evoia-karystos-anemogennitries

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, σχετικά με τις νέες άδειες για ανεμογεννήτριες στην Εύβοια.

Η σχετική ερώτηση αναφέρει.

«Στις 9 Απριλίου 2020 δόθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Άδεια Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό 165 ΜW ο οποίος αποτελείται από 66 ανεμογεννήτριες. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «Τσούκα Δεμενίτη – Προφήτης Ηλίας – Λούτσα – Χαλτζάρα – Χρούση – Πυργάρι – Γκορέ – Κούρφα – Ντελίβια», της Δημοτικής Ενότητας Στυρέων, του Δήμου Καρύστου, Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Ήδη στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν 847 ανεμογεννήτριες. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι (ακρόπολη Στύρων, πολλά Δρακόσπιτα – κηρυγμένα μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι Πύργου και Λεύκα και πολλές άλλες θέσεις) έχουν ήδη περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες, η οδοποιία τους περνάει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους ανεξέλεγκτα, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες και απλώνονται σε όλο το βουνό και έως το παραλιακό μέτωπο.

Εκτός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων υπάρχουν πολλά ακόμα ευρήματα Ρωμαϊκών λατομείων διάσπαρτα στην περιοχή του Νημποριού, από την κορυφή μέχρι το παραλιακό του μέτωπο. Πρόκειται για 11 μεγάλες ομάδες υπαίθριων λατομικών συγκροτημάτων καθώς και μεμονωμένων, διάσπαρτων στο λόφο, μετώπων Καρυστίας/ Στυρίας λίθου (Cipollino). Τα συγκροτήματα λατομικών μετώπων, τα μεμονωμένα μέτωπα, όπως και οι δρόμοι λιθαγωγίας καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του βουνού.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Καθώς όλα τα προαναφερόμενα μνημεία προστατεύονται αυτοδίκαια από τον Ν. 3028/2002, δεσμεύεται να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην κατασκευή του συγκεκριμένου βιομηχανικού αιολικού σταθμού στην περιοχή Νημποριού και Στύρων στη Νότια Εύβοια;

Δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε ο λόφος του Νημποριού με τον λόφο του Αγ. Νικολάου να αποτελέσουν ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, όπου θα διαφαίνεται ολοκάθαρα η διαχρονία της εκμετάλλευσης της πέτρας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen + nine =