αεροδρόμιο Κυθήρων

Η διοίκηση του Δήμου Κυθήρων, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά – τα οποία προφανώς ενεργοποιήθηκαν από τα δύο πρόσφατα άρθρα του Kythera.News (δείτε τα εδώ και εδώ), απάντησε σήμερα Πέμπτη, 10/12/20, στην από 16/11 ερώτηση της ελάσσονος αντιπολίτευσης σχετικά με το φλέγον θέμα της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου.

Στην απάντησή του, ο Δήμος αναλώνεται στην λεπτομερή εξιστόρηση των γεγονότων που μας οδήγησαν στο σημερινό τέλμα και είναι αλήθεια πως δείχνει συνεπής και διαφωτιστικός στην παράθεση όλων των στοιχείων και ημερομηνιών που μεσολάβησαν, από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας, μέχρι και τον Μάρτιο του 2019. Από εκεί και πέρα όμως, «σιγή ασυρμάτου». Μόνο μια γενική επίκληση της πανδημίας που έχει βάλει φρένο στις διαδικασίες. Ο «covid-19 σώζει τον Βασιλέα», θα μπορούσαμε να παραφράσουμε εν τάχει.

Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο Δήμος Κυθήρων εξακοντίζει τα βέλη του εναντίον της πρώην Περιφερειακής Αρχής (προφανώς ορμώμενος από την πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη, κου Σταύρου Χατζηπέρου στο Kythera.News), καθώς και της ηγεσίας της Υ.Π.Α., στην οποία καταλογίζει αδικαιολόγητη καθυστέρηση και παρελκυστική τακτική, τόσο στην εκτίμηση του συνολικού ποσού για την δημοπράτηση του έργου, όσο και στους περιβαλλοντικούς όρους, τους οποίους ορίζει ως αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Και ναι, μοιάζει σωστή η γενική θεώρηση των πραγμάτων από πλευράς δημοτικής αρχής, σύμφωνα με την οποία το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν δύναται ούτε σε αυτήν την περίπτωση να τιθασευτεί. Είναι η προαιώνια Νέμεσις για καθετί το δημιουργικό που άνθρωποι και φορείς σε τούτη τη χώρα πασχίζουν να προωθήσουν. Αρκεί, αυτή η προώθηση να μην περιορίζεται σε μια τυπική σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία ενδεχομένως ο δήμαρχος έχει κατά καιρούς αποστείλει προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Αυτά όμως, δεν αρκούν! «Χρειάζεται να σπάσεις αυγά, για να φτιάξεις ομελέτα!» Το να πετάς το μπαλάκι στην Υ.Π.Α., στην Περιφέρεια (τέως και νυν), στην κακή γραφειοκρατία, στα ενοχλητικά ΜΜΕ, στον Στρατηγό Άνεμο… είναι κάτι που συνηθίζεται στην Ελλάδα, όταν κάποιος προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του. Και ο Δήμος Κυθήρων, έχει μερίδιο ευθύνης να ενημερώσει την κοινή γνώμη, για την όλη στασιμότητα που παρατηρείται. Ειδικά κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

Αυτή η στασιμότητα φαίνεται από κάτι πολύ απλό. Από την διάσταση απόψεων που παρατηρείται και με την νυν διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Η οποία, στην απαντητική της επιστολή προς την σχετική ερώτηση του Kythera.News, μας ξεκαθαρίζει ότι «Η ανανέωση της ΑΕΠΟ των υφιστάμενων υποδομών του αεροδρομίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε περαιτέρω ενέργεια.», ενόσω η ίδια (δηλαδή η Περιφέρεια) «βρίσκεται σε καθημερινή και εποικοδομητική συνεργασία με τον Δήμαρχο Κυθήρων…». Την ίδια στιγμή όμως, ο δήμαρχος Κυθήρων, την ίδια αυτή ανανέωση της ΑΕΠΟ (περιβαλλοντική άδεια), την χαρακτηρίζει ως «αδιανόητο όρο από πλευράς Υ.Π.Α., για την συνέχιση της διαδικασίας.»

Άρα; Τίθεται ή όχι εν αμφιβόλω, η «εποικοδομητική συνεργασία» την οποία επικαλείται η Περιφέρεια Αττικής για να χαρακτηρίσει την σχέση της με τον Δήμο;

Και μήπως τελικά, η διαφαινόμενη αυτή διαφοροποίηση στις πρακτικές των δύο φορέων, συνιστά από μόνη της «παρελκυστική τακτική», που δικαιολογεί εν μέρει την στασιμότητα που παρατηρείται στο κρίσιμο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών;

Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί, ότι στο Δελτίο Τύπου του Δήμου, δεν δίνεται καμία απάντηση για το αν έχει κινητοποιηθεί και αν έχει προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες προς τα δύο υπουργεία (ΥΠΕΝ, ΥΠΟΜΕΔΙ) στα οποία βρίσκεται ο φάκελος του έργου.

Και τέλος, δεν παρουσιάζεται κάποιο έγγραφο από πλευράς δημάρχου, που να υποστηρίζει τις όποιες πρωτοβουλίες του κατά το κρίσιμο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών.

Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από «διαρκείς οχλήσεις μέσω mail».

Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων:

Η Αλήθεια για τις Μελέτες του Αερολιμένα Κυθήρων

Η Δημοτική Αρχή απάντησε σήμερα 10/12/2020 στο ερώτημα της ελάσσονος μειοψηφίας αναφορικά με την καθυστέρηση δημοπράτησης των οριστικών μελετών επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων-απογειώσεων στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης». Η απάντηση που απεστάλη στον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρη Κοντολέοντα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή ερωτηματικών καθώς συνοδεύεται από αδιάσειστα ντοκουμέντα, με βάση τα οποία προκύπτουν συνοπτικά τα ακόλουθα:

  1. Η ΥΠΑ διαχρονικά στάθηκε μάλλον αρνητικά στο δίκαιο αίτημα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για την επέκταση του διαδρόμου στον Αερολιμένα Κυθήρων. Απόδειξη τούτου, κυρίως, είναι η επιστολή της ΥΠΑ προς το Δήμο Κυθήρων στις 24/3/2008 (αρ. πρωτ. 762), που αναφέρει πλήρως ατεκμηρίωτα ότι το κόστος του έργου και των απαλλοτριώσεων «ξεπερνά τα 30.000.000€», χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται, αλλά αποτελώντας κατ΄ ουσίαν μια ευθεία προσπάθεια της ΥΠΑ να αποτρέψει την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.
  2. Απαιτήθηκαν συνολικά 33 μήνες (!) από την έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας (02/03/2015) μέχρι και την υπογραφή της Σύμβασης της Μελέτης Σκοπιμότητας από την Περιφέρεια (19/12/2017)! Να σημειωθεί πως επρόκειτο για έναν απλό πρόχειρο διαγωνισμό, χωρίς προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  
  3. Η αιφνιδιαστική αλλαγή του νόμου των Δημοσίων Συμβάσεων τον Αύγουστο του 2016, διέκοψε την διαδικασία επαναδημοπράτησης της Μελέτης Σκοπιμότητας επί σχεδόν 1 έτος (πρώτη άγονη δημοπρασία στις 03/08/2016 και επαναληπτική με ανάδοχο στις 06/06/2017). Παρά τις διαρκείς οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας προς το αρμόδιο Υπουργείο για την ανάγκη ύπαρξης περιόδου προσαρμογής στο νέο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης ουδέποτε απάντησε επί της ουσίας στην αγωνία των Δημάρχων και Περιφερειαρχών με αποτέλεσμα να «βαλτώσουν» τα δημόσια και δημοτικά έργα σε όλη τη Χώρα για σχεδόν 1 έτος, κυρίως στους μικρούς και υποστελεχωμένους Δήμους. Τρανή απόδειξη της προχειρότητας αλλά και των προβλημάτων του εν λόγω Νόμου είναι ότι αυτός μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί σχεδόν 250 φορές (!) με αλλεπάλληλες τροπολογίες και διορθώσεις.
  4. Η ΥΠΑ καθυστέρησε σχεδόν 1 έτος προκειμένου να εγκρίνει την Μελέτη Σκοπιμότητας: η μελέτη υποβλήθηκε στην ΥΠΑ από την Περιφέρεια στις 25-05-2018 και εγκρίθηκε στις 07-03-2019, με τον ανυπόστατο όρο της έκδοσης ΑΕΠΟ πριν την εκπόνηση των οριστικών μελετών.
  5. Συνολικά, λοιπόν, δαπανήθηκαν ακριβώς 4 χρόνια μεταξύ της έγκρισης της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και την Εγχώριο Περιουσία (02/03/2015) μέχρι την οριστική έγκριση της Μελέτης Σκοπιμότητας από την ΥΠΑ (07/03/2019)! Κατά την περίοδο αυτή ο Δήμος Κυθήρων δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή στις σχετικές διαδικασίες, ούτε ως φορέας υλοποίησης ή δημοπράτησης, ούτε ως αντισυμβαλλόμενος ούτε με κανέναν άλλον τρόπο. Ωστόσο οχλούσαμε διαρκώς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, η δε Διοίκηση της Περιφέρειας ήταν απολύτως ενήμερη για τις καθυστερήσεις αυτές όπως προκύπτει εξάλλου από τα σχετικά έγγραφα.

Οι εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς δηλώσεις τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν ειδικά όταν γίνονται από ανθρώπους που ήταν απολύτως ενήμεροι για τις παραπάνω καθυστερήσεις. Θα αναμέναμε λοιπόν, κυρίως από όσους υπήρξαν πολιτικά προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών που χειρίστηκαν το θέμα (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής και Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), να μας τεκμηριώσουν με συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα (και όχι θεωρητικά με βαρύγδουπες δηλώσεις κενές ουσίας) το γιατί χρειάστηκαν 4 χρόνια για να υπογραφεί μια απλή σύμβαση μελέτης, ενός απλού πρόχειρου διαγωνισμού, που δεν είχε καν προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα ρωτάμε μέχρι να πάρουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σημειώνουμε ότι στα 4 αυτά χρόνια, ο Δήμος Κυθήρων με έναν μόνο μηχανικό και με τη συνδρομή των μηχανικών του ΤΤΥΝΔ που αποτελούν Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (άρθρο 52 Ν.3979/2011) ολοκλήρωσε σχεδόν 90 δημοπρασίες…

Η Δημοτική Αρχή ευρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια προκειμένου να υπερκεραστούν τα αδιανόητα εμπόδια που έχει θέσει η ΥΠΑ και να προχωρήσει η δημοπράτηση των οριστικών μελετών.

Δείτε τα αρχεία που επισυνάπτει στην απάντησή του ο Δήμος:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − 7 =