κυθηρα αεροδρομιο

Αεροδρόμιο Κυθήρων. Μια ιστορία που πάντα κάπου «σκαλώνει». Ο διακαής πόθος όλων των Κυθηρίων για ένα σύγχρονο διεθνή αερολιμένα, με σημείο αναφοράς το παρελθόν (το 2021 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη προσγείωση) και απώτερο στόχο την αναπτυξιακή πορεία και την ευημερία του νησιού, μένει μετέωρος.

Όπως ακριβώς μετέωρη – έστω για την ώρα – , παραμένει και η πρόσφατη ερώτηση της ελάσσονος αντιπολίτευσης («Μένουμε Εδώ») προς τον δήμαρχο Κυθήρων για το ακανθώδες ζήτημα επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης του αεροδρομίου, που δείχνει να έχει βαλτώσει ενάμιση χρόνο τώρα. Μια ερώτηση, η οποία δημοσιεύτηκε και από το Kythera.News στις 16/11/20.

Το Kythera.News έχει ξεκινήσει ρεπορτάζ, προκειμένου να κρατήσει ενήμερους τους Τσιριγώτες, για την εξέλιξη και την εύρεση λύσης που θα δώσει νέα πνοή στον αερολιμένα του νησιού.

Σε αυτά τα πλαίσια, έχουμε ήδη επικοινωνήσει με φορείς και έχουμε «ενοχλήσει», με αντικειμενικό σκοπό να αναδείξουμε το φλέγον θέμα. Επειδή αυτή είναι η ουσία του λειτουργήματος που ασκούμε. Να κοινοποιούμε σε κάθε αρμόδιο τον παλμό της τοπικής κοινωνίας στα θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντός της και να αναζητούμε απαντήσεις.

Πού βρίσκεται σήμερα το θέμα

Την άνοιξη του 2019 ολοκληρώθηκε η μελέτη αναγκαιότητας και σκοπιμότητας του έργου  επέκτασης του διαδρόμου και παρελήφθη από την Περιφέρεια Αττικής. Έκτοτε όμως, δεν παρατηρήθηκε κάποια εξέλιξη. Θα έπρεπε να έχει προχωρήσει η προκήρυξη της μελέτης κατασκευής του έργου, για το οποίο έχει δεσμευθεί το κονδύλιο των €400.000 στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Παρακολουθώντας στη συνέχεια την αντίδραση του δημάρχου Κυθήρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την άρνησή του να απαντήσει άμεσα στην αντιπολίτευση, ξεκινήσαμε να ερευνούμε το θέμα.

Επικοινωνήσαμε κατ’ αρχήν με τον εκπρόσωπο της ελάσσονος αντιπολίτευσης και δημοτικό σύμβουλο, κ. Μάνο Τριφύλλη. Εκείνος, μας ανέφερε ότι η μελέτη σκοπιμότητας  ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2019, όμως επειδή η περιοχή του αεροδρομίου εμπίπτει σε καθεστώς Natura 2000, δηλαδή σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη ζώνη, η ΥΠΑ την ενέκρινε, υπό τον όρο να λάβει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων προτού προχωρήσει η μελέτη κατασκευής. Συμπλήρωσε δε, ότι ο λόγος που η επιφορτισμένη με την μελέτη σκοπιμότητας εταιρεία, δεν εξέτασε την παράμετρο Natura 2000, ήταν το γεγονός ότι δεν το γνώριζε. Και ο λόγος που δεν το γνώριζε, είναι διότι δεν είχε λάβει την σχετική ενημέρωση από τον Δήμο Κυθήρων!

Εδώ φυσικά, τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα. Αν η επέκταση σκαλώνει σε ζήτημα «προστατευόμενης περιοχής», λογικά και ολόκληρο το υφιστάμενο δόμημα του αεροδρομίου θα εμπίπτει στην συγκεκριμένη κατηγορία. Πράγμα που δε μπορεί να ισχύει αφού υπάρχουν πλείστα παραδείγματα αεροδρομίων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του διεθνούς αερολιμένα Λάρνακας στην Κύπρο.

Άρα; Είναι το αεροδρόμιο Κυθήρων a priori παράνομο; Και ως εκ τούτου μπαίνει θέμα συνέχισης της ίδιας του της λειτουργίας; Μήπως όλα αυτά αποτελούν μια πρόφαση για να καθυστερήσει το κρίσιμης σημασίας έργο;

Ακολούθως, επικοινωνήσαμε με την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια Νήσων, για να μάθουμε περισσότερα.

Περιφέρεια: «Αναμένουμε την έγκριση των υπουργείων»

Στο σχετικό μας ερώτημα, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεννόηση με την Αντιπεριφέρεια Νήσων, μας ανέφερε στην απάντησή της, ότι «διαπιστώθηκε πως υπάρχει
μεγάλη καθυστέρηση από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων της
υφιστάμενης υποδομής του αεροδρομίου». Εντούτοις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «… η σχετική ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων για τις υπάρχουσες υποδομές αναμένεται σύντομα.»

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής συμπλήρωσε ότι βρίσκεται «σε καθημερινή και εποικοδομητική συνεργασία με τον Δήμαρχο Κυθήρων και ήδη έχει συνταχθεί φάκελος έργου για τη δημοπράτηση των οριστικών μελετών.»

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τα περιβαλλοντικά θέματα δεν είναι απροσπέλαστα. Η Περιφέρεια κάνει μάλιστα λόγο για «συγκεκριμένο προγραμματισμό», που θα υποστηρίξει τον φάκελο του έργου και τις οριστικές μελέτες και πως η όλη διαδικασία είναι σε φάση ολοκλήρωσης από την πλευρά της.

Γ. Μπαλάφας – Δύναμη Ζωής: «Αν και το περιβαλλοντικό θέμα υφίσταται, η βάση του προβλήματος είναι η αδράνεια των εμπλεκόμενων φορέων.»

Στη συνέχεια ζητήσαμε τη γνώμη της προηγούμενης διοίκησης. Σε επικοινωνία μας με τον κ. Γιώργο Μπαλάφα, περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης “Δύναμη Ζώής”, μας επιβεβαιώθηκε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας συνεχίζει το έργο του αεροδρομίου και ότι όντως υπάρχουν «περιβαλλοντικοί σκόπελοι» στην όλη διαδικασία. Όπως μας είπε «η υπόθεση έχει κολλήσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος». Συμπλήρωσε όμως, ότι παρατηρείται και μια γενικότερη ολιγωρία από πλευράς Περιφέρειας και Δημάρχου Κυθήρων στο να επισπευστούν οι διαδικασίες. 

Προηγουμένως, το Kythera.News είχε απευθυνθεί στον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δε θέλει να μιλήσει στα ΜΜΕ, δεσμεύεται όμως να απαντήσει απευθείας στην ερώτηση της αντιπολίτευσης στα χρονικά όρια που του δίνει ο νόμος, ήτοι την 17η Δεκεμβρίου. Η άρνησή του αυτή να απαντήσει, κι ενώ ερευνούσαμε το θέμα, μας προκάλεσε ερωτηματικά. Θα μπορούσε να μας γνωστοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα όπως άλλωστε έπραξε και η Περιφέρεια στην απάντησή της.

Συνεπώς η αλήθεια είναι ότι ένα τόσο αναγκαίο έργο για τον τόπο βρίσκεται μπλεγμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας δύο υπουργείων και αναζητούνται άμεσες πρωτοβουλίες για την οριστική απεμπλοκή του. Θα αναλάβουν την ευθύνη αυτών των πρωτοβουλιών η Περιφέρεια και ο Δήμος;

Αυτό θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Με δεδομένη την εκπεφρασμένη «εποικοδομητική συνεργασία» των δύο φορέων και το «συγκεκριμένο προγραμματισμό» τον οποίο ακολουθούν, κρίνεται αναγκαία η ανάληψη κάθε δράσης, ακόμη και η φυσική από κοινού παρουσία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Κυθήρων στα αρμόδια υπουργεία.

Για τον δήμαρχο μάλιστα, για τον οποίο το αεροδρόμιο αποτελεί προσωπικό στοίχημα, δεν δικαιολογείται καμία ολιγωρία πάνω στο θέμα. Η άρνησή του να απαντήσει άμεσα, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε εμάς, μπορεί μόνο να εξηγηθεί από την εν γένει απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας του πάνω στο ζήτημα εδώ και δεκαοκτώ μήνες. Μόνο η από μέρους του δημοσιοποίηση στοιχείων και εγγράφων σχετικά με το θέμα, μπορεί να αντικρούσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ανησυχία για τη χρηματοδότηση της μελέτης επέκτασης.

Προ ημερών είχε ανακύψει το θέμα της καθυστέρησης των έργων στον Φαληρικό Όρμο με την αναφορά του βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλειου-Πέτρου Ν. Σπανάκη στη βουλή. Τότε η Περιφέρεια Αττικής αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία έψεγε την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, για το γεγονός ότι το μικρό αποθεματικό που βρήκε στα ταμεία της από την προηγούμενη διοίκηση, ήταν σε δυσαναλογία με τις συμβάσεις έργων που είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό. Μήπως με άλλα λόγια και για την κωλυσιεργία στο θέμα του αεροδρομίου, έχει παίξει ρόλο η γενικότερη «ένδεια πόρων» την οποία επικαλείται η ίδια η Περιφέρεια και θέτει το έργο της επέκτασης του διαδρόμου εκτός προτεραιότητας; Αυτό θα φανεί από την πορεία της δημοπράτησης των οριστικών μελετών.

Σε κάθε περίπτωση το Kythera.News θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση και να ενημερώνει τους αναγνώστες για όλες τις εξελίξεις, προσμένοντας στην οριστική διευθέτηση του έργου, βάση συγκεκριμένων και στοχευμένων ενεργειών από όλους τους αρμόδιους φορείς.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − 11 =