Πέμ, 25 Δεκ 2025
15.4 C
Kythera

Σημαντική συμφωνία ΔΕΠΑ – TotalEnergies θωρακίζει ενεργειακά την Ελλάδα για LNG τον χειμώνα

Συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την γαλλική TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνοντας ότι αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Με την στρατηγική αυτή συμφωνία επιτυγχάνεται ο εθνικός στόχος που έθεσε η Κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την σταδιακή απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η συμφωνία υλοποιείται ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο εξαιτίας του διεθνούς ράλι των τιμών αλλά και υπό τον φόβο διακοπών ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε όλη, σχεδόν, την ήπειρο», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh για τους επόμενους πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

Η Ελλάδα θα προμηθεύεται το LNG με τιμή αναφοράς διαφορετική από εκείνη του κόμβου TTF (που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη), ο οποίος παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα, ενώ διατηρεί τη δυνατότητα να μην παραλάβει τα φορτία, εάν κριθεί ότι δεν μας είναι απαραίτητα, με την καταβολή τέλους ακύρωσης.

«Η συμφωνία αυτή επισφραγίζει τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Με δεδομένο ότι περισσότερο από το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, η απρόσκοπτη προμήθειά του, που διασφαλίστηκε με μια σειρά συμφωνιών, εγγυάται τη σταθερή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ακόμη και με μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία», αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Επισημαίνεται ότι, ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά, καθώς το μερίδιό του επί των εισαγωγών φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στο 34% (έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι). Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (αύξηση 50% σε ετήσια βάση). Οι εισαγωγές LNG από τη Ρεβυθούσα αντιστοιχούν στο 44% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, έναντι 31% τον περασμένο χρόνο.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας- TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Διασφαλίζει ένα πρόσθετο ενεργειακό απόθεμα της τάξεως των 10TWh κατά την περίοδο του χειμώνα, το οποίο κάνει την Ελλάδα μια από τις ασφαλέστερες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας σε όλη τη χώρα, σε μια περίοδο οξύτατης ενεργειακής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: «Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και αξιοποιώντας τον στρατηγικό της σχεδιασμό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε στενή συνεργασία με την Kυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα, προχωρά σε κινήσεις και συμφωνίες, όπως αυτή με τη γαλλική TotalEnergies που διασφαλίζουν τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας».

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Ζελένσκι: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα με ευχή να πεθάνει ο Πούτιν

Σε ένα φορτισμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας...

Χριστούγεννα στον κόσμο

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για...

Στις 39.074 θέσεις η χωρητικότητα στον Βοτανικό

Τα έργα για τη δημιουργία του νέου ποδοσφαιρικού «σπιτιού»...
00:06:33

Ο Ολυμπιακός στις 100 πιο ακριβές ομάδες σε όλο τον κόσμο

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο ακριβούς συλλόγους...

Η εκεχειρία στη Γάζα επαναφέρει διστακτικά το πνεύμα των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ

Υπό τους ήχους γκάιντας και τυμπάνων, Παλαιστίνιοι πρόσκοποι παρέλασαν...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img