pilates

Το pilates είναι ένα σύστημα γυμναστικής, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις, που γίνονται είτε στο έδαφος είτε σε ειδικά όργανα. Ο βασικός του στόχος είναι να μάθει στους αθλούμενους να ελέγχουν και να καθοδηγούν το σώμα τους, δυναμώνοντας τους αδύναμους μύες και τεντώνοντας τους λεγόμενους σκληρούς.

Ο σημερινός άνθρωπος ταλαιπωρείται από πολλά μυοσκελετικά προβλήματα, απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Προβλήματα στην οσφυϊκή μοίρα, στον αυχένα, στα γόνατα, στην λεκάνη, εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, δυσκολεύοντας την καθημερινή του ζωή. Με τη βοήθεια του pilates και των κατάλληλων ασκήσεων, αυτά τα προβλήματα είναι δυνατόν να περιοριστούν και να εξαλειφθούν σταδιακά!

Ποια τα πλεονεκτήματα από τις pilates;

Το pilates είναι η μέθοδος σωματικής εκγύμνασης και λειτουργικής αποκατάστασης που εμπνεύστηκε και συστηματοποίησε την δεκαετία του 1920 ο Joseph Hubertus Pilates. Η αρχική ονομασία που έδωσε ο Joseph Pilates ήταν “Contrology”. Στο βιβλίο του “Επιστροφή στη Ζωή μέσω Contrology”, ο Joseph Pilates παρουσιάζει τη μέθοδό του ως τέχνη ελεγχόμενων κινήσεων, που πρέπει να φαίνονται σαν μια προπόνηση (όχι μια θεραπεία) όταν εκδηλώνονται σωστά.

Δύναμη και ευλιγισία

Είναι μια τεχνική βελτίωση της δύναμης και της ευλυγισίας που συνδυάζει τη φιλοσοφία των Ανατολικών και των Δυτικών χωρών. Σ’ ένα τυπικό μάθημα pilates διάρκειας 45’ λεπτών έχεις πολλά να αποκτήσεις. Θα προπονήσεις όλους τους μυς σου ενισχύοντας παράλληλα τον συνολικό σου συντονισμό. Ενώ μακροπρόθεσμα θα αποκτήσεις ένα γερό μυϊκό σύστημα αποτρέποντας μ αυτόν τον τρόπο την πρόκληση διαφόρων τραυματισμών ενώ θα ενισχύσεις και την ισορροπία του σώματος.

Oι Pilates έχουν σαν φιλοσοφία ότι «το σώμα ελέγχεται από το μυαλό». Τα επιμέρους πλεονεκτήματα που προσφέρει η μέθοδος, αφορούν την βελτίωση της ευλυγισίας, της δύναμης, της αντοχής των μυών, της ισορροπίας, της ιδιοδεκτικότητας, της σύστασης  της στάσης, της εμφάνισης και της υγείας του σώματος.

Υγεία του σώματος

Σχετικά με την υγεία του σώματος, μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά, προλαμβάνεται η οστεοπόρωση και όπως προαναφέρθηκε μειώνεται ο κίνδυνος των πτώσεων και βελτιώνεται η ισορροπία και η ευλυγισία. Ενώ επιπλέον, υπάρχει βελτίωση των κινητικών μοτίβων, βελτίωση της αναπνοής, ανάπτυξη της κιναίσθησης. Προσφέρει κινητικότητα στην σπονδυλική στήλη, ελαστικότητα στους μυς, αύξηση της πυκνότητας των οστών, μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος και σταθερότητα του πυρήνα. Ο πυρήνας αποτελείται από τους μυς της κοιλιάς, τους μυς χαμηλά την πλάτη και τα ισχία γι αυτό και πολλές φορές ονομάζεται “powerhouse” και θεωρείται ότι είναι το κλειδί για τη σταθερότητα ενός ατόμου.

Κάτι εξίσου σημαντικό για την μέθοδο αυτή είναι και η αναπνοή. Ανάλογα βέβαια και με τον εκπαιδευτή και στο αν αφιερώνει χρόνο στο να σας κάνει να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι. Η βαθιά ελεγχόμενη αναπνοή σε συνδυασμό με την κίνηση προσφέρει επιπλέον οφέλη στους μυς καθώς μεγιστοποιεί την απόδοση τους.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × one =