svelta-potamos

Ακυρώθηκε η 3η έκδοση του «Κυθηραϊκού Πρωταθλήματος – Svelta Cup» ορεινής ποδηλασίας και τρεξίματος ανωμάλου δρόμου (Cross Country, Mountain bike και trail running) στη Χώρα Κυθήρων, που ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια των προβλημάτων που προέκυψαν στον δεύτερο αγώνα της σειράς στα Καστρισιάνικα, λόγω ανώνυμων καταγγελιών, τις οποίες είχαν τότε καυτηριάσει, τόσο ο «Σύλλογος Φριλιγκιανίκων Κυθήρων “ΜΕΛΙΣΣΑ”», όσο και η δημοτική παράταξη “Κύθηρα Αντικύθηρα – Μένουμε εδώ”.

Οι σκιές των ανώνυμων καταγγελιών απλώθηκαν και τούτη τη φορά πάνω από την διοργάνωση, με την εκδήλωση, τελικά, να ακυρώνεται.

Με ανάρτηση στην σελίδα του στο facebook, το κατάστημα “Mazzipetti”, συνδιοργανωτής του αγώνα, εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός, γνωστοποιώντας, μάλιστα, πως και ο αγώνας στον Καραβά που είχε ακυρωθεί λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, είχε αμαυρωθεί από τις ίδιες καταγγελίες, άγνωστες, ακόμη, τότε στους διοργανωτές.

Οι ανώνυμες καταγγελίες κάνουν λόγο για «παράνομη διεξαγωγή αγώνων & παράνομη είσπραξη χρημάτων», όπως αναφέρει και η ανάρτηση του “Mazzipetti”, σύμφωνα με την οποία όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις είχαν εξασφαλιστεί, εις γνώση των αρμοδίων φορέων, ενώ οι αποδείξεις αποδίδονταν στο Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.), συνδιοργανωτή του αγώνα. Και όλα αυτά, σε μια διοργάνωση που τελεί, πλέον, υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση στηλιτεύει την ελληνική γραφειοκρατία και το ατελείωτο γαϊτανάκι υπηρεσιών από τις οποίες έπρεπε να παρελάσουν οι διοργανωτές προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες, κάτι που όταν συνέβη, «δεν ήταν επαρκές», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, λόγω της επιμονής «κάποιου» να μην δοθεί «καμία άδεια για την διεξαγωγή των αγώνων στα Κύθηρα».

Κι αν αυτός ο κάποιος εξακολουθεί να παραμένει ανώνυμος, η αναφορά της ανάρτησης στο όνομα «Βαγγέλης» εγείρει ερωτηματικά για το αν αυτό είναι αποκύημα φαντασίας ή αν συνδέεται με πρόσωπο υπαρκτό το οποίο δεν συνιστά προϊόν «ποιητικής αδείας».

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ο προβληματισμός εντείνεται. Ποιος και γιατί βάζει εμπόδια σε ένα γεγονός που κανονικά θα έπρεπε να συνιστά γιορτή και ευκαιρία κοινωνικοποίησης για τους κατοίκους του νησιού; Πρόκειται, όντως, για κάποιον/α/ους με «γεμάτο παθογένειες ψυχισμό», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του «Συλλόγου Φριλιγκιανίκων Κυθήρων “ΜΕΛΙΣΣΑ”» ή μήπως πίσω από αυτή την κίνηση, κρύβεται κάτι βαθύτερο;

Το γεγονός ότι οι διοργανωτές καλούν, ούτως ή άλλως, τους κατοίκους σε συνεύρεση στο προκαθορισμένο σημείο την Κυριακή στις 10 για έναν απλό περίπατο και ποδηλατάδα, δεν μοιάζει ικανό να φτιασιδώσει τις ρυτίδες μιας εκφυλιστικής συμπεριφοράς που φανερώνει χρόνιες παθογένειες της τοπικής κοινωνίας και που, σε κάθε περίπτωση, μας κρατά όλους δέσμιους σε μια διελκυστίνδα που μόνο κακό κάνει στον τόπο και τους ανθρώπους του.

Διαβάστε την ανάρτηση του καταστήματος “Mazzipetti”, συνδιοργανωτή του Svelta Cup.

«-Μα βρε παιδιά, τι έχει γίνει αυτές τις μέρες; όντως ακυρώνεται το Κυθηραϊκό Πρωτάθλημα “Svelta”
-Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
Όλα ξεκίνησαν αρκετό καιρό πριν, χωρις κανείς μας να καταλάβει τίποτα. Μια ανώνυμη καταγγελία προσπάθησε να σταματήσει τον αγώνα του Καραβά, ο οποίος είχε ανακοινωθεί για τις 9 Ιανουαρίου 2022. Το τεταμένο κλίμα στο νησί μας υπό την έξαρση του κορονοϊού, δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε σε ακύρωση χωρίς να έχει φτάσει καν σε εμάς η πληροφορία της καταγγελίας. Εκείνη τη μέρα, ίσως κάποιος πήρε την ικανοποίηση μιας μικρής νίκης.
Λιγότερο από έναν μήνα μετά, ο αγώνας στα Καστρισιάνικα, έγινε αφορμή για μια δεύτερη ανώνυμη καταγγελία, αυτή τη φορά στο τμήμα Αστυνόμευσης Πειραιά.
-Σε τι αναφερόταν η καταγγελία;
-Παράνομη διεξαγωγή αγώνων & παράνομη είσπραξη χρημάτων. Εκείνη την ημέρα μαθαίνουμε πως πρόκειται για την δεύτερη καταγγελία (υπενθυμίζουμε πως δεν γνωρίζαμε την καταγγελια αναφορικά με τον Καραβά).
Όλοι όσοι έχουν ενημερωθεί καιρό πριν για τα συγκεκριμένα δρώμενα, και έχουν δώσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τις “ευλογίες” τους, γνωρίζουν πως η διοργάνωση προσπαθεί να είναι νόμιμη. Όσοι μάλιστα είχαν την τύχη να παρευρεθούν έστω σε έναν από τους δυο αγώνες που καταφέραμε να διοργανώσουμε μέχρι σήμερα, έφυγαν από το σημείο, με απόδειξη στο χέρι, που μάλιστα έφερε τη σφραγίδα του Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης.
Μάλιστα, σε εκείνη την φάση, αντιλαμβανόμενος την αξία αυτής της διοργάνωσης, ο Δήμος Κυθήρων δίνει την αιγίδα του.
-Πως προκύπτει το ΚΙΠΑ;
-Ηταν επιθυμία της διοργανώτριας ομάδας από την πρώτη στιγμή, το πρόσημο αυτών των αγώνων, να είναι κοινωνικό. Όχι για να αναδειχθούμε αλλά γιατι το έχουμε ανάγκη. Σαν τόπος, σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία.
Το κόστος κάθε εγγραφής στους αγώνες, δωρίζεται εξ ολοκλήρου στο Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, για τη συνολική συντήρηση και βελτίωση του δικτύου μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών του νησιού (καθαρισμοί, επισκευές σήμανσης, τεχνικά σημεία, διανοίξεις κ.α.). Των μονοπατιών που περπατάμε, ποδηλατούμε και προσπαθούμε να αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο.
Η συμμετοχή σου λοιπόν, στον αγώνα, εξασφαλίζει τη συνεισφορά σου στην κοινωνία, κι αυτό γιατι για κάθε ένα χιλιόμετρο που ποδηλατείς ή τρέχεις, ένα αντίστοιχο κομμάτι της διαδρομής που διασχίζεις σε εκείνο το χωριό, θα συντηρηθεί, με την δική σου συνεισφορά (5, 10 ή 12 ευρώ – κόστος συμμετοχής).
-Μα υπάρχει ακόμη εθελοντισμός;
-Εκεί που κάποιοι “παζαρεύουν τα τσιμέντα” κάποιοι φυτεύουν “φλισκούνι και άγρια μέντα”.
-Μα δεν μπορεί, κάτι πρέπει να έχετε κάνει λάθος.
Έχει και καλύτερο! Ξεκινάμε τις ετοιμασίες για τον αγώνα τις Χώρας, ο οποίος ανακοινώνεται για τις 20 Φεβρουαρίου 2022. Μεγάλος ενθουσιασμός, και εμείς έτοιμοι να αποκτήσουμε κάθε λογής άδεια για να προσφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στους συμμετέχοντες.
– Δηλαδή, τί λογής άδεια;
-Να για παράδειγμα, θέλαμε ο αγώνας να περνάει μέσα από το κάστρο της Χώρας. Μοναδική εμπειρία για το νησί μας, και για την ανάδειξη του μνημείου αυτού. Κάναμε τις απαραίτητες διαδικασίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων για να κάνουμε την επιθυμία μας πράξη. Νομίζαμε πως αυτό θα ήταν το πιο δύσκολο σημείο. Μα κάναμε λάθος.
Επισπεύσαμε όλες τις επαφές μας, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, με κάθε τρόπο, για να αποκτήσουμε ό,τι έγγραφο και άδεια μας ζητήθηκε από την αστυνομία Κυθήρων η οποία με τη σειρά της ακολουθούσε εντολές από το Τμήμα Αστυνόμευσης Πειραιά, και όταν φτάσαμε σε σημείο να το έχουμε, τελικά, ξάφνου, δεν ήταν επαρκές.
Ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών, τηλεφωνημάτων, οδηγιών και μια σειρά ψιλών γραμμάτων κατέληξαν να μας ζητούν άδεια από την Περιφέρεια Αττικής, την Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, το ΣΕΓΑΣ, το Υπουργείο Τουρισμού – Ministry of Tourism.
-(έντονα γέλια) Συγγνώμη που γελάω βρε παιδιά. “Υπουργείο Τουρισμού” και “Περιφέρεια Αττικής” είπατε; Ολυμπιακούς αγώνες θέλετε να διοργανώσετε;
-Καλά κάνετε και γελάτε, κι εμείς στην αρχή γελάσαμε, αλλά μέτα κλάψαμε. Κλάψαμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, από την απογοήτευση που μας κυρίευσε για αυτόν εδώ τον τόπο.
Και ξέρετε γιατί άλλο κλάψαμε; Γιατι φτάσαμε τόσο βαθιά προκειμένου να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε όλες τις ζητούμενες αδειοδοτήσεις, από ταξίαρχους και υπουργούς, μέχρι προέδρους και αντιπροέδρους που γελόυσαν με τα χάλια μας, και φτάνει στα αυτιά μας η πληροφορία πως κάποιος, επιμένει, και έχει φτάσει μέχρι πολύ ψηλά (ο ίδιος;) ζητώντας ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ!
-…..
-Ο αγώνας στην Χώρα λοιπόν, ακυρώνεται, αλλά όλοι εμείς θα είμαστε εκεί, να κάνουμε μια όμορφη Κυριακή μας, ακόμη πιο όμορφη, μαζί με τα παιδιά μας. Οι διαδρομές της ποδηλασίας αλλά και του τρεξίματος, είναι ήδη σηματοδοτημένες, θα χωριστούμε λοιπόν σε παρέες και θα τις ποδηλατίσουμε, τρέξουμε, περπατήσουμε. Ναι, δεν θα υπάρχει βάθρο, ούτε αριθμοί και μετάλλια. Θα υπάρχουμε όμως εμείς, που χρειαζόμαστε τη στήριξή σας.
-Μα τα παιδιά μου περίμεναν πως και πως εκείνο το μετάλλιο.
-Ελάτε εσείς, και κάτι θα κάνουμε. Τα λέμε στη πλατεία την Κυριακή. Παρέα με τις μάσκες μας, τα ποδήλατά μας και τα αθλητικά μας παπούτσια. Τι λέτε;
-Λέμε ναι! Θα το πω και σε άλλους. Κατά τις 10.00 ειναι καλά;
-Μια χαρά είναι. Καλημέρα!
-Α! Κάτι τελευταίο βρε παιδιά. Δεν πιστεύω να εγκαταλείψετε αυτή την προσπάθεια και να μην γίνουν ούτε οι επόμενοι αγώνες;

– ….Καλημέρα κ. Βαγγέλη. Καλή μας αντάμωση.

-Hey hey, is it true? Svelta Cup was cancelled?
-Let’s take things from the beginning!
It all started a long time ago, without any of us understanding a thing. An anonymous complaint tried to stop the Karavas race, which had been announced for January 9, 2022. The tense atmosphere on our island under the coronavirus outbreak left us no choice but to proceed with a cancellation without the information of the complaint even reaching us till then. On that day, perhaps someone got the satisfaction of a small victory.
Less than a month later, the Kastrisiannika Svelta Race became the occasion for a second anonymous complaint, this time to the Piraeus Police Department.
– What was the complaint about?
-Unlawful conduct of races & illegal collection of money. That day we learned that this was the second complaint (we remind you that we did not know about the complaint regarding Karavas).
All those who have been informed long before about these events, and have given the necessary permits and their “blessings”, know that the organization is trying to be as legal as possible. Those who were lucky enough to attend even one of the two races that we have managed to organize so far, left the venue with a receipt in hand, which even bore the seal of the Kytherian Foundation for Culture and Development.
In fact, at that stage, realizing the value of this event, the Municipality of Kythera gave its auspices.
-How come Kytherian Foundation for Culture and Development got involved?
-It was the wish of the organizing team from the very first moment, that these races should be social. Not to show us off but because we need it. As a place, as human beings, as a society.
The cost of each registration in the races is donated entirely to the Kytherian Foundation for Culture and Development, for the overall maintenance and improvement of the island’s hiking and cycling routes (cleaning, signage repairs, technical points, openings, etc.).The paths that we walk, cycle and try to highlight in every possible way.
Your participation in the race ensures your contribution to society. For every one kilometre you cycle or run, a corresponding part of the route you cross in that village will be maintained, thanks to your contribution. (5, 10 or 12 euros – participation fee).
-But it can’t be, you must have done something wrong.
-It gets better! We start preparations for the Chora village race, which is announced for 20 February 2022. Great excitement, and we are ready to obtain all kinds of permission to offer the best result to the participants.
– What kind of permission?
-For example, we wanted the race to go through the castle of Chora. A unique experience for our island, and for the promotion of this monument. We made the necessary procedures at the Ephoreia of Antiquities of Piraeus to make our wish come true. We thought that this would be the most difficult part. But we were wrong. We didn’t know what was waiting for us.
We rushed all our contacts, tried our best, in every way possible, to obtain whatever document and permission we were asked for by the Kythera police who in turn were following orders from the Piraeus Police Department, and when we got to the point of having it, finally, lo and behold, it was not sufficient.
A ping-pong of responsibilities, phone calls, instructions and a series of fine letters ended up with us asking for permission from the Region of Attica, the Greek Federation of Modern Pentathlon, the Greek Cycling Federation, SEGAS, the Ministry of Tourism.
-(loud laughter) Sorry for laughing you guys. “Ministry of Tourism” and “Region of Attica” did you say?
-You’re right to laugh, and we laughed at first, but then we cried. We cried in each other’s arms, from the disappointment that overcame us for this place.
And you know why we cried more? Because we went so far in order to try to get all the requested permits, from brigadier generals and ministers, to presidents and vice-presidents who laughed at our mess, and it reaches our ears the information that someone, insists, and has reached up to the federations, himself, asking NOT TO GIVE ANY PERMITS TO HAVE THE RACES IN KYTHIRA ISLAND!
-…..
-So the race in the Chora is canceled, but we will all be there to make our Sunday even more beautiful along with our children. The cycling and running routes are already marked, so we will split up into groups and cycle, run, and walk them. Yes, there will be no podium, no medals. But there will be us, and we need your support.
-But my kids have been looking forward to that medal.
-You come, and we’ll do something. See you in the square on Sunday. Along with our masks, our bikes and our sneakers. What do you think?
-We say yes! I’ll tell others. At 10:00, is that okay?
-That’s fine. Good morning!
-Α! One last thing/.. You’re not going to give up this effort, are you?
– …Good morning, Mr. Vangelis. See you soon!.»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − 4 =