ethniki-trapeza

Ανέκαθεν το τραπεζικό σύστημα αποτελούσε τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Σήμερα είναι εγκλωβισμένο σε μία εσωστρέφεια, εξαιτίας των προβλημάτων που του κληρονόμησε η οικονομική κρίση, η οποία, του στερεί τον βασικό του προορισμό. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιχειρεί να αμβλύνει στο μέτρο του δυνατού τις συνέπειες της κρίσης, οικονομικής και επιδημιολογικής, στις τράπεζες, ώστε να επιστρέψουν στην οικονομία υγιείς και δυνατές.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και το ευρύτερο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν άριστα ότι ανάκαμψη με ασθενές τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει. Για τον λόγο αυτό, πράττουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να δώσουν τις απαιτούμενες αναπνοές στο σύστημα και να λειτουργήσει εκ νέου σε νέες πιο υγιείς βάσεις.  Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι παύουν στην κυβέρνηση να έχουν απαιτήσεις από το τραπεζικό σύστημα θεωρώντας ότι και οι ίδιοι, θα πρέπει να δουν τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία και να μπορέσουν να λειτουργήσουν ανάλογα.

Την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε μία εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ανάγκη οι τράπεζες να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, λέγοντας ότι αποτελεί υψίστη σημασία για την οικονομία η επίλυση του ζητήματος, το οποίο μάλιστα επιδεινώνεται εξαιτίας της πίεσης που έχει δεχτεί η πραγματική οικονομία, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, «απαιτείται συνεπώς η χάραξη και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, δυναμικά και αποτελεσματικά, το πρόβλημα». Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2019, έχει επιτευχθεί σημαντική συρρίκνωση κατά 30% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο διαμορφώνεται στα 47 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Σημείωσε παράλληλα ότι, «πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, που αναγνωρίζεται, διεθνώς. Βέβαια, το ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλό, λόγω των μεταβιβάσεων των δανείων σε φορείς εκτός τραπεζικού συστήματος», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, παραθέτοντας τις κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στο σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», που αποτελεί όπως είπε ο υπουργός μία ολοκληρωμένη συστημική λύση, που ψηφίστηκε στο τέλος του 2019, και η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντικά, θετικά αποτελέσματα. Έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή όλες οι συστημικές τράπεζες, προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές, με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων  που ανέρχεται στα 31,3 δισ. ευρώ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + 13 =