xristos-thivaios
παραχώρηση adelin 107,3 fm

Οι μεγάλες πυρκαγιές που επηρέασαν εμμέσως και τα Κύθηρα, η άρνηση μέρους των υγειονομικών να εμβολιαστούν κατά της covid-19 με την επακόλουθη αναστολή των καθηκόντων τους και οι αλλεπάλληλες μεταναστευτικές ροές στις ακτές των Κυθήρων, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην τσιριγώτικη επικαιρότητα τον Αύγουστο.

Πυρ, εμβόλιο και θάλασσα

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού μας συστήθηκε φέτος με ανάσα καυτή, με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την ηπειρωτική χώρα να αφήνουν το αποτύπωμά τους και στην τσιριγώτικη ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο φόρτος των αιωρούμενων σωματιδίων καπνού μετρήθηκε έξι φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο, με ένα ομιχλώδες σύννεφο να καλύπτει, τόσο τα Κύθηρα όσο και τα Αντικύθηρα. Οι Κυθήριοι -φορείς και κινήσεις πολιτών- δεν έμειναν ασυγκίνητοι από την τραγωδία, με τον Δήμο να συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους και τους επαγγελματίες εναλλακτικών θεραπειών να ενώνουν τις δυνάμεις τους προς ανακούφιση των πληγέντων.

Ημερολόγιο πανδημίας

Στην διελκυστίνδα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου στον χώρο των υγειονομικών, επικεντρώθηκε η επικαιρότητα στο μέτωπο της πανδημίας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κυθήρων συντάχθηκε με την στάση εργασίας που ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη, 26 Αυγούστου, με τους υγειονομικούς να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Δομή Υγείας του νησιού, κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του «Τριφυλλείου» Νοσοκομείου, κα Ελένη Αλαγιάννη, μιλώντας στην κάμερα του Kythera.News, αποκάλεσε το επερχόμενο μέτρο της αναστολής που ήδη είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, «πράξη ανήθικη και αντιδεοντολογική, που παραβαίνει τον όρκο του Ιπποκράτη».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Γιώργος Μεγαλοκονόμος χαρακτήρισε τον εμβολιασμό «πράξη κοινωνικής ευθύνης», ενώ διέκρινε «συνδικαλιστικά κίνητρα» πίσω από τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

Κουρδική «απόβαση» στα Κύθηρα

Η τρίτη συνιστώσα που καθόρισε τις εξελίξεις του μήνα, είχε υγρή προέλευση. Μας ήρθε από την θάλασσα. Για την ακρίβεια, μας ήρθαν από τη θάλασσα. Πρόκειται για δύο μεταναστευτικές ροές, που βρήκαν απάγκιο σε Αυλέμονα και Λυκοδήμου αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση, ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών ανήλθε στους 70, 58 εκ των οποίων αιτήθηκαν άσυλο, με το Kythera.News να δημοσιεύει αποκλειστικά βίντεο από την επιβίβασή τους σε σκάφη του Λιμενικού. Μάλιστα, αναστάτωση προκλήθηκε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όταν σε τηλεφωνική του επικοινωνία, το Λιμεναρχείο Κυθήρων ζήτησε από τον τοπικό σταθμό Adelin FM να αφαιρέσει σχετικό βίντεο που είχε δημοσιεύσει. Το περιστατικό καλύφθηκε και σε πανελλήνια εμβέλεια, με την «Εφημερίδα των Συντακτών» να έχει το ρεπορτάζ.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε 37 Κούρδους πρόσφυγες από το Ιράκ -μεταξύ των οποίων και 5 παιδιά- που ναυάγησαν στον όρμο του Αγίου Ελευθερίου, με τους άνδρες του Λιμενικού να βουτούν στα μανιασμένα κύματα για να τους σώσουν. Οι ναυαγοί, στην συνέχεια, μεταφέρθηκαν στο Διακόφτι, όπου και διανυκτέρευσαν, ενώ προς αρωγή τους έσπευσε τόσο η Πολιτική Προστασία Κυθήρων όσο και απλοί πολίτες οι οποίοι και τους συνέδραμαν.

Τα Αντικύθηρα στο φως

Τα Αντικύθηρα είχαν την τιμητική τους τον Αύγουστο, με το νησί να γιορτάζει τον πολιούχο του άγιο, τον Άγιο Μύρωνα, με την τέλεση του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού και, ακολούθως, την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου μέχρι τον οικισμό του Ποταμού.

Και από το αέναο φως του Αγίου Μύρωνα, στο ανανεώσιμο του φωτισμού, με τον Δήμο να προβαίνει σε αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων στο νησί με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, χαμηλής κατανάλωσης.

Ιερατικές περιπέτειες με ολίγη από Εγχώριο

Σε περιπέτειες μπήκε ο Μητροπολίτης Κυθήρων, κκ. Σεραφείμ, με την Ιερά Σύνοδο να τον καλεί σε απολογία -από κοινού με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά- με την κατηγορία της απειθαρχίας και έλλειψης σεβασμού στην απόφαση του συλλογικού οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα κατά την περίοδο του Πάσχα. Εν τέλει, η Δ.Ι.Σ. όρισε ανακριτές προκειμένου να εξεταστούν οι υποθέσεις των δύο Μητροπολιτών.

Σε αντιπαράθεση, όμως, βρέθηκε ο Μητροπολίτης Κυθήρων και με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, καταλογίζοντας -με επιστολή του η οποία δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ- στον πρόεδρό της, Ευάγγελο Βενάρδο, ανάμειξη σε εκκλησιαστικά θέματα, με αφορμή την αυτόφωρο διαδικασία που είχε ο τελευταίος πρόθεση να κινήσει, λόγω της παρουσίας νέου μοναστικού ακολούθου στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μόνης, τον οποίο, προφανώς, δεν ενέκρινε. Στην επιστολή του Μητροπολίτη απάντησε, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας.

Τα εν Δήμω

Πλούσια υπήρξε η ειδησεογραφία στα της τοπικής αρχής, με τον Δήμο Κυθήρων να αδελφοποιείται με τον αντίστοιχο της Κισσάμου. Ο Δήμος, μέσω δελτίου Τύπου, ενημέρωνε τους πολίτες για όλο το πλέγμα δράσεων του σχεδίου έργων ύδρευσης προς αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενώ, από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νησιού, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ανακοίνωνε, μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα, τις επερχόμενες δημοπρατήσεις έργων, συνολικού προϋπολογισμού, €2.7 εκατομμυρίων.

Ήξεις, αφήξεις

Υψηλές παρουσίες αλλά και απουσίες καταγράφηκαν στο πολιτιστικό καλεντάρι τον μήνα Αύγουστο. Ο Χρήστος Θηβαίος μάγεψε με την μουσική του τον Αυλέμονα, την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα «έχανε» ένα από τα πλέον αγαπητά και διακεκριμένα μέλη της, με την συνταξιοδότηση του διευθυντή του Γενικού Λυκείου, Σάκη Τριφύλλη.

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − 5 =