psifisma-diktyou-dimarxon

Έργα υποδομών και ανάπτυξης, ενεργειακή κοινότητα, πράσινη μετάβαση, δασικοί χάρτες, Παζάρι στον Ποταμό και φυσικά κορονοϊός, κυριαρχούν στην τσιριγώτικη επικαιρότητα για τον μήνα Μάρτιο.

Παζάρι-Ποταμός: Ήξεις, αφήξεις…

Ύστερα από μια μακρά περίοδο διελκυστίνδας ανάμεσα σε φορείς του τόπου, κατατέθηκε, εντέλει, στην Διαύγεια, αναθεωρημένο και βελτιωμένο, ύστερα και από πιέσεις της αντιπολίτευσης, το σχέδιο κανονισμού για την λειτουργία του Παζαριού. Παράλληλα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ψήφισε την μελέτη και ωρίμανση της ανάπλασης του Ποταμού, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Της ανεμογεννήτριας το κάγκελο και στο βάθος… ενεργειακή κοινότητα

Την ίδια ώρα, παρελαύνουν οι μνηστήρες της «πράσινης μετάβασης» από το κατώφλι των Κυθήρων, που, ωσάν άλλη Πηνελόπη, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, πλέκοντας το σάβανο της ενεργειακής κοινότητας τη μέρα και αλλάζοντάς του τη φόδρα τη νύχτα. Οι καιροί είναι κρίσιμοι, καθώς ο βορράς, κατά κύριο λόγο, του νησιού βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, λόγω των αδειών που έχει εγκρίνει σε διάφορες τοποθεσίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παραβλέποντας το γεγονός ότι γιγαντιαίες κατασκευές πρόκειται να ορθωθούν εντός περιοχών του δικτύου NATURA αλλά και σε περιοχές που γειτνιάζουν με χώρους αρχαιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, παραβιάζοντας το ίδιο το χωροταξικό των ΑΠΕ.

Έργα στα Κύθηρα: Ο οργασμός της «παχιάς αγελάδας»

Οι ημέρες των «παχιών αγελάδων» σε έργα ανάπτυξης που βιώνουν τα Κύθηρα, πιστοποιήθηκαν και τον μήνα Μάρτιο, με μια σειρά από ολοκληρωμένα πλάνα αναβάθμισης υποδομών και υλοποίησης νέων.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» εντάχθηκαν οι λιμενικές υποδομές του νησιού για τα επόμενα χρόνια, ενώ τα Κύθηρα συμπεριλήφθηκαν στο δίκτυο υδατοδρομίων της χώρας. Την ίδια ώρα, προχώρησαν σημαντικά τα έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Μανιτοχωρίου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της προσωρινής υποστήλωσης της γέφυρας του λιμανιού στο Διακόφτι.

Το σημαντικότερο, όμως, νέο για τα Κύθηρα τον Μάρτη που μας πέρασε, αφορούσε στο πράσινο φως από πλευράς Περιφέρειας για την κατασκευή 3 μονάδων αφαλάτωσης, που αναμένεται να ανακουφίσουν το δοκιμαζόμενο, από λειψυδρία, τα τελευταία χρόνια νησί.

Ημερολόγιο πανδημίας

Ήσυχα κύλησε ο τρίτος μήνας του έτους στα νησιά από πλευράς κρουσμάτων, με δύο ενθαρρυντικά νέα να έρχονται να δίνουν αισιοδοξία για τον περιορισμό της πανδημίας.

Το πρώτο, αφορούσε στην ολοκλήρωση της εμβολιαστικής κάλυψης του Γηροκομείου Κυθήρων, ενώ το δεύτερο, «είδε» τα Αντικύθηρα να ετοιμάζονται να γίνουν ένας από τους πρώτους covid-free προορισμούς πανελλήνια.

Δασικοί χάρτες και αντιδράσεις

Τον Μάρτιο είχαμε την ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών για τα Κύθηρα, με παράποντα από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Δημάρχου, Ευστρατίου Χαρχαλάκη προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, περί παρωχημένων τεχνικών προδιαγραφών κατάρτισής τους.

Αεροδρόμιο-Ιωβηλαίο: Τροχοδρόμηση εορταστικών εκδηλώσεων

Με το έμπα της Άνοιξης, είχαμε τον συγκερασμό όλων εκείνων των δημιουργικών δυνάμεων για την οργάνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του αεροδρομίου. Έτσι, και ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις, προέκυψε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου, με τον Αερολιμενάρχη, Σταύρο Παϊζάνο και τον νεοσυσταθέντα Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Νήσου Κυθήρων «CeriGo», να ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον κοινό σκοπό.

Το φως των Κυθήρων, μας ταξιδεύει

Τα Κύθηρα, αυτή η σαγηνευτική κυψέλη με τον ανεξάντλητο βόμβο από έργα πολιτισμού, είδε τον μήνα Μάρτη να προλογίζεται ως υπόσχεση στα πέρατα του κόσμου. Το νησί συμπεριλήφθηκε στους 10 καλύτερους προορισμούς χωρίς πολύ κόσμο που πρότεινε ο Guardian για το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η κυκλοφορία του βιβλίου της Διευθύντριας του Γυμνασίου Κυθήρων, Σταυρούλας Φατσέα, «Αλχημείες της Φύσης-Ορχιδέες των Κυθήρων», ανέδειξε για πολλοστή φορά το μεθυστικό αμάλγαμα βιοποικιλότητας του νησιού. Τέλος, στα άδυτα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, επιχείρησαν να εισβάλουν, αποκρυπτογραφώντας τα μυστικά και τους κώδικές τους, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

Κυθηραϊκό New Deal, courtesy of Kythera.News

Μέσα σε όλα, είχαμε και την διαδικτυακή συνάντηση-παρουσίαση της πρότασης για ένα Κυθηραϊκό New Deal, έμπνευσης, Γιάννη Κορωναίου, Σπύρου Μιχαλακάκη και Μάνου Τριφύλλη και προβολής-τεχνικής υποστήριξης, Kythera.News.

 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + fourteen =