Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» για περίπου 240 παράτυπους μετανάστες οι οποίοι αποβιβάστηκαν στα Κύθηρα την Τετάρτη, επιβαίνοντες σε δυο σκάφη και σήμερα τα ξημερώματα με ένα τρίτο σκάφος. Το πρώτο σκάφος τους αποβίβασε στον όρμο Καψαλίου την Τετάρτη 17 Αυγούστου στις 01.30 τη νύχτα, το δεύτερο στις 02.00 περίπου το μεσημέρι και σήμερα τα ξημερώματα ένα τρίτο σκάφος στις δυτικές ακτές, στην παραλία Λιμνιώνα.

Στο πρώτο σκάφος, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, επέβαιναν 97 μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι αφγανικής καταγωγής, στην πλειοψηφία τους άντρες, 5 γυναίκες και 5 παιδιά, ηλικίας 3 έως 12 ετών. Το σκάφος προσέκρουσε σε βράχια στον «Πίσω Γιαλό» του Καψαλίου. Οι 97 μετανάστες μεταφέρθηκαν με την ανατολή του ηλίου στο παρακείμενο αλσύλλιο.

Το δεύτερο σκάφος πλαγιοδέτησε στον προβλήτα Καψαλίου το μεσημέρι και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επέβαιναν άλλοι 75 έως 78 μετανάστες – πρόσφυγες πιθανόν κουρδικής καταγωγής από ΙΡΑΚ και ΙΡΑΝ. Κοντά τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές, εθελοντές και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κατσανεβάκης.

Στο τρίτο σκάφος στον Λιμνιώνα επέβαιναν άλλοι περίπου 70 μετανάστες πιθανόν κουρδικής καταγωγής από ΙΡΑΚ και ΙΡΑΝ, μεταξύ τους 10 παιδιά από 6 μηνών έως 10 ετών και 10 γυναίκες. Τελευταίες επίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι 240 μετανάστες θα μεταφερθούν στο Δημοτικό Κάμπινγκ Καψαλίου.

Φαίνεται όμως ότι δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις  στα Κύθηρα. Επικράτησε χάος σχετικά με το πού πρέπει να διανυκτερεύσουν οι μετανάστες, πως να τραφούν και πως να γίνει η μεταφορά τους σε κάποια οργανωμένη δομή υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για κρίσιμα ζητήματα όλοι δήλωναν αναρμόδιοι, όλοι δήλωναν υποστελεχωμένοι, κανένας δεν είχε κονδύλια για να τραφούν οι μετανάστες το χρονικό διάστημα που θα έμεναν στα Κύθηρα. Ευτυχώς αμέσως ενεργοποιήθηκαν εθελοντές οι οποίοι από τις 9.30 το πρωί, με δικά τους έξοδα, παρείχαν τρόφιμα και νερό…  Κλιμάκιο των υγειονομικών αρχών του νησιού μετέβη χθες το μεσημέρι στο Καψάλι για να παράσχει την όποια ιατρική βοήθεια χρειάζονταν και να προβεί σε ελέγχους rapid test στους μετανάστες – πρόσφυγες.

Το Kythera.News βρέθηκε χθες στο Καψάλι όπου κατέγραψε την πραγματικότητα: Δεν υπήρχε κανένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων, κάτι που να προβλέπει τη συνεργασία των συναρμοδίων αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν υπήρξε καμιά προετοιμασία αν και οι Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές και η Αστυνομία όντως κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την διαχειριστούν με μόνη συνδρομή από το Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κατσανεβάκη και πολλούς εθελοντές (ανάμεσα τους και τουρίστες). Σύμφωνα με ρεπορτάζ μας, οι υπηρεσίες αυτές τα τελευταία χρόνια είναι υποστελεχωμένες…

Άγνωστο παραμένει πότε το αρμόδιο Υπουργείο θα τους μεταφέρει από τα Κύθηρα σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες το βράδυ με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κατσανεβάκη, μας αναφέρθηκε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χώρος να στεγαστούν τουλάχιστον γυναίκες και παιδιά, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος να φιλοξενήσει τους  μετανάστες – πρόσφυγες. Ο Αντιδήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις αρχές και στους πολίτες για την συμβολή τους. Επίσης έκανε δημόσια έκκληση σε κάθε πολίτη που θέλει να βοηθήσει σε τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης να επικοινωνήσει μαζί του από αύριο στις 8.30 το πρωί στο τηλ: +30 698 6107452.

Η δημοτική παράταξη «Κύθηρα-Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ» με ανακοίνωση της σημειώνει:

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες διότι πρέπει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να κινηθεί με ταχύτητα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε ασφαλείς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στο ενδιάμεσο όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στους αλληλέγγυους (ντόπιους και τουρίστες) και στον αντιδήμαρχο κ. Κατσανεβάκη…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − eleven =