revma

Κοντά στα 400 εκατ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκεντρώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από τους προμηθευτές ενέργειας το Δεκέμβριο του 2022, όταν σύμφωνα με το σχεδιασμό του Μηχανισμού Επιστροφής μέρους των Εσόδων, θα καταβάλουν το 60% των παραπάνω ποσών που εισέπραξαν για την ενέργεια που πούλησαν το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος 2022.

Οπως αναφέρει η τροπολογία του ΥΠΕΝ, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι προμηθευτές να καταβάλουν το 60% των ποσών που θα καθοριστούν από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ, ότι πρέπει να επιστραφούν ως υπερέσοδα.

Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση μέχρι τον Ιούλιο και τότε θα γίνει εκκαθάριση και η πληρωμή του υπολοίπου 40% των συνολικών ποσών.

Τι θα οριστεί με ΚΥΑ

Η ακριβής φόρμουλα υπολογισμού των υπερεσόδων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τον καταλογισμό των ποσών που θα προκύψουν θα καθοριστεί με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας που θα ακολουθήσεις, ενώ τους υπολογισμούς θα αναλάβει η ΡΑΕ.

Ο προσδιορισμός των πρόσθετων εσόδων θα γίνει με τον ορισμό για κάθε μήνα μίας «εύλογης τιμής» για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, αν τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβαίνουν αυτήν την τιμή τον έναν μήνα και τον επόμενο είναι κάτω από τον προαναφερόμενο πήχη, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Τα υπερέσοδα θα είναι η τυχόν θετική διαφορά που θα προκύψει από το ισοζύγιο όλου του τριμήνου.

Η «εύλογη τιμή» ονομάζεται στην τροπολογία «Εύλογη Μέγιστη Τιμή Λιανικής» (ΕΜΤΛ), η οποία για κάθε μήνα και για κάθε προμηθευτή θα συγκριθεί με τις ονομαστικές χρεώσεις που έχει αυτός ανακοινώσει, δηλαδή τη «Μέση Τιμή Χρέωσης (ΜΤΧ)». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Μέση Τιμή Χρέωσης» θα είναι η μεσοσταθμική ονομαστική χρέωση για όλα τα τιμολόγια ενός προμηθευτή για τον συγκεκριμένο μήνα.

Τέλος, θα ληφθούν υπόψη στον μηχανισμό παράμετροι που αποτυπώνουν τα πραγματικά κόστη προμήθειας, τα οποία θα συγκριθούν με τις ονομαστικές χρεώσεις και θα αφαιρούνται τα ποσά που έχει καταβάλει κάθε πάροχος, στο πλαίσιο εκκαθάρισης μηνιαίων συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μηνιαίων πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου.

Συμψηφισμοί με περσινές πληρωμές του ΤΕΜ

Το άρθρο 3 της τροπολογίας προβλέπει ότι ο Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε., ως διαχειριστής του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μπορεί να συμψηφίζει απαιτήσεις μεταξύ του Υπολογαριασμού Εσόδων και του Υπολογιαριασμού Εξόδων του ειδικού λογαριασμού όταν αφορούν ίδιο δικαιούχο υπόχρεο.

Όπως αναφέρει, αυτό εφαρμόζεται και σε περίπτωση γεγενημένων προκαταβολών στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προ 18ης Νοεμβρίου 2022, για χορήγηση των επιδοτήσεων στους τελικούς καταναλωτές, σύμφωνα τις αποφάσεις που εκδίδονται.

Δηλαδή, ο ΔΑΠΕΕΠ που είναι Διαχειριστής στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, θα αφαιρέσει τα ποσά των επιδοτήσεων που έδωσε παραπάνω πέρυσι, συμψηφίζοντάς τα με αυτά που οφείλει για επιδοτήσεις τώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ποσά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − 8 =