polytexneio

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία το μεσημέρι κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών.

Από το πρωί πολίτες όλων των ηλικιών συνεχίζουν να αφήνουν ένα στεφάνι ή ένα λουλούδι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ως φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, αλλά και σε όσους έχασαν τη ζωή τους για να έρθει η Δημοκρατία στον τόπο, όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ του avgi.gr Αντώνης Ραυτόπουλος.

Εν μέσω συνθημάτων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός. Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας» δήλωσε η ΠτΔ.

Με αποδοκιμασίες και συνθήματα για το φοιτητικό άσυλο υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στις 13:00, με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών.

Στη φετινή πορεία, αμέσως μετά, την πρώτη χωρίς το καθεστώς επιβολής απαγορεύσεων με πρόσχημα την πανδημία αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες διαδηλωτές, που συνεχίζουν να εμπνέονται και να κινητοποιούνται από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου επίκαιρα σήμερα περισσότερο από ποτέ για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

Το πρώτο ραντεβού των φοιτητών για την πορεία μέχρι την αμερικανική πρεσβεία είναι στη 13.00 έξω από το Πολυτεχνείο.  Στις 16.00 στα Χαυτεία θα βρίσκεται συγκεντρωμένος ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα στείλει το μήνυμα πως «η Δημοκρατία θα νικήσει!».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε χθες Τετάρτη στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Καλέσματα για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοεμβρίου απευθύνουν:

  • Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας: 1 μ.μ. προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και 3 μ.μ. στην Κλαυθμώνος
  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια
  • Συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς [ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ-νΚΑ, ΣΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ), ΟΚΔΕ], ΚΕΕΡΦΑ: 3.μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος
  • Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974: 4 μ.μ.
  • Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ: 5 μ.μ. στη συμβολή των Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου

«Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας

Στο μεταξύ, σε «φρούριο» έχει αποφασίσει να μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφαρμόζοντας δρακόντεια μέτρα.

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, επιστρατεύονται περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στη φύλαξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πρεσβειών και κυβερνητικών κτιρίων.

Παράλληλα, αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε καίρια σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, ενώ θα πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι.

Από αέρος, drones και ελικόπτερο θα δίνουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, ενώ θα παρακολουθούνται και ταράτσες πολυκατοικιών, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων.

Τέλος, δεν θα λείψουν και τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ, οι «αύρες» που θα βρίσκονται τόσο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Πώς θα κινηθούν μετρό και λεωφορεία

Κλειστοί θα παραμείνουν για μερικές ώρες τρεις σταθμοί του μετρό την Πέμπτη, εξαιτίας των μέτρων της Ελληνικής Αστυνομίας για τις διαδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσει στις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα κλείσουν στις 16:30.

Ταυτόχρονα, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή/και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × 4 =