pyrkagies

Το «Μια φούντωση μια φλόγα…» τραγούδησαν τα Κύθηρα, τόσο στο μέτωπο των πυρκαγιών όσο και σε εκείνο του κορονοϊού τον Νοέμβριο. Ένας μήνας, κατά τον οποίο ο Δήμος ανήγγειλε την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, ενώ είχαμε την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου του Αντώνη Μαυρομμάτη για δημιουργία ξενοδοχείου, 5 αστέρων στο νησί.

Οι φωτιές του Νοέμβρη και το θερμόμετρο covid

Δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε πυρκαγιές μέσα στην καρδιά του φθινοπώρου. Φέτος, το είδαμε κι αυτό. Όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις φωτιές άναψαν και -ευτυχώς- έσβησαν εγκαίρως σε διάφορα μέρη του νησιού. Οι δύο πρώτες ξέσπασαν ταυτόχρονα την ίδια μέρα στις αρχές του μήνα σε Φριλιγκιάνικα και Φράτσια, με την πρώτη να κρίνεται ως πιο σοβαρή και να τίθεται, τελικά, υπό έλεγχο με την συνδρομή και δυνάμεων από αέρος. Η τρίτη σημειώθηκε το τρίτο δεκαήμερο του μήνα στην περιοχή Ορνόλιθος, δυτικά του Ποταμού.

Ημερολόγιο πανδημίας

Κόκκινο, χτύπησε όμως το θερμόμετρο και στο μέτωπο του κορονοϊού, με αλλεπάλληλες συρροές κρουσμάτων να θέτουν σε συναγερμό τις αρχές του νησιού, με την κρίση να κορυφώνεται με την εσπευσμένη αεροδιακομιδή ασθενούς covid στην Αθήνα. Οι αρχές, που είχαν να αντιμετωπίσουν και έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο, καθώς τα στοιχεία της ΚΕΔΕ εμφάνισαν τον Δήμο Κυθήρων ως εκ των ουραγών στην εμβολιαστική κάλυψη των υπαλλήλων του, με το 40% εξ αυτών να παραμένει ανεμβολίαστο. Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ μιλούσε για πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, αναφορικά με την απαίτηση της Πολιτείας για διενέργεια rapid test στους πιστούς πριν από την είσοδό τους στους ιερούς ναούς ή επίδειξη από μέρους τους πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Χαρχαλάκης reloaded με άρωμα… εκλογών

Πληθωρική ήταν η «εμφάνιση» του Δημάρχου του νησιού, Ευστρατίου Χαρχαλάκη, ο οποίος φρόντισε να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ σε ένα τοπίο το οποίο ξεκίνησε, δειλά δειλά, να παίρνει άρωμα εκλογών. Σε αυτά τα πλαίσια, προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για μια τρίτη θητεία σε μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό των Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα για σειρά θεμάτων ενός συνολικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Προγραμματικές Συμβάσεις των Δήμων με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και τα Δίκτυα Δήμων, στα οποία και πίστωσε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στους δύο ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού, μέσω του προγράμματος LEADER.

Τα εν Δήμω

Με μακροπρόθεσμό στόχο την απόλυτη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Κυθήρων και Αντικυθήρων από αυτοπαραγωγή μέσω ΑΠΕ, ο Δήμος αποφάσισε την σύσταση ενεργειακής κοινότητας, με διαπαραταξιακή επιτροπή μελέτης και εξειδικευμένο ενεργειακό σύμβουλο.

Στα του τουρισμού, ξεχωρίζουμε την συμμετοχή της τουριστικής επιτροπής του Δήμου στην 36η Διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia 2021 και, φυσικά, την σημαντική άνοδο που κατέγραψαν οι αφίξεις στο νησί για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Εξαιρετικά κολακευτικό για τον Δήμο, ήταν και το εκτενές αφιέρωμα του Ionian Channel στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που άλλαξε προς το βέλτιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού.

Τέλος, η επίσημη τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Κυθήρων και Αλίμου, έλαβε χώρα την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου.

Αντικύθηρα, ο ομφαλός της Ελλάδας

Μπορεί να μην είναι το πιο μεγάλο ή το πιο αναγνωρίσιμο νησί της Ελλάδας, τα Αντικύθηρα, όμως, θα είναι εφεξής σημείο αναφοράς για την χώρα σε ότι έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, καθώς, όπως έγραψε τον Νοέμβριο στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Δήμαρχος, το νησί ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Εθνικό Παρατηρητήριο της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή. Πέραν τούτου, τον ίδιο μήνα ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές και διερευνητικές εργασίες για το έτος 2021 στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ενώ κυκλοφόρησε και το βιβλίο του Αλεξάντερ Τζόουνς για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, σε μετάφραση Νικηφόρου Σταματάκη. Τέλος, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Δήμου και αναδόχου εταιρείας για δημιουργία μόνιμης έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, στον ισόγειο χώρο του Δημοτικού Μεγάρου Ποταμού, που θα φιλοξενεί το λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Ένα νησί, ένα κόμμα, δύο επενδύσεις

«Σήκωσε μανίκια» η τοπική ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας, ένα μόλις μήνα μετά την ανάδειξη νέου προέδρου και συμβουλίου στις εσωκομματικές εκλογές, με την πρόθεσή της να λειτουργήσει εκ νέου γραφεία στο νησί. Μια κίνηση που αποτελεί, αναμφίβολα, επένδυση για το μέλλον της παράταξης στο νησί. Όπως, ως επένδυση μπορεί να χαρακτηριστεί η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου του επιχειρηματία και νέου προέδρου της ΔΗΜΤΟ, Αντώνη Μαυρομμάτη, από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για ίδρυση ξενοδοχείου 5 αστέρων. στο νησί.

Follow your (he) art και massage therapy

Στον χώρο της Τέχνης και των εναλλακτικών θεραπειών, ξεχωρίζουμε την παρουσία της γκαλερί «Follow your Art» στην Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, ενώ, αξιοσημείωτη υπήρξε για τον μήνα και η σύντομη επιστροφή της Κάτιας Φωτεινοπούλου με την soul massage εμπειρία που προτείνει για νου, ψυχή και σώμα.

Ένας χορός γύρω από το παξιμάδι, μία αθώωση γύρω από το Α.Τ. και μία επέτειος

Το πανίσχυρο αλλά και ανεκμετάλλευτο «brand Κύθηρα» γύρω από το παξιμάδι, έθιξε, με ρεπορτάζ του το Kythera.News, την ώρα που το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά εξέδιδε αθωωτική απόφαση για 24 αξιωματικούς και αστυνομικούς υπαλλήλους του Α.Τ. Κυθήρων, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για «μη εκτελεσμένα νυχτερινά». Τέλος, ο Κυθηραϊκος Σύνδεσμος Αθηνών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, τίμησαν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 + 20 =