και το σύλλογο ιδιοκτητών καταλυμάτων Cerigo. Τέλος απηύθυνε ευχαριστίες στις πλοιοκτήτριες εταιρείες των πλοίων που εξυπηρετούν τα Κύθηρα και την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών Skyserv που συνέδραμε αδαπάνως και με υπερβάλλοντα ζήλο το μεγάλο γεγονός.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποχώρησή του από την υπηρεσία και τον αερολιμένα, λόγω συνταξιοδότησης του φανερά συγκινημένος. Αμέσως μετά κάλεσε στο βήμα το δήμαρχο Κυθήρων ο οποίος χαιρέτησε το γεγονός. Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή των 50 χρόνων του αερολιμένα των Κυθήρων. Εξήρε την συμβολή των Κυθηρίων στην υλοποίηση του οράματος δημιουργίας αεροδρομίου στα Κύθηρα. Ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος προσωπικά υποστηρίζουν σθεναρά και χωρίς αστερίσκους την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Κυθήρων, καθώς όπως υποστήριξε το Δημόσιο δε μπορεί να ασκεί σύγχρονο management. Ζήτησε δε από τον διοικητή της ΥΠΑ κ. Δριτσάκο να ξαναδεί από την αρχή το ζήτημα της επέκτασης του διαδρόμου και της δημιουργίας πάρκου καυσίμων. Τέλος εξήρε το έργο και την προσφορά του αερολιμενάρχη κ. Παϊζάνου κατά τη θητεία του στο αεροδρόμιο, τον οποίο και ευχαρίστησε. Ευχαρίστησε επίσης τους χορηγούς και τους φορείς που συνέδραμαν στη διοργάνωση του τετραημέρου.

Η εκδήλωση είχε τιμητική σημασία για τον Μανόλη Σοφίο, τον μεγάλο φωτογράφο του νησιού ο οποίος πρωταγωνίστησε εκείνη την εποχή, πριν 50 χρόνια, στην δημιουργία του αεροδρομίου των Κυθήρων. Ο αερολιμενάρχης κ. Παϊζάνος κάλεσε την εγγονή του Μανόλη Σοφίου, την κ. Εβίτα Σοφίου να μιλήσει για το έργο του, πριν γίνει η αποκάλυψη ενός εμβληματικού πίνακα (κολάζ με φωτογραφίες του Σοφίου σχετικά με την πρώτη προσγείωση αεροσκάφους στα Κύθηρα) ο οποίος θα κοσμεί το χώρο αναχωρήσεων του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου.

Η κ. Εβίτα Σοφίου αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Μανόλη Σοφίου, τη συμβολή του στη δημιουργία του αεροδρομίου και στα γεγονότα εκείνων των χρόνων. Πολλά από αυτά απαθανατίστηκαν με το φακό του μεγάλου φωτογράφου, ενώ έγινε αναφορά στην άλλη γνωστή ιδιότητα του Σοφίου, ως ταξιδιωτικού πράκτορα και στην επικοινωνία – συνεργασία που είχε με τον Αλέξανδρο Ωνάση για να συμπεριληφθούν τα Κύθηρα στο δίκτυο σύνδεσης  της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ρίψη από αεροπλάνο, με αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης της πιλότου, εκπαιδεύτριας ελεύθερης πτώσης και FAA Master Parachute Rigger, πρωταθλήτριας κ. Μαρίας Καμπούροβα. Η κ. Καμπούροβα στην πτώση της ξεδίπλωσε μια  γαλανόλευκη σημαία διαστάσεων 6 Χ 3,20 μ.. Πρόκειται για μία ειδική πτώση που μόνο τρεις αεραθλητές επιχειρούν στην Ελλάδα και προκάλεσε ενθουσιασμό και συγκίνηση στους παρισταμένους

Μετά ακολούθησε ο χαιρετισμός του διοικητή της ΥΠΑ κ. Γεωργίου Δριτσάκου ο οποίος πρωτίστως μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια στο έργο και την προσφορά του κ. Παϊζάνου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα 50 χρόνια του αερολιμένα Κυθήρων τονίζοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης για το παρόν και το μέλλον και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους ανθρώπους του νησιού. Αμέσως μετά ο κ. Δριτσάκος αποκάλυψε τον πίνακα – φωτοκολάζ που θα κοσμεί τον αερολιμένα και χωρίς λόγια θα θυμίζει την ρήση του Πλάτωνα  «αρχή ήμισυ παντός» .

Στη συνέχεια ο κ. Παϊζάνος κάλεσε στο βήμα τον κ. Σπύρο Αυγερινό, διευθυντή του καταστήματος της Εθνικής Τραπέζης στα Κύθηρα εκείνη την εποχή, για να χαιρετήσει την εκδήλωση. Ο κ. Αυγερινός που συνέβαλε από τη θέση του στις προσπάθειες για την δημιουργία του αεροδρομίου, αναφέρθηκε στους προέδρους των κοινοτήτων εκείνης της εποχής και τους φορείς που συμμετείχαν στο έργο, περιέγραψε το οικονομικό μέρος του έργου και έκανε λόγο για τους Κυθήριους που δώρισαν τα κτήματά τους στην περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί ο πρώτος χωμάτινος διάδρομος 350μ.

Ο αερολιμενάρχης κάλεσε να χαιρετήσει την εκδήλωση και η παριστάμενη υπάλληλος της Skyserv, κ. Ναυσικά Γάσπαρη, η οποία φιλοτέχνησε με απόλυτη επιτυχία και αδαπάνως το κολάζ των φωτογραφιών, που του εμπιστεύτηκε η κ. Ε. Σοφίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο χορηγός του αεροδρομίου κ. Γ. Χατζηπλής, η κα Ελένη Χάρου, ο κ. Μακράκης, η κ. Βανέσα Ράικου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιτυχία της διοργάνωσης, πέραν της διοίκησης του αερολιμένα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην σημαντική υποστήριξη του συλλόγου ιδιοκτητών καταλυμάτων “Cerigo” με τη δωρεάν κάλυψη διαμονής και φιλοξενίας 110 αεραθλητών και της Αερολέσχης Κυθήρων που ανέλαβε ως οργανωτική επιτροπή τη φιλοξενία και εκτέλεση του γεγονότος. Ειδική αναφορά έγινε σχεδόν από όλους τους φορείς για την κ. Βανέσα Ράικου και τον κ. Ζαχαρία Σουρή που εκπροσώπησαν επάξια τους δύο αυτούς φορείς.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × one =