νέα μέτρα

Με δελτίο τύπου η ομάδα – κίνηση πολιτών Dynamo Kythira ενημερώνει τους Τσιριγώτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάσταση βιομηχανικών πάρκων ΑΠΕ στο βόρειο τμήμα του νησιού.

ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ Ο ΒΟΡΡΑΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΜΕΣΑ

Στις 4 Φεβρουαρίου 2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε τις 107 παλιότερες αιτήσεις  για έργα ΑΠΕ που απέρριψε επειδή οι εταιρείες δεν υπέβαλαν δήλωση επιβεβαίωσης ή και επικαιροποίησης των αιτήσεων τους. Μεταξύ των 107 αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών “φιγουράρουν” αρκετά μεγάλα επενδυτικά project μεταξύ των οποίων, της Κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-Vector Αιολική Κυθήρων με δύο αιτήσεις για ισάριθμους αιολικούς σταθμούς στα Κύθηρα, ισχύος 18 και 21 MW, αντίστοιχα σε περιοχές όμως που ήδη έχουν δοθεί άδειες παραγωγής σε άλλες εταιρείες (τελευταίες στη λίστα αιτήσεων με αριθμούς Γ-3877 και Γ3879 που επισυνάπτεται)

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  όμως στη λίστα  με τα έργα που απέρριψε η Ρ.Α.Ε   δύο άλλα έργα της  κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΟΡΦΥΡΙΣ (πέμπτο και έκτο στη λίστα, με αριθμούς Γ3808 και Γ3809 που επισυνάπτεται) χωροθετημένα στις περιοχές ΞΕΡΟΚΑΜΠΙΑ(Μπροστά από το Πετρούνι) και ΚΟΡΔΕΛΙΔΕΣ (Στην περιοχή του Ρούτσουνα).


Οι δύο αυτοί βιομηχανικοί αιολικοί σταθμοί φαίνονται στον χάρτη των Κυθήρων με κίτρινο χρώμα. Επίσης με κίτρινο χρώμα αποτυπώνεται μια πολύ πρόσφατη αίτηση στην περιοχή του Αγ. Γεωργιου-Παλαιόπολης. Με πράσινο οι 4 ΗΔΗ υπάρχουσες άδειες παραγωγής.

Τα δύο αυτά αιολικά εργοστάσια είναι χωροθετημένα στην πιο παρθένα περιοχή του νησιού, περιοχή του δικτύου NATOURA 2000.

Δίπλα στον Καραβά με τις κρυστάλλινες πηγές, θα υψωθεί, μια βιομηχανία . Με ότι σημαίνει αυτό για τον χαρακτήρα του τοπίου, την  ομορφιά, τις περιουσίες,  τον  τουρισμό, την υγεία των ανθρώπων.

Πρόκειται για 26 και 24 ανεμογεννήτριες των 2 μεγαβάτ έκαστη, και συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ.

Μαζί με τα ήδη αδειοδοτημένα έργα η συνολική ισχύς είναι 253.5 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του Δήμου Κυθήρων η ημερήσια ζήτηση του νησιού σε ηλεκτρική ισχύ είναι 3.5 μεγαβάτ (διπλάσιο τους θερινούς μήνες).

 Άρα μιλάμε για 74 φόρες την κατανάλωση του νησιού, παραγωγή προς όφελος των εταιριών.

Με βάση τα παραπάνω και εφόσον οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν είναι στην λίστα των απορριφθέντων παλιών αιτήσεων  είναι πολύ πιθανόν σύντομα να λάβουν άδεια παραγωγής.

Όταν γίνει αυτό θα υπάρχει περιορισμένο χρονικό διάστημα 28 ημερών στο οποίο βάσει νομοθεσίας, θα πρέπει να κατατεθούν ενδικοφανείς προσφυγές και θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση και αντίδραση.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ-Dynamo Kythira

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 + 20 =