Μάχη της Κρήτης

Διαβάστε το κείμενο του Γεωργίου Λεοντσίνη, Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη βύθιση του βρετανικού πολεμικού πλοίου HMS Gloucester και τα 722 μέλη του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους από την αεροπορία των Ναζί στις 22 Μαΐου 1941, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης.

Από τα 807 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν μόνο 85 στα Κύθηρα, όπου οι ντόπιοι στο Καψάλι ζήτησαν και έλαβαν την άδεια από τους Γερμανούς να προσφέρουν βοήθεια στους ναυαγούς πριν μεταφερθούν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων.

Ο γιος του νεκρού καπετάνιου του HMS Gloucester επισκέφτηκε τα Κύθηρα στα τέλη του ’90. Ήθελε να μάθει περισσότερα σχετικά με τον βομβαρδισμό. Ήταν τριών χρονών όταν σκοτώθηκε ο πατέρας του. Το 2001, ο γιος του καπετάνιου διοργάνωσε ένα μνημόσυνο στο Καψάλι, σε συνεργασία με το αγγλικό ναυτικό. Τόσο οι επιζώντες όσο και οι συγγενείς των σκοτωμένων στρατιωτών παραβρέθηκαν στην εντυπωσιακή και συγκινητική αυτή τελετή. Έξι επιζώντες στρατιώτες έριξαν στεφάνια στο σημείο όπου το HMS Gloucester κείτεται στον βυθό της θάλασσας.

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Λεοντσίνης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας. Έχει διδάξει επί πολλά χρόνια στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Παν/μίου, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Θεσσαλίας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Χαροκόπειο Παν/μιο και, ως Επισκέπτης Καθηγητής, σε πανεπιστήμια της Κύπρου, της Μάλτας, της Αλβανίας, της Αυστραλίας, της Κίνας και της Νορβηγίας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Κύθηρα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έλαβε διαδοχικά τα πτυχία των Τμημάτων Κλασικής Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Ολοκλήρωσε, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία (University of East Anglia, School of Modern Languages and European History), που οδήγησαν στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος (Ph.D.) στη Νεότερη Ελληνική και στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Η διατριβή του The Island of Kythera: A Social History, 1700-1863 έχει εκδοθεί στην αγγλική γλώσσα από το Σαριπόλειο Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε στην περιοχή της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University of London, Holloway and Bedford New College, Department of History) με την ιδιότητα του Επισκέπτη Ερευνητή (Visiting Scholar). Έχει διοργανώσει διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει αντιστοίχως με ανακοινώσεις σε συνέδρια και σεμινάρια. Έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 100 επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Έχει δημοσιεύσει δεκαπέντε (15) βιβλία σχετικά με θέματα νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας και διδακτικής της ιστορίας και έχει επιμεληθεί δώδεκα (12) τόμους διεθνών και πανελληνίων πρακτικών συνεδρίων. Το έτος 2012, σε επιστημονική εκδήλωση, που οργανώθηκε προς τιμήν του από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τού επιδόθηκε αφιερωματικός τόμος με τίτλο Ιστορίας Μέριμνα από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη και Πρόεδρος σήμερα της Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve − 4 =