pazari-kythira

Ύστερα από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το αρχικό σχέδιο του κανονισμού λειτουργίας του Παζαριού (στον Ποταμό) και, χάρη στις πιέσεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος, Ευστράτιος Χαρχαλάκης αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε πλείστες εκ των αμφιλεγόμενων διατάξεων, προχωρώντας σε τροποποίησή τους.

Εξαίρεση, αποτελεί η πρόνοια περί μή διάθεσης των προϊόντων οικοτεχνίας – χειροτεχνίας, στην οποία εμμένει, αποκλείοντας έτσι μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και αγνοώντας παραινέσεις περί του αντιθέτου, όπως αυτή του πρώην αντιδημάρχου και προέδρου της κοινότητας Ποταμού, Παναγιώτη Πρωτοψάλτη.

Το σχέδιο, το οποίο δημοσιεύεται στην Διαύγεια, πήρε την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο διάλογος όμως δεν τελειώνει εδώ, και αναμένεται ότι μέσω της συμμετοχικότητας συλλογικών φορέων, όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμού και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ποταμού, – και με δεδομένη μια διαφαινόμενη τάση της δημοτικής αρχής εσχάτως να αφουγκραστεί την λαϊκή βούληση – το Παζάρι θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην μακρόχρονη ύπαρξή του. Μια σελίδα, όπου δεν θα κυριαρχεί ο αποκλεισμός και η εξαίρεση, αλλά η συμμετοχή και η αγαστή συνεργασία των πάντων.

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση στην Διαύγεια και η αναφορά του δημάρχου στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια (παρακάτω σύνδεσμο) η Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με το Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας για το Παζάρι του Ποταμού. Το Σχέδιο ήταν απόλυτα σαφές και αφορούσε εξαρχής το Παζάρι ΠΟΤΑΜΟΥ και όχι οποιοδήποτε άλλο Παζάρι, συνεπώς η διευκρίνιση ότι το Παζάρι γίνεται στον ΠΟΤΑΜΟ και όχι στην Αργεντινή, μόνο απαραίτητη δεν ήταν! Σύμφωνα με το άρθρο 4, το Παζάρι μπορεί να μεταφερθεί ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ και πάντα ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ, μόνο για έκτακτο ή απρόβλεπτο λόγο (π.χ. εκτέλεση έργων κ.λπ.).

Επίσης προσθέσαμε τα αυγά και τις μαρμελάδες στα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη, τα οποία είχαμε ξεχάσει στην αρχή από καθαρή παράλειψη και όχι από άλλο λόγο, ενώ διευκρινίστηκε ότι η Sempreviva εντάσσεται στα επιτρεπόμενα προς πώληση αρωματικά τοπικά φυτά, κάτι που εξάλλου δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη διευκρίνιση.

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι επενδύουν (παρα)πολιτικά σε ο,τιδήποτε πλέον προκειμένου να αποσπάσουν πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Σε ό,τι αφορά τα είδη οικοτεχνίας και χειροτεχνίας, εφόσον υπάρχουν νόμιμοι πωλητές, έχουν κάθε δικαίωμα να τα διαθέτουν σε όλα τα τουριστικά καταστήματα του νησιού και έτσι να έχουν πολλαπλό όφελος, αφού όλοι οι επισκέπτες-τουρίστες θα προτιμήσουν να αγοράσουν τοπικά χειροτεχνήματα (και μάλιστα σε υψηλές τιμές) και όχι τα κλασικά τουριστικά είδη “Made in China”.

ΆΡΘΡΟ 10ο
ΠΩΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ – ΟΡΟΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Τα επιτρεπόμενα πωλούμενα είδη, σύμφωνα και με την κατ’ εξαίρεση του ν. 4497/2017 δυνατότητα που παρέχεται από το με αρ. πρωτ. 45373-26/04/2018 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (Γεν. Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή – Γενική Διεύθυνση Αγοράς – Δ/νση Θεσμικών Ρυθμίσεων Εμπορίου – Τμήμα Υπαίθριου Εμπορίου προς το Δήμο Κυθήρων είναι τα εξής:

1. Ελαιόλαδο Κυθήρων συσκευασμένο, σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία,

2. Πάσης φύσεως παράγωγα ελαιολάδου (ενδεικτικά: σαπούνι, ελιές, αλοιφές κ.λπ.),

3. Μέλι Κυθήρων τυποποιημένο και προϊόντα άμεσα παραγόμενα από τη μέλισσα, όπως πρόπολη, γύρη, βασιλικός πολτός, κηρήθρα κ.λπ.

4. Θυμάρι, Ρίγανη, Κάπαρη, Φασκόμηλο, Χαμομήλι, Ματζουράνα, Δυόσμος και εν γένει πάσης φύσεως αρωματικά και θεραπευτικά φυτά και βότανα, τα οποία, είτε είναι αυτοφυή στην νήσο των Κυθήρων, είτε καλλιεργούνται στην νήσο των Κυθήρων. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται και το άνθος του τοπικού φυτού Sempreviva αποκλειστικά σε ματσάκια και όχι ως διακοσμητικό επί ειδών τουριστικής ή λαϊκής τέχνης.

5. Λαδοπαξίμαδα Κυθήρων αποκλειστικά με κύριο συστατικό το αγνό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στα Κύθηρα (η παραλλαγή των λαδοπαξίμαδων με την πρόσμειξη ετέρων συστατικών, επιπλέον του αγνού παρθένου κυθηραϊκού ελαιολάδου ως κυρίου συστατικού, όπως π.χ. χαρούπι, βότανα, καρποί κ.λπ. επιτρέπεται),

6. Πάσης φύσεως αγροτικά και κηπευτικά εποχιακά τοπικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και των αβγών που παράγονται αποκλειστικά στα Κύθηρα,

7. Πάσης φύσεως φρούτα και λαχανικά αποκλειστικά τοπικής παραγωγής, καθώς και προϊόντα άμεσα παραγόμενα εξ αυτών (π.χ. μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τουρσιά, αποξηραμένα φρούτα κ.λπ.) συσκευασμένα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

8. Προϊόντα με κύρια βάση το γάλα τοπικής προέλευσης (τυρί κ.λπ.) που παράγονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

9. Πάσης φύσεως νωπά αλιεύματα και μαλάκια,

10. Αλάτι Κυθήρων αποκλειστικά από τους νόμιμους εκμισθωτές των αυτόπηκτων αλυκών του νησιού από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων,

11. Οίνος Κυθήρων, Φατουράδα Κυθήρων, Τσίπουρο Κυθήρων καθώς και κάθε είδους παραδοσιακό ποτό, που έχουν παραχθεί, εμφιαλωθεί και επισημανθεί σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Η έκθεση, ζύγιση και πώληση των ανωτέρω προϊόντων θα γίνεται αποκλειστικά σε συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον (ανακυκλώσιμες ή βιοαποδομήσιμες ή πάνινες ή από οικολογικά υλικά κ.λπ.), προκειμένου να αποφεύγεται περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × one =