κυθηρα αεροδρομιο

Την εβδομάδα που μας πέρασε διαβάσαμε το δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων το οποίο αναφερόταν στη συνάντηση Χαρχαλάκη – Πατούλη και στις εκκρεμότητες των έργων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής στα Κύθηρα. Παρά την εκτενή αναφορά σε έργα τα οποία διεκδικεί ο Δήμος μας να δρομολογηθούν στο επόμενο διάστημα, έργα τα οποία έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις ήδη από την εποχή της διοίκησης Δούρου, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στο δελτίο Τύπου δεν υπάρχει ούτε λέξη για το σημαντικό έργο της αναβάθμισης του αερολιμένα Κυθήρων με την επέκταση του διαδρόμου και άλλες παρεμβάσεις (όπως δεξαμενή καυσίμων).

Στο ίδιο (α)έργο θεατές

Δυστυχώς για άλλη μία φορά, στα τελευταία τρία χρόνια, διαπιστώνεται ότι το μείζον ζήτημα της αναβάθμισης του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων, απουσιάζει από την ατζέντα της Δημοτικής Αρχής. Πριν δύο χρόνια, μετά από την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Αττικής ο Δήμαρχος είχε και τότε παραλείψει να ενημερώσει τους πολίτες για το θέμα του αεροδρομίου. Μάλιστα οξεία ήταν τότε η κριτική της δημοτικής παράταξης «Μένουμε Εδώ» η οποία ερωτούσε σχετικά τον δήμαρχο, με δεδομένο μάλιστα ότι στον προυπολογισμό της Περιφέρειας υπήρξε εγγεγραμμένη πίστωση 400 χιλιάδων ευρώ για την οριστική μελέτη επέκτασης του διαδρόμου.

Η «σιγή» του Δημάρχου και οι απαντήσεις Περιφέρειας και αντιπολίτευσης Περιφέρειας εκείνη την εποχή

Το Kythera.News τότε, αναζητώντας περισσότερη πληροφόρηση για το θέμα επικοινώνησε με κάθε αρμόδιο για να μάθουν οι αναγνώστες τι συμβαίνει. Ο Δήμαρχος απέφυγε να απαντήσει, τόσο στο μέσο ενημέρωσης όσο και στην αντιπολίτευση. Όμως απάντησε η αντιπεριφερειάρχης νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη. Στην απαντητική επιστολή στο Kythera.News αναφερόντουσαν τα εξής:

«διαπιστώθηκε πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων της υφιστάμενης υποδομής του αεροδρομίου… ….Η σχετική ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων για τις υπάρχουσες υποδομές αναμένεται σύντομα…. …Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται σε καθημερινή και εποικοδομητική συνεργασία με τον Δήμαρχο Κυθήρων και ήδη έχει συνταχθεί φάκελος έργου για τη δημοπράτηση των οριστικών μελετών.»

Τα αναφερόμενα της κ. Μπόγρη σχετικά με την καθυστέρηση των υπηρεσιών επιβεβαίωνε και η αντιπολίτευση στην περιφέρεια μέσω του περιφερειακού σύμβουλου Γιώργου Μπαλάφα ο οποίος συμπλήρωνε: «παρατηρείται και μια γενικότερη ολιγωρία από πλευράς Περιφέρειας και Δημάρχου Κυθήρων στο να επισπευστούν οι διαδικασίες».

Για το αεροδρόμιο είχε μιλήσει στο Kythera.News και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τάκης Χατζηπέρος ο οποίος υποστήριζε ότι «το θέμα είναι καθαρά γραφειοκρατικό… και εναπόκειται στους καθ’ ύλην αρμόδιους να του ξαναδώσουν πνοή».

Εν τέλει ο Δήμαρχος απάντησε: «Έφταιγε η Υ.Π.Α, ο Σπίρτζης και η διοίκηση Δούρου – Χατζηπέρου». Τώρα τι φταίει μετά από τρία χρόνια με Πατούλη;

Μετά την έκταση που πήρε τότε το θέμα, ο Δήμαρχος «αναγκάστηκε» να βγει και να δώσει απαντήσεις  με τις οποίες έστρεφε τα βέλη στην Υ.Π.Α, τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και την πρώην περιφερειακή αρχή (Δούρου – Χατζηπέρος).

Σήμερα μετράμε τρία χρόνια (και κάτι μήνες) διοίκησης Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής που θα έπρεπε να είναι πιο «αποδοτική» για τον Δήμο μας, από ότι η διοίκηση Δούρου (που όλοι θυμούνται… τις άριστες σχέσεις της πρώην περιφερειάρχη με τον δήμαρχο Κυθήρων), δεδομένου ότι Πατούλης και Χαρχαλάκης συνδέονται και κομματικά. Κι έχουν και την κυβέρνηση μαζί τους… Άραγε τι συμβαίνει και το θέμα θάβεται; Ούτε στην επικαιρότητα, ούτε στις ατζέντες υπάρχει. Ποιος φταίει για αυτή την απογοητευτική εξέλιξη; Πού πήγαν οι διαβεβαιώσεις της περιφέρειας ότι ήδη έχει συνταχθεί φάκελος έργου για τη δημοπράτηση των οριστικών μελετών; Τι φταίει τώρα στον Δήμαρχο μετά από τρία χρόνια που το κόμμα του βρίσκεται στην κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον Δήμο συγχρόνως; Ποια είναι εντέλει η αιτία: αδιαφορία, σκοπιμότητες, έλλειψη ερείσματος;

Ο τουριστικός κλάδος του νησιού θα βλέπει επέκταση διαδρόμου και επιμήκυνση σεζόν με το κιάλι…

Όπως έγινε γνωστό με την αποχώρηση της Ross Holidays από τα Κύθηρα πριν μερικά χρόνια, ο αερολιμένας δε μπορεί πια να εξυπηρετήσει τα νέου τύπου αεροσκάφη των εταιριών που επιχειρούν πτήσεις charter. Την ίδια στιγμή τα εξασφαλισμένα €400.000 για την μελέτη επέκτασης διαδρόμου του αεροδρομίου που μπορεί να δώσουν πνοή στο νησί μένουν αναξιοποίητα, ενώ στον Τύπο διαβάζουμε συνεχώς για αναβαθμίσεις σε άλλα αεροδρόμια της χώρας. Κι ένα τελευταίο ερώτημα, ως πότε το νησί θα έχει την άνεση να βασίζεται μόνο στους Έλληνες τουρίστες και τις 40 ημέρες τουριστικής αιχμής;

Kythera.News     

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 1 =