Είναι η ατραξιόν των Βρυξελλών. Το Manneken Pis (ο μικρός που… κατουράει σε ελληνική μετάφραση) τιμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του δικτύου Iris, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του COVID-19.

Μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από την Grand Place (την κεντρική πλατεία της βελγικής πρωτεύουσας), ο μόλις 61 εκατοστών μπρούτζινος μικρός που αφήνει το υγρό του φορτίο στο συντριβάνι, έρχεται να τιμήσει τους ήρωες του αντι-SARS-CoV-2 μετώπου των νοσοκομείων της περιοχής. Ο πιτσιρίκος, που αποτελεί ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου που σχεδίασε ο Ζερόμ Ντυκενουά το 1618 και ουρεί ακατάσχετα από το 1965 (το αυθεντικό φυλάσσεται στο City Museum των Βρυξελλών), διακρίνεται τώρα με λευκή ιατρική μπλούζα και μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό. 

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, όχι μόνο στους γιατρούς και στις νοσηλεύτριες/στους νοσηλευτές αλλά και στις καθαρίστριες/στους καθαριστές, σε όλες τις δουλειές σε ένα νοσοκομείο», δήλωσε ο Μαρκ Γκέμπελ, μέλος της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του αγάλματος.

Το άγαλμα, το οποίο συμβολίζει την αίσθηση χιούμορ των κατοίκων της πόλης αλλά και την ελευθερία του πνεύματος τους, ντύνεται συχνά, είτε για να τιμήσει ιστορικές προσωπικότητες και αστέρες του αθλητισμού και των τεχνών είτε για να προβάλλει τοπικά έθιμα, ενώ κάποιες φορές “συλλαμβάνεται” να ουρεί μπύρα αντί για νερό.

Το Βέλγιο, ένα διεθνές σταυροδρόμι καθώς είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο κατά κεφαλήν ποσοστά θνητότητας από την COVID-19. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 9.901 σε σύνολο 87.174 μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × one =