Το απόγευμα της Κυριακής, μετά τις 5.00μμ, πολίτες ανέφεραν ότι υπήρχαν μετανάστες – πρόσφυγες στην περιοχή του όρμου Αγίου Ελευθερίου, έξω από την παραλία Λυκοδήμου, στις δυτικές ακτές των Κυθήρων. Λόγω της τρικυμίας που επικρατούσε στην περιοχή, φαίνεται ότι οι άνθρωποι κινδύνευαν, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πολίτης που βρισκόταν στην περιοχή κάλεσε το Λιμενικό σε βοήθεια.

Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν στην κοινωνία των Κυθήρων, πολίτες πήγαν στου Λυκοδήμου για να συνδράμουν στη υποστήριξη των προσφύγων – μεταναστών. Αρχικά ένας λιμενικός κράτησε τους πολίτες σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από την παραλία όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες – μετανάστες, ζητώντας τους να περιμένουν έως ότου έρθει στο σημείο η προισταμένη του Λιμενικού Φυλακίου, για να δώσει οδηγίες.

Οι Λιμενικοί επιχείρησαν την διάσωση στις ακτές του Λυκοδήμου

Να σημειωθεί ότι από τις πληροφορίες μας αναφέρεται να υπήρχε μία βάρκα στον όρμο Αγίου Ελευθερίου στην οποία επέβαιναν αρχικά οι μετανάστες – πρόσφυγες. Όπως έγινε γνωστό από πολίτες που βρέθηκαν στιν περιοχή, οι λιμενικοί επιχείρησαν να διασώσουν από τη βάρκα τους πρόσφυγες – μετανάστες, την ώρα που η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη. Λέγεται μάλιστα ότι λιμενικοί βούτηξαν μέσα στα ταραγμένα νερά για να διασώσουν τους ανθρώπους.

Πρόκειται για 37 συνολικά άτομα, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά ηλικίας 2 έως 7 ετών, οι οποίοι φαίνεται να είναι Κούρδοι από το ΙΡΑΚ. Μόλις η προισταμένη του λιμενικού έφτασε στο σημείο, δόθηκε άδεια σε γιατρούς εθελοντές που βρίσκονταν εκεί, οι οποίοι εξέτασαν τους μετανάστες. Όπως αναφέρεται είναι όλοι καλά στην υγεία τους.  Στη συνέχεια με ευθύνη του Λιμενικού Σώματος και την συνδρομή πολιτών και της Πολιτικής Προστασίας Κυθήρων οργανώθηκε η μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων στο Διακόφτι, όπου αποφασίστηκε να διανυκτερεύσουν.

Αρωγή από τους Πολίτες και την Πολιτική Προστασία Κυθήρων

Οι πολίτες από την πρώτη στιγμή συνέλεξαν ρούχα, παπούτσια και άλλα αναγκαία είδη για να τα παράσχουν στους ανθρώπους. Από την Πολιτική Προστασία Κυθήρων εξασφαλίστηκε φαγητό. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (Δευτέρα), στο λιμάνι του Διακοφτίου, στον τερματικό σταθμό βρέθηκαν αρκετοί εθελοντές για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες – μετανάστες. Σήμερα Δευτέρα, πιθανώς θα μεταφερθούν σε κάποια δομή φιλοξενίας.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 − one =