photo kithira 1 Kythira χυτυ

Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που σηματοδοτούν και την μετάβαση στην νέα χρονιά, το Kythera.News ξεκινά σήμερα την μηνιαία ανασκόπηση για το 2021, με την ειδησεογραφία που απασχόλησε τα νησιά μας τους προηγούμενους 12 μήνες.

Το μήνυμα του Δημάρχου και οι 3 επέτειοι

Η χρονιά ξεκίνησε με το εορταστικό μήνυμα του Δημάρχου Κυθήρων, Ευστρατίου Χαρχαλάκη, στο οποίο ιδιαίτερη μνεία γινόταν στην πανδημία και τις επιπτώσεις της σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων στα νησιά αλλά και στην επικείμενη έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της covid-19. Επιπλέον, στο μήνυμα γινόταν αναφορά σε 3 επετείους-ορόσημα στην ιστορία των Κυθήρων αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Η πρώτη, αφορά στην συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, η δεύτερη στα 120 χρόνια από την ανέλκυση του εμβληματικού Μηχανισμού των Αντικυθήρων και η τρίτη, στην συμπλήρωση 1600 ετών από την ίδρυση της πόλης-κράτους της Βενετίας, της πόλης που υπήρξε ιστορικός καταλύτης της ιστορίας των Κυθήρων.

Το Ιωβηλαίο και οι «υψηλές πτήσεις» του αεροδρομίου

Στο δικό του εορταστικό μήνυμα για την αρχή του έτους, ο Αερολιμενάρχης, Σταύρος Παϊζάνος, προέβη σε μια πρώτη αναφορά στην συμπλήρωση 50 χρόνων από την λειτουργία του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων, καλωσορίζοντας, παράλληλα, την πρώτη πτήση που αφίχθη στο νησί για το 2021.

Μέσα στον μήνα, είχαμε και την αεροπορική επανασύνδεση των Κυθήρων με την Βόρεια Ελλάδα, με την AEGEAN, να εντάσσει στο καλεντάρι της την γραμμή Κύθηρα-Θεσσαλονίκη, με 2 πτήσεις εβδομαδιαίως κατά τους θερινούς μήνες, από το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Οι μάγοι με τα δώρα

Τριφύλλειο Ίδρυμα και Κ.Ι.Π.Α. ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα της νέας πραγματικότητας που έφερε η πανδημία στον χώρο της εκπαίδευσης, προσφέροντας tablet σε δημοτικά και νηπιαγωγεία αντίστοιχα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Ημερολόγιο πανδημίας

Η επιχείρηση «Ελευθερία» που βρίσκονταν ακόμα στα σπάργανα στις αρχές του νέου έτους στην χώρα μας, ενεργοποιήθηκε επιχειρησιακά και στα νησιά μας, με την πολυαναμενόμενη άφιξη των σκευασμάτων στις 11 Ιανουαρίου και την επίσημη έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης μία μέρα μετά. Τα πρώτα ραντεβού για τους άνω των 85, που αποτέλεσε την πρώτη ηλικιακή ομάδα που θωρακίστηκε κατά της νόσου, ορίστηκαν για τις 16 του μηνός.  Ο Δήμαρχος, σε έκτακτο μήνυμά του, έκανε λόγο για «αρχή του τέλους για την πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας».

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Κυθήρων, κ.κ. Σεραφείμ, περνούσε στην αντεπίθεση αναφορικά με την στάση της Κυβέρνησης στον εορτασμό των Θεοφανείων και την απαγόρευση τέλεσής τους. Σε φλογερό του μήνυμα, μίλησε για την Εκκλησία «που δεν είναι κατάστημα ή σύλλογος… εντός της οποίας ο ιός δεν μεταδίδεται και οι πιστοί σώζονται». Στο θέμα, δε, των εμβολίων, αποδείχτηκε προφητικός, μιας και έκανε λόγο για έμμεση υποχρεωτικότητα, ήδη από τον Ιανουάριο.

Ένα ρόδο…

Ένα χρόνιο πρόβλημα των Κυθήρων διευθετήθηκε, με την έναρξη λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) στο νησί. Ένα κολοσσιαίο έργο, προϋπολογισμού 6.300.000,00 ευρώ, ενταγμένο στο στο Ε.Π. Αττικής, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Στήριξης, το οποίο ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και ολοκλήρωσε η τωρινή. Ένα έργο, το οποίο δείχνει να επιλύει οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμάτων και να αναβαθμίζει συνολικά το νησί των Κυθήρων.

… κι ένα αγκάθι

Την ίδια ώρα, το 5ο Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, διέταζε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με την καταγγελλόμενη ως παράνομη ανέλκυση αρχαιοτήτων στα Αντικύθηρα τον Αύγουστο του 2020 από τον εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη έπειτα από αναφορά που υποβλήθηκε από το Λιμενικό Κυθήρων. Η υπόθεση αφορούσε στην ανέλκυση, από πλευράς του εφοπλιστή, ενός κανονιού και μιας λίθινης άγκυρας από την θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, δίχως να έχει προηγηθεί η ενημέρωση των αρμόδιων εκ του νόμου υπηρεσιών, δηλαδή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Λιμενικού Σώματος. Την ανέλκυση, έχει, μάλιστα, παραδεχτεί και ο ίδιος ο κ. Λασκαρίδης, σε επιστολή του προς την αρχαιολόγο και πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωση, επιστολή που έχει κοινοποιηθεί και στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Μια ιστορία, που, όπως δείχνουν τα ευρήματα, πηγαίνει «σε βάθος», ενώ δεν αποκλείεται, στην δικαστική της εξέλιξη, να τραβήξει και σε μάκρος, καθώς ακόμα δεν έχει βγει κάποιο πόρισμα από την εξέταση.

Και στον ορίζοντα… βόλτα στα αιολικά πάρκα των Κυθήρων

Όπως σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, έτσι και στα Κύθηρα «τεντώνει» επικίνδυνα η διελκυστίνδα για τα φαραωνικά βιομηχανικά πάρκα που φλερτάρουν πλέον φανερά με το νησί. Ένα φλερτ με άρωμα κεντρικής εξουσίας, κάτι που πιστοποιείται και από την απόρριψη στις 8 Ιανουαρίου, από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, των αιτήσεων αναθεώρησης του Δήμου Κυθήρων και της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας κατά των αποφάσεων χορήγησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στις περιοχές Φοινικίες και Μερμηγκάρης.

Στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τάσσονται τοπικοί φορείς, με την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών να θίγει, σε ανακοίνωσή της, το θέμα ανάπτυξης πρωτοβουλίας για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στα Κύθηρα, η οποία θα προωθήσει μια λελογισμένη χρήση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς τομέα, την περαιτέρω ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και την προστασία της υγείας των κατοίκων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Τα εν Δήμω, εν Οίκω

Ο Δήμος τελεί σε… αγρανάπαυση για το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με την 1η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να ορίζεται για την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε πραγματικό χρόνο από την πλατφόρμα ZOOM. Μια διαδικασία, για την επιλογή της οποίας, ξιφούλκησαν(και εξακολουθούν να ξιφουλκούν) ουκ ολίγες φορές, Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση στα χρόνια της πανδημίας.

Αστυνομικό Δελτίο

Στόχο διαρρηκτών αποτέλεσε το «Δηλαβέρειο Δημοτικό Σχολείο Ποταμού» με το έμπα του νέου έτους. Κάποιοι, προφανώς το έχουν αναγάγει σε σπορ, καθώς ο συγκεκριμένος στόχος επελέγη 2 φορές μέσα σε 10 μήνες.

Η λεία αφορούσε έναν βίντεο-προβολέα και οι παράπλευρες απώλειες, είχαν να κάνουν με ένα παραβιασμένο παράθυρο (από το οποίο εισήλθαν οι δράστες) και σπασμένες ντουλάπες.

Φορείς εν δράσει

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης ήταν ο πρώτος φορέας του νησιού που ενημέρωσε τους κατοίκους για τις προγραμματισμένες του δράσεις εντός του νέου έτους. Σε αυτές, περιλαμβανόταν η ανάπλαση του αγγλικιού σχολείου Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ειδικά των ελαιοπαραγωγών μέσω του προγράμματος βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, η αποκατάσταση των λίθινων αναβαθμίδων στα μικροφράγματα του Καραβά, η εκτύπωση του νέου διαφημιστικού φυλλαδίου για τα Μονοπάτια των Κυθήρων, η αίτηση χρηματοδότησης των ορεινών ποδηλατόδρομων μέσω του προγράμματος CLLD/LEADER Πολιτισμός & Περιβάλλον «Εν Πλω», η προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.α.

Κύθηρα on-screen

Την τιμητική τους είχαν τα Κύθηρα στην μικρή οθόνη, με τον προγραμματισμό και προβολή εντός Ιανουαρίου, δύο πολύ σημαντικών εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης, με θέματα από το νησί.

Εν αρχή, «το Μαγικό των Ανθρώπων», της ΕΡΤ2, με φιλοξενούμενο τον καρδιολόγο του νησιού, Γαβρίλη Ψαρρά, επεισόδιο το οποίο προβλήθηκε την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου.

Την ίδια εποχή, βρέθηκε στο νησί συνεργείο της ΕΡΤ1 με την παρουσιάστρια Ίνα Ταράντου, για τις ανάγκες της σειράς «Η ζωή αλλιώς», τα γυρίσματα της οποίας διήρκησαν αρκετές μέρες και μας έδωσαν 3 υπέροχα επεισόδια, γεμάτα Κύθηρα!

Και για επιδόρπιο: Ένα κυθηραϊκό New Deal (μέρος δεύτερο)

Το δεύτερο μέρος του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης των Κυθήρων, κατέθεσαν εντός του Ιανουαρίου οι Γιάννης Κορωναίος, Μάνος Τριφύλλης και Σπύρος Μιχαλακάκης. Είχε προηγηθεί το γενικό περίγραμμα των προτάσεών τους στο πρώτο μέρος, όπου, κεντρικό μήνυμα ήταν η αποκεντροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου του νησιού, με έμφαση στους τοπικούς θεσμούς, την ενεργοποίηση των νέων επιχειρηματικών φορέων αλλά και τα δεδομένα που έχουν επιφέρει οι τελευταίες ανακατατάξεις στο εργασιακό περιβάλλον, με την δυναμική είσοδο της τηλεργασίας στο προσκήνιο.

Τώρα, το δεύτερο σκέλος του κυθηραϊκού New Deal, περιλαμβάνει προτάσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της παραγωγής, με έμφαση στην βελτίωση υποδομών και πρακτικών, στην συνεταιριστική συν-αντίληψη και στην συμπόρευση θεσμών και συλλογικοτήτων με πρώτο πλάνο τον άνθρωπο.

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen − 5 =