afalos

Ο αφαλός αποτελεί ένα από τα σημεία του σώματος όπου οι περισσότεροι δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία όσον αφορά την υγιεινή του.

Ο αφαλός έρχεται σε επαφή 67 διαφορετικών τύπων βακτηρίων, σύμφωνα με μελέτη.

Εάν δεν καθαρίσετε καλά την περιοχή, αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση, αναφέρει το Lifehacker.

Αυτά τα βακτήρια δημιουργούν ένα δύσοσμο υγρό που βρίσκεται στον αφαλό μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το υγρό είναι ένας συνδυασμός νεκρών κυττάρων του δέρματος από υπολείμματα, ιδρώτα, ίνες ρούχων και βακτήρια, τα οποία επιβιώνουν γύρω από το δέρμα του.

Ορισμένοι αφαλοί έχουν την λεγόμενη «πέτρα αφαλού» γνωστή και ως omphaloiths ή umboilths αποτελείται από σμήγμα και κερατίνη, μία «σύνθεση» που οξειδώνεται σε στερεή μάζα. Σύμφωνα δε με τους δερματολόγους εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν καλή σχέση με την καθαριότητα, ωστόσο δεν είναι απειλητική για την υγεία εκτός και αν υπάρξει μόλυνση ή φλεγμονή.

Στους ανθρώπους, ο αφαλός μπορεί να εμφανιστεί ως βαθούλωμα ή ως προεξοχή. Αν και μπορούν να χωριστούν σε αυτές τις δύο κατηγορίες, οι ομφαλοί των ανθρώπων διαφέρουν πάρα πολύ ως προς το μέγεθος, την μορφή, το βάθος ή το μήκος και γενικά την όλη εμφάνισή του.

Πώς να καθαρίσετε τον αφαλό σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε μολύνσεις στον αφαλό σας είναι να τον διατηρήσετε καθαρό.

Με το ντους απομακρύνονται αρκετοί μικροοργανισμοί και υπολείμματα από τον αφαλό, όμως αυτό δεν αρκεί. Τι πρέπει να κάνουμε; Να χρησιμοποιούμε μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα ή νερό και σαπούνι και να τρίβουμε καλά το δέρμα μας ανάμεσα στις μικρές πτυχώσεις του αφαλού.

Εάν ο αφαλός μας προεξέχει, είτε επειδή είναι έτσι εκ γενετής είτε λόγω εγκυμοσύνης, μπορούμε να τον καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί και λίγο σαπούνι.

Μια τελευταία συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε λοσιόν ή οποιοδήποτε άλλο είδος κρέμας για το δέρμα, αποφύγετε να το βάλετε μέσα στον αφαλό σας. Είναι ήδη ένα αρκετά υγρό μέρος εκεί μέσα, οπότε το να προσθέσετε υγρό ή κρέμα δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − 11 =