Ένας μήνας πέρασε από το τριήμερο 17 – 19 Αυγούστου που τα Κύθηρα αντιμετώπισαν τα περιστατικά με τους παράτυπους μετανάστες οι οποίοι προσάραξαν στις ακτές τους. Κι ενώ όλα εξελίχθηκαν όπως καταγράφηκαν σε τοπικά, εθνικά και διεθνή μέσα, τα σκάφη των διακινητών έχουν μείνει εγκαταλελειμμένα στις ακτές του νησιού.

Αναγνώστης μας έστειλε οπτικό υλικό από το πρώτο σκάφος που προσάραξε στις ακτές των Κυθήρων την 17 Αυγούστου 2022, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής. Το σκάφος βρίσκεται ακόμη και σήμερα εγκαταλειμμένο στην βραχώδη ακτή του Καψαλίου, ενώ όπως αναφέρεται από κατοίκους, έχει λεηλατηθεί.

Απορία προκαλεί η εγκατάλειψη των σκαφών και τι έχουν πράξει σχετικά οι τοπικές αρχές, καθώς ενέχει ο κίνδυνος, και λόγω των καιρικών συνθηκών που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, να υπάρξουν διαρροές καυσίμων και λιπαντικών και να ρυπάνουν το περιβάλλον.

Είναι αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση με τα εγκαταλειμμένα σκάφη σε Καψάλι, Λιμνιώνα και Διακόφτι πριν υπάρξει κάποιο ατύχημα. Μένει να δούμε πώς θα ενεργήσουν οι αρχές και πώς θα πιέσουν στην λύση του προβλήματος πριν είναι αργά.

Τι προβλέπεται με τα σκάφη που κατάσχονται

Όπως προβλέπει η νομοθεσία τα κατασχεμένα σκάφη αποθηκεύονται προσωρινά στις εγκαταστάσεις των μεσεγγυούχων οι οποίοι αργότερα λαμβάνουν για τις υπηρεσίες φύλαξης ποσοστό επί της συνολικής τιμής πώλησης. Δυστυχώς η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (πρώην ΟΔΔΥ) του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιεί δημοπρασίες με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στα λιμάνια όπου φυλάσσονται τα σκάφη. Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις δημοπρασίες απασχολεί τις λιμενικές αρχές και τα λιμενικά ταμεία σε πολλές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Καλαμάτας όπου το λιμάνι πέρσι έφτασε να μετατραπεί σε «νεκροταφείο» σκαφών. 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 2 =