economic-crisis

Η πανδημία του κορονοϊού πρόκειται να αφήσει ένα μελανό στίγμα στην παγκόσμια οικονομία την δεκαετία που θα ακολουθήσει, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με την έκθεση, η επέλαση του κορονοϊού, έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνει ακόμα, πως η έξαρση του covid-19 έρχεται να επιδεινώσει μια πτωτική τάση, που είχε ήδη αρχίσει να καταγράφεται προ-κορονοϊού και ήταν σε συνάρτηση με την γήρανση του πληθυσμού και την μικρή αύξηση της παραγωγικότητας.

Προβλέπει μάλιστα, ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – που θεωρεί ότι αυτή λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας – θα μειωθεί στο 1,9% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2020 έως το 2029, ενώ πριν την πανδημία η εκτίμηση ήταν ότι θα κυμανθεί στο 2,1%.

Όπως εξηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η πανδημία μπορεί να κρατήσει χαμηλά την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα για δύο λόγους:

  1. Οι αβεβαιότητες και οι ασθενείς προσδοκίες για την ανάπτυξη μπορεί να αποθαρρύνουν τις εταιρείες από νέες επενδύσεις.
  2. Η επιμονή της ανεργίας και το κλείσιμο των σχολείων παγκοσμίως θα οδηγήσουν σε απώλεια γνώσεων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Η τράπεζα τονίζει, πάντως, ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αμβλυνθούν ή να αναστραφούν οι οικονομικές ζημιές από την πανδημία.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι δαπάνες για υποδομές, η στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και η διαφοροποίηση της οικονομίας ώστε να μη στηρίζεται υπερβολικά σε συγκεκριμένους κλάδους.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 2 =