takis-chatziperos

Στην συνέχεια του ρεπορτάζ για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της επέκτασης του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Κυθήρων, το Kythera.News επικοινώνησε με τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κο Τάκη Χατζηπέρο.

Ο κ. Χατζηπέρος εμφανίστηκε λάβρος κατά της νυν διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής, την οποία και κατηγόρησε για έλλειψη οράματος, όχι μόνο για το συγκεκριμένο αλλά και για σωρεία άλλων έργων τα οποία «κληρονόμησε» από την προηγούμενη Αρχή.

Ο κ. Χατζηπέρος μίλησε για «έργα που δεν προχωρούν» και στηλίτευσε την απροθυμία της περιφερειακής αρχής στο να παρέχει εξηγήσεις πάνω σε αυτό, όποτε της ζητήθηκε από την αντιπολίτευση. «Δεν δίνουν ούτε έγγραφα, όταν τους τα ζητάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ. Χατζηπέρος έκρινε ως ανεδαφικές τις αιτιολογήσεις της νυν Περιφερειακής Διοίκησης περί «ένδειας πόρων», τις οποίες και αντέκρουσε, υπενθυμίζοντας το αποθεματικό των 300 εκατομμυρίων που άφησε παρακαταθήκη η προηγούμενη διοίκηση. Σε αυτό μάλιστα, πρόσθεσε και τα μεγάλα έσοδα που έχει η Περιφέρεια σε ετήσια βάση.

«Η Περιφέρεια έχει μεγάλα, σταθερά έσοδα 50-60 εκατομμυρίων κάθε χρόνο, ενισχύσεις 80 εκατομμυρίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επιπλέον έσοδα από ενεργά προγράμματα επιδοτήσεων ΕΣΠΑ, Leader, LIFE (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα), κ.α. Το γιατί δεν προχωρούν τα έργα, αναζητήστε το στην έλλειψη οράματος και γνώσης», ήταν τα λόγια του. «Και είναι κρίμα, μιας και μιλάμε για έργα που αναμένεται να δώσουν πνοή σε τοπικές κοινωνίες. Έργα, τα οποία έχουν μείνει μετέωρα, δίχως καμία πληροφόρηση για την τύχη τους, όπως είναι ο Όρμος του Φαλήρου, ο υποθαλάσσιος αγωγός στην Αίγινα και ο 22 χιλιομέτρων δρόμος Δρυόπης-Γαλατά, τον οποίο η προηγούμενη Διοίκηση έχει περατώσει κατά το ήμισυ. «Υπάρχουν πιστώσεις για το σύνολο του έργου, πλην όμως αυτό δεν προχωρά», κατέληξε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης. «Πολλά έργα μένουν ημιτελή, ενώ άλλα δείχνουν εγκαταλελειμμένα. Γιατί άραγε;», αναρωτήθηκε.

Μάλιστα, ο κύριος Χατζηπέρος, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας την νυν Διοίκηση ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που προχωρά ένα έργο, αυτό είναι στην ουσία έργο που άφησε κληρονομιά η πρώην Περιφερειακή Αρχή. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε έργα με τοπικό χρώμα, όπως το Αστεροσκοπείο στα Αντικύθηρα και ο δρόμος Αγίας Πελαγίας / Αγίας Αναστασίας, το οποίο όπως δήλωσε υιοθέτησε ο ίδιος ύστερα από την επιμονή του «συγχωρεμένου του Νώντα Βέζου» να του δείξει με το φορτηγάκι του τον χώρο, μέσα από κακοτράχαλα μέρη. «Άλλο ένα δικό μου έργο, που το καρπώθηκαν άλλοι», παραπονέθηκε ο κ. Χατζηπέρος, για να συμπληρώσει. «Είναι καλοί, στο να κόβουν κορδέλες σε έργα άλλων, που τα παρουσιάζουν ως δικά τους. Κάνουν μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα».

Κληθείς να συνοψίσει την εν γένει πολιτική της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, ο κύριος Χατζηπέρος δήλωσε ότι αυτή κινείται στην σφαίρα των «απευθείας αναθέσεων», με πρόσχημα την πανδημία του covid-19.

Τί γίνεται με το αεροδρόμιο

Για τον κ. Χατζηπέρο, το αεροδρόμιο δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τον κανόνα της γενικότερης αδράνειας την οποία επιδεικνύει η Περιφέρεια.

«Το θέμα είναι καθαρά γραφειοκρατικό», ξεκαθάρισε «και εναπόκειται στους καθ’ ύλην αρμόδιους να του ξαναδώσουν πνοή», συμφωνώντας με το ρεπορτάζ του Kythera.News, στο οποίο μιλούσαμε για «ανάγκη ανάληψης κάθε δράσης, ακόμη και με την φυσική από κοινού παρουσία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Κυθήρων στα αρμόδια υπουργεία.»

Για τον ίδιο μάλιστα, είναι ο ρόλος του δημάρχου Κυθήρων ο πλέον βαρύνων στην όλη ιστορία, μιας και ως ο υπέρτατος άρχων της κοινωνίας του νησιού, είναι εκείνος που «οφείλει να κυνηγήσει το θέμα και να ξεπεράσει κωλυσιεργίες και αντιρρήσεις, από όπου κι αν προέρχονται».

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηπέρος επανέλαβε ότι το δίκτυο Natura2000 είναι ένα καθαρά διαδικαστικό ζήτημα, που με συντονισμένους χειρισμούς θα ξεπεραστεί και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει – έστω και την υστάτη –  η απαραίτητη σύμπνοια, ώστε ένα έργο που θα απογειώσει το brand των Κυθήρων στα πέρατα του κόσμου, να έχει την κατάληξη που αναμένουν όλοι οι Τσιριγώτες.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 + 8 =