George-Leonard-Huxley αρχαιολόγος Κύθηρα Παλαιόπολη

Ο καθηγητής Τζωρτζ Χάξλει που έγινε γνωστός στα Κύθηρα από τις πρώτες οργανωμένες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο νησί, στην Παλαιόπολη, απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου 2022 στην Αγγλία. Μετά την είδηση του θανάτου του ο σύλλογος «Φίλοι Μουσείων Κυθήρων» προέβησαν στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Με μεγάλη μας λύπη σας ανακοινώνουμε ότι ο αγαπητός μας φίλος, μέντορας και επίτημο μέλος του Σωματείου μας, καθηγητής George Leonard Huxley απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του στο Oxfordshire, στην Αγγλία, στις 30 Νοεμβρίου 2022.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου στις 11:00 στην εκκλησία  St. Kenelm’s, Church Enstone, Oxfordshire.

Οι Φίλοι Μουσείων Κυθήρων σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον,  να τιμήσουν την μνήμη αυτού του εξαιρετικού επιστήμονα που πραγματοποίησε τις πρώτες οργανωμένες ανασκαφές στα Κύθηρα στην Παλαιόπολη.

Με πολύ νοσταλγία θα θυμόμαστε τον Καθηγητή Huxley όχι μόνο για την μεγάλη επιστημονική κληρονομιά που αφήνει στο νησί, αλλά και για τη ζεστασιά, το χιούμορ, την ευγένεια, τη γενναιοδωρἰα και πάνω απ’όλα για την αγάπη του προς την Κυθηραϊκή κοινωνία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο»

Ποιος ήταν ο George Leonard Huxley

Ο George Leonard Huxley ήταν διεθνώς γνωστός φιλόλογος. Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1932. Παρακολούθησε το Magdalen College της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Κλασική Φιλολογία. Από το 1955 έως το 1961 ήταν υπότροφος του All Souls College της Οξφόρδης. Το 1956 διορίστηκε Αναπληρωτής Διευθυντής της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα. Ήταν δύο φορές επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1958-59 και 1961-1962).

Ο George L. Huxley δίδαξε για είκοσι χρόνια στο Queen’s University του Belfast ως καθηγητής Ελληνικών (1962-1983). Υπήρξε μέλος πολλών διακεκριμένων επιτροπών και συλλόγων καθ ‘όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Το 1984 ο καθηγητής Huxley διετέλεσε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για το 8ο Διεθνές Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στο Δουβλίνο.Το 1984 εξελέγη επίσης Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Federation Internationale des Societes of d ’Etudes Classiques. Από το 1986 έως το 1989, ο Huxley διετέλεσε Διευθυντής της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Έγινε επίτιμος καθηγητής Ελληνικών στο Trinity College Dublin το 1989 και το 1999 διορίστηκε επίτιμος καθηγητής της Classical Association of Ireland. Το 2003 ο καθηγητής Huxley ήταν ο βασικός ομιλητής του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλασικής Αρχαιολογίας της Βοστώνης. Τέλος, ο Huxley συνδιοργάνωσε με τον Nicolas Coldstream, το Kythera Excavation Project (Πρόγραμμα Ανασκαφής Κυθήρων).

Ένας παραγωγικός συγγραφέας, επιμελήθηκε και δημοσίευσε τα ακόλουθα βιβλία, εκτός από εκατοντάδες άρθρα: Achaeans and the Hittites (1960), The Early Ionians (1966), Greek Epic Poetry from Eumelos to Panyassis, Kythera, Excavations and Studies with J.N.Coldstream (1972), Pindar’s vision of the Past (1975), On Aristotle and Greek Society (1979), Homer and the Travellers (1988). Είχε παντρευτεί με την Davina Best από το 1957, και απέκτησαν μαζί τρεις κόρες.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + 9 =