kythera-earthquake

Στις 8 Ιανουαρίου 2006 και τοπική ώρα 13:34, ισχυρός σεισμός με μέγεθος Mw 6.9 έπληξε την περιοχή των Κυθήρων (Εικ. 1) και την περιοχή των Χανίων Δυτικής Κρήτης και έγινε αισθητός όχι μόνο σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο αλλά και σε εννέα χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, από την περιοχή της Νοτίου Ιταλίας και των Δαλματικών ακτών στα δυτικά μέχρι τις περιοχές της ανατολικής Τουρκίας και Ιορδανίας στα ανατολικά και από την περιοχή της Fyrom και Βουλγαρίας στα βόρεια μέχρι την Αίγυπτο και Κυρηναϊκή στην βορειοανατολική Αφρική, στα νότια.

Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται στο θαλάσσιο χώρο, ανατολικά της νήσου των Κυθήρων (36o.20′ βόρειο πλάτος και 23o.20′ ανατολικό μήκος) και το εστιακό βάθος προσδιορίσθηκε στα 70km (USGS). Ο κύριος σεισμός ακολουθήθηκε από έναν μικρό αριθμό μετασεισμών (16), οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος Mw 5.5 και σημειώθηκαν στα πρώτα τρία εικοσιτετράωρα (Εικ. 2, Εικ. 3). Δεν αναφέρθηκαν θύματα, παρά μόνο ζημιές σε σπίτια και έργα υποδομής της ευρύτερης επικεντρικής περιοχής, δηλαδή στην περιοχή των Κυθήρων, των Αντικυθήρων και της πόλης των Χανίων στη Δυτική Κρήτη.

Διαβάστε τη μελέτη του Ευθύμιου Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γεώργιου Δανάμου, Ερευνητή Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × two =