menoume-edo

Η δημοτική παράταξη επανέρχεται κοινοποιώντας τις προτάσεις της, παραθέτοντας σε πίνακα με σύγκριση, στην πρώτη στήλη το προσχέδιο του κανονισμού όπως το διατυπώνει η δημοτική αρχή, και στη δεύτερη στήλη το σχέδιο με τις αλλαγές που έχει κοινοποιήσει στην Οικονομική Επιτροπή. Διαβάστε το δελτίο τύπου.

Οι Προτάσεις μας για το Παζάρι – Αντιπαραβολή Άρθρων Κανονισμού

Ορισμένοι επιδιώκουν να «θολώσουν τα νερά» σχετικά με τις προτάσεις για το Παζάρι του Ποταμού. Ο συνδυασμός ” Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε εδώ”  είναι σαφής και έχει καταθέσει  ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ  κανονισμό στην οικονομική επιτροπή.  Με την πρόταση του διασφαλίζει την νομιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του παζαριού στον Ποταμό.

Ο  Δήμος Κυθήρων οφείλει να στηρίξει τη νομιμοποίηση των παραγωγών όλων των κλάδων του  παζαριού αντί να επιδιώκει να τους απομακρύνει με  διάφορα προσχήματα.

Η παραπληροφόρηση ότι δήθεν «η  μειοψηφία  δεν θέλει  κανονισμό», ότι δήθεν έχει  ως μοναδικό επιχείρημα ενάντια στον Κανονισμό Λειτουργίας του Παζαριού την άποψη «το 1960 πούλαγαν τα πάντα»,  (άρα και τώρα το ίδιο) δεν μας αφορά. Χρησιμοποιούνται ψεύδη για να μην απαντηθούν τα πραγματικά  θέματα που θέτουμε.

Για αυτό παραθέτουμε κωδικοποιημένες τις προτάσεις μας και τις διαφορές με την πρόταση του Δημάρχου σε ορισμένα σημεία.

Τα υπόλοιπα άρθρα ταυτίζονται. 

ΣΧΕΔΙΟ   ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ   ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

ΑΡΘΡΟ 1ο

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

………….. Η εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού είναι υποχρεωτική για όλους γενικά τους συναλλασσόμενους παραγωγούς – πωλητές που δραστηριοποιούνται στην ως άνω Κυριακάτικη Υπαίθρια Αγορά και η μη εφαρμογή του επισείει όλες τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Κάθε τί που δεν προβλέπεται από τον παρόντα Κανονισμό, επιλύεται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κυθήρων. ……………..

 ΑΡΘΡΟ 1ο

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

………..Η εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού είναι υποχρεωτική για όλους γενικά τους συναλλασσόμενους παραγωγούς – πωλητές που δραστηριοποιούνται στην ως άνω Κυριακάτικη Υπαίθρια Αγορά και η μη εφαρμογή του επισείει όλες τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Κάθε τί που δεν προβλέπεται από τον παρόντα Κανονισμό, επιλύεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.  του Δήμου Κυθήρων. ……….

 

 

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η Κυριακάτικη Υπαίθρια Αγορά, λαμβάνει χώρα στην κεντρική Πλατεία του οικισμού Ποταμού Κυθήρων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον Δήμο Κυθήρων η ανάγκη μετακίνησης της λειτουργίας της, είτε προσωρινά λόγω έργων ή άλλων παρεμβάσεων που μπορεί να προκύψουν από τον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Δήμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης, είτε οριστικά για λόγους και σκοπούς που θα προσδιορισθούν επαρκώς, ακολουθούνται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία εγκρίνεται από τα αρμόδια κατά το νόμο όργανα. Σε κάθε περίπτωση οι  παραγωγοί – πωλητές, υποχρεούνται να συμμορφωθούν αδιαμαρτύρητα και άμεσα.

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η Κυριακάτικη Υπαίθρια Αγορά, λαμβάνει χώρα στην κεντρική Πλατεία του οικισμού Ποταμού Κυθήρων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον Δήμο Κυθήρων η ανάγκη μετακίνησης, εντός του οικισμού, της λειτουργίας της,  προσωρινά λόγω έργων ή άλλων παρεμβάσεων που μπορεί να προκύψουν από τον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Δήμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης, ακολουθούνται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία εγκρίνεται από τα αρμόδια κατά το νόμο όργανα.

 

ΆΡΘΡΟ  10ο

ΠΩΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ – ΟΡΟΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Τα επιτρεπόμενα πωλούμενα είδη, σύμφωνα και με την κατ’ εξαίρεση του ν. 4497/2017 δυνατότητα που παρέχεται από το με αρ. πρωτ. 45373-26/04/2018 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (Γεν. Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή – Γενική Διεύθυνση Αγοράς – Δ/νση Θεσμικών Ρυθμίσεων Εμπορίου – Τμήμα Υπαίθριου Εμπορίου προς το Δήμο Κυθήρων είναι τα εξής:

1.              Ελαιόλαδο Κυθήρων συσκευασμένο, σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία,

2.              Πάσης φύσεως παράγωγα ελαιολάδου (ενδεικτικά: σαπούνι, ελιές, αλοιφές κ.λπ.),

3.              Μέλι Κυθήρων τυποποιημένο και προϊόντα άμεσα παραγόμενα από τη μέλισσα, όπως πρόπολη, γύρη, βασιλικός πολτός, κηρήθρα κ.λπ.

4.              Θυμάρι, Ρίγανη, Κάπαρη, Φασκόμηλο, Χαμομήλι, Ματζουράνα, Δυόσμος και εν γένει πάσης φύσεως αρωματικά και θεραπευτικά φυτά και βότανα, τα οποία, είτε είναι αυτοφυή στην νήσο των Κυθήρων, είτε καλλιεργούνται στην νήσο των Κυθήρων,

5.              Λαδοπαξίμαδα Κυθήρων αποκλειστικά με κύριο συστατικό το αγνό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στα Κύθηρα,

6.              Πάσης φύσεως αγροτικά και κηπευτικά εποχιακά τοπικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και των αβγών που παράγονται αποκλειστικά στα Κύθηρα,

7.              Πάσης φύσεως φρούτα και λαχανικά αποκλειστικά τοπικής παραγωγής, καθώς και προϊόντα άμεσα παραγόμενα εξ αυτών (π.χ. μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τουρσιά, αποξηραμένα φρούτα κ.λπ.) συσκευασμένα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

8.              Προϊόντα με κύρια βάση το γάλα τοπικής προέλευσης (τυρί κ.λπ.) που παράγονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

9.              Πάσης φύσεως νωπά αλιεύματα και μαλάκια,

10.            Αλάτι Κυθήρων αποκλειστικά από τους νόμιμους εκμισθωτές των αυτόπηκτων αλυκών του νησιού από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων,

11.            Οίνος Κυθήρων, Φατουράδα Κυθήρων, Τσίπουρο Κυθήρων καθώς και κάθε είδους παραδοσιακό ποτό, που έχουν παραχθεί, εμφιαλωθεί και επισημανθεί σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Η έκθεση, ζύγιση και πώληση των ανωτέρω προϊόντων θα γίνεται αποκλειστικά σε συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον (ανακυκλώσιμες ή βιοαποδομήσιμες ή πάνινες ή από οικολογικά υλικά κ.λπ.), προκειμένου να αποφεύγεται περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

ΆΡΘΡΟ  10ο

ΠΩΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ – ΟΡΟΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Τα επιτρεπόμενα πωλούμενα είδη, σύμφωνα και με την κατ’ εξαίρεση του ν. 4497/2017 δυνατότητα που παρέχεται από το με αρ. πρωτ. 45373-26/04/2018 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (Γεν. Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή – Γενική Διεύθυνση Αγοράς – Δ/νση Θεσμικών Ρυθμίσεων Εμπορίου – Τμήμα Υπαίθριου Εμπορίου προς το Δήμο Κυθήρων είναι τα εξής:

1. Ελαιόλαδο Κυθήρων συσκευασμένο, σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία,

2. Πάσης φύσεως παράγωγα ελαιολάδου (ενδεικτικά: σαπούνι, ελιές, αλοιφές κ.λπ.),

3. Μέλι Κυθήρων τυποποιημένο και προϊόντα άμεσα παραγόμενα από τη μέλισσα, όπως πρόπολη, γύρη, βασιλικός πολτός, κηρήθρα κ.λπ.

4. Θυμάρι, Ρίγανη, Κάπαρη, Φασκόμηλο, Χαμομήλι, Ματζουράνα, Δυόσμος και εν γένει πάσης φύσεως αρωματικά και θεραπευτικά φυτά και βότανα, τα οποία, είτε είναι αυτοφυή στην νήσο των Κυθήρων, είτε καλλιεργούνται στην νήσο των Κυθήρων,

5. Λαδοπαξίμαδα Κυθήρων αποκλειστικά με κύριο συστατικό το αγνό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στα Κύθηρα,

6. Πάσης φύσεως αγροτικά και κηπευτικά εποχιακά τοπικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και των αβγών που παράγονται αποκλειστικά στα Κύθηρα,

7.   Πάσης φύσεως φρούτα και λαχανικά αποκλειστικά τοπικής παραγωγής, καθώς και προϊόντα άμεσα παραγόμενα εξ αυτών (π.χ. μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τουρσιά, αποξηραμένα φρούτα κ.λπ.) συσκευασμένα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

8.   Προϊόντα με κύρια βάση το γάλα τοπικής προέλευσης (τυρί κ.λπ.) που παράγονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

9.   Πάσης φύσεως νωπά αλιεύματα και μαλάκια,

10.   Αλάτι Κυθήρων αποκλειστικά από τους νόμιμους εκμισθωτές των αυτόπηκτων αλυκών του νησιού από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων,

11.  Οίνος Κυθήρων, Φατουράδα Κυθήρων, Τσίπουρο Κυθήρων καθώς και κάθε είδους παραδοσιακό ποτό, που έχουν παραχθεί, εμφιαλωθεί και επισημανθεί σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

12.    Σεμπρεβίβες  ( παραδοσιακό φυτό των Κυθήρων).

13 .  Επιτρέπεται η διάθεση έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων, χειροτεχνημάτων, ειδών λαϊκής τέχνης απο τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δημιουργούν έργα  πρωτότυπης, αποκλειστικά δικής τους, καλλιτεχνικής δημιουργίας  εφόσον λάβουν διοικητική άδεια σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του  άρθρου 45 του ανωτέρω νόμου. Δικαιούχοι σχετικών αδειών είναι επίσης Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) για τη διάθεση αποκλειστικά έργων ιδίας παραγωγής των μελών τους.
Η έκθεση, ζύγιση και πώληση των ανωτέρω προϊόντων θα γίνεται αποκλειστικά σε συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον (ανακυκλώσιμες ή βιοαποδομήσιμες ή πάνινες ή από οικολογικά υλικά κ.λπ.), προκειμένου να αποφεύγεται περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

 

 

Με λίγα λόγια οι διαφορές μας είναι οι εξής:

1)    Ότι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό θα επιλύεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από την Οικονομική Επιτροπή

2)    Το παζάρι θα διεξάγεται εντός του οικισμού του Ποταμού και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα απομάκρυνσης του

3)     Προβλέπεται η πώληση περισσότερων προϊόντων από όσα προβλέπει η πρόταση του Δημάρχου

  • Ο αριθμός 15 πάγκων είναι ασφυκτικός με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες.
  • Ο Δήμος Κυθήρων πρέπει να αναλάβει την τεχνική στήριξη όσων χρειάζονται βοήθεια για να πληρούν τα κριτήρια νομιμότητας.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει τις προτάσεις μας εναρμονιζόμενη στην θέληση της  πλειοψηφίας του Κυθηραϊκού λαού.

Κοντολέων Δημήτρης

Διδυμιώτης  Γιώργος

Τριφύλλης Μάνος

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 4 =