Παρ, 05 Δεκ 2025
16.2 C
Kythera

Huge healthcare gaps – How many doctors are missing from each island?

Με μεγάλα κενά ακόμα και σε βασικές ιατρικές ειδικότητες προσπαθούν να «επιβιώσουν» νησιώτες και τουρίστες εν μέσω της τουριστικής φάσης με τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Οι διαρκείς προσπάθειες του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, των διοικήσεων των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) και των νοσοκομείων με προκηρύξεις θέσεων, συνεχείς μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού, προσλήψεις γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπου είναι δυνατόν και χορήγηση κινήτρων ανακουφίζουν κάπως προσωρινά τη κατάσταση σε κάποιες τουριστικές περιοχές, όμως τα μεγάλα κενά συνεχίζουν να υφίστανται στις μονάδες του ΕΣΥ των νησιών μας.

Σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) «πολλές μονάδες του ΕΣΥ βρίσκονται μακριά από το όριο ασφαλείας και βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου κορυφώνεται η επισκεψιμότητα».

Όπως διευκρινίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, «ευτυχώς έχουμε οργανωμένο σύστημα αεροδιακομιδών από τα νησιά προς νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας, το οποίο όμως κοστίζει. Όταν πνίγηκε βρέφος στη Χαλκιδική από φιστίκια πριν λίγες ημέρες έγινε λόγος για ελλιπή στελέχωση σε παιδιάτρους στο κέντρο υγείας Χαλκιδικής, στο οποίο υπηρετούν μόλις δύο γιατροί της εν λόγω ειδικότητας. Τι να πούμε  μετά για τις υγειονομικές μονάδες των νησιών που αν και νοσοκομεία σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν σε βασικές ειδικότητες γιατρών έναν ή κανέναν».

Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι πιθανό τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν από το υπουργείο υγείας  να μην ήταν ικανά να αντιστρέψουν σε ικανοποιητικό βαθμό την κατάσταση και γι’ αυτό δεν υπάρχει συμμετοχή  σε προκηρύξεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

«Δεν βρίσκεις νέους γιατρούς με λιγότερο των 2.000 ευρώ το μήνα, νοσηλευτές και διασώστες με 800 ευρώ το μήνα ή τραυματιοφορείς με 670 ευρώ το μήνα. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό με πολλαπλάσιες αμοιβές», τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι μισθοί στα νησιά δεν επαρκούν ούτε για το ενοίκιο κατοικίας.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

LEAVE A REPLY

Enter your comment!
please enter your name here

News Feed

00:08:23

Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισε η Λακωνία

Στιγμές αγωνίας ζουν κάτοικοι της Λακωνίας τις τελευταίες ώρες,...

«Ελεύθερα Κύθηρα»: Καυστική παρέμβαση για την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής

Η παράταξη «Ελεύθερα Κύθηρα» επανέρχεται με σκληρή κριτική, κάνοντας...

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης...

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

Ακολουθεί ανακοίνωση του Δήμου Κυθήρων:Μετά την Κόκκινη Προειδοποίηση που...

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών σε Νίκαια και Ε65

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια, με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img