emvoliasmos-kythira

Η χώρα έχει εισέλθει στο τρίτο πανδημικό κύμα. Τώρα, είναι η πιο δύσκολη ώρα για όλη την επικράτεια. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, απαιτείται εγρήγορση, ενσυναίσθηση και ορθή αντίληψη των πραγμάτων. Αντανακλαστικά, που έως τώρα, αποδεικνύεται ότι διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα στον μικρόκοσμο των Κυθήρων. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται στους αριθμούς από τις δράσεις των αρμοδίων φορέων, που σε συνδυασμό με την ανταπόκριση των πολιτών, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα στο νησί.

Ξεκίνησε ήδη η δεύτερη δόση του εμβολίου για τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες (80+ και 85+), διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 2 εβδομάδες. Όλες οι ενεπλεκόμενες υπηρεσίες συντονίζονται στον κοινό στόχο, ακολουθώντας τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Πολιτικής Προστασίας. Το σημαντικό είναι ότι έχει οριστεί συγκεκριμένη ιεραρχία που καλύπτει βάση πρωτοκόλλου τα όποια κενά στην εμβολιαστική διαδικασία. Σε αυτήν την ιεραρχία, έχουν ενταχθεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που εδρεύουν στο νησί, δηλαδή της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και του Ναυτικού. Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για μηδενικά κενά στον έως τώρα προγραμματισμό.

Στην κατηγορία των υγειονομικών, η θετική ανταπόκριση στην προοπτική του εμβολιασμού  αγγίζει το 95%. Από αυτούς, οι περισσότεροι έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν να ρυθμίσουν επιμέρους θέματα υγείας (αλλεργίες κ.α.) προκειμένου να πάρουν σειρά. Απομένει ένα ποσοστό σκεπτικιστών, των οποίων οι επιφυλάξεις είναι πολύ πιθανόν να αρθούν συν τω χρόνω. Ο χρόνος και το παράδειγμα δρουν καταλυτικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Καταλυτική υπήρξε και η συμβολή ειδικού συνεργείου, επιφορτισμένου με τον εμβολιασμό των τροφίμων του Γηροκομείου Κυθήρων.

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι υγειονομικές υπηρεσίες αναμένουν το άνοιγμα της επόμενης ηλικιακής ομάδας που θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα όλης της επικράτειας και φυσικά και των Κυθήρων.

Παράλληλα, συνεχίζονται και τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, τα οποία διενεργούνται σε διάφορα σημεία του νησιού, προεξέχοντος του λιμανιού στο Διακόφτι αλλά και σε σχολεία, όπου το σύνολο των εκπαιδευτικών που έχει κληθεί να περάσει το τεστ, το έκανε με προθυμία.

Αξιοσημείωτη είναι και η αρωγή του Δήμου, που έχει διαθέσει 1000 rapid tests έως τώρα ενώ δεν αποκλείεται να προμηθευτεί και άλλα στο άμεσο μέλλον. Εδώ, να τονιστεί πόσο σημαντική είναι η υποδομή του Τριφυλλείου Νοσοκομείου, όσον αφορά την δυνατότητα διενέργειας μοριακών τεστ που προσφέρει. Άλλωστε τα Κύθηρα είναι ένα από τα πρώτα νησιά στα οποία εγκαταστάθηκε μοριακός αναλυτής. Άνθρωποι που κινούνται στο χώρο ανέφεραν στο Kythera.News, ότι ακριβώς χάρη στην ύπαρξη μοριακού αναλυτή, στο πρώτο κρούσμα που αναφέρθηκε, έγινε κατορθωτό εντός λίγων ωρών να εντοπιστεί και να απομονωθεί το άμεσο περιβάλλον του κρούσματος.

Συνολικά, έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 600 rapid tests και περί τα 320 μοριακά στο νησί, αριθμοί που φανερώνουν την ανταπόκριση των Τσιριγωτών στα κελεύσματα των καιρών. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων μέχρι ποιο σημείο η εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και οι υποδομές του νησιού είναι σε θέση να αντέξουν την επέλαση του τρίτου κύμματος, στο οποίο μόλις τώρα εισερχόμαστε.

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × three =