Αγία Πελαγία κάδοι καθαριότητα
Κάδοι στην Αγία Πελαγία

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων φαίνεται να απασχολεί και πάλι τους πολίτες, αυτή τη φορά στην Αγία Πελαγία. Το θέμα ανέδειξε δημότισσα της Αγίας Πελαγίας, η οποία διατηρεί επιχείρηση σε απόσταση αναπνοής από το σημείο συγκέντρωσης των απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ανάρτησε μία φωτογραφία από το σημείο τις ημέρες του Πάσχα, όπου συσσωρεύονται τα σκουπίδια. Με αρκετή δόση χιούμορ αλλά και ειρωνείας προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί.

Αγία Πελαγία κάδοι καθαριότητα

Λίγη ώρα μετά, ο Δήμαρχος Κυθήρων μέσω του προφίλ του στο Facebook προέβη σε ανάρτηση με φωτογραφία από το σημείο σήμερα λέγοντας τα εξής: «Αυτές οι φωτογραφίες είναι σημερινές, πριν 10 λεπτά. Αντίθετα, οι φωτογραφίες που έγιναν αφορμή δυσμενών σχολίων στο Facebook (κυρίως από ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα περί τίνος σχολίαζαν) ήταν προ πολλών ημερών. Όταν διακόπηκε η αποκομιδή την Πέμπτη λόγω κρουσμάτων και ενόψει τριημέρου και αργίας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιαννης Χλαμπεας έβαλε πίσω από το τοιχίο όλους τους κάδους και δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Εξάλλου από αύριο όλα τα δρομολόγια θα εκτελούνται κανονικά αφού έληξαν και οι εορταστικές άδειες».

Ο Δήμος χρειάζεται άμεσα εφεδρείες στα απορρίμματα για το καλοκαίρι

Είναι γεγονός ότι η υπηρεσία της καθαριότητας το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει προβλήματα στην στελέχωση και τα οχήματα, και όπως ήταν φυσικό θα προέκυπταν κενά στην αποκομιδή, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα με την αυξημένη κίνηση στο νησί. Φαίνεται όμως ότι παρά την όποια στελέχωση της υπηρεσίας με μόνιμους και συμβασιούχους, το πρόβλημα θα ενταθεί το καλοκαίρι δεδομένου ότι αυξάνεται κάθε χρόνο ο όγκος απορριμμάτων αλλά και των τουριστών. Κατά συνέπεια υπάρχει ανάγκη για εφεδρείες που θα προλάβουν τα χειρότερα. Ας φανταστούμε μόνο να νοσήσουν από κορονοϊό δύο οδηγοί απορριμματοφόρου στις 10 Αυγούστου…

Λάθος σημείο ο μόλος για τη συγκέντρωση των απορριμμάτων στην Αγία Πελαγία

Την ίδια στιγμή σε σχόλια χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα διατυπώνεται η δυσαρέσκεια για το σημείο που επελέγη από το Δήμο για να μετατραπεί σε υποτυπώδη σταθμό διαχείρισης απορριμμάτων. Στην καρδιά το χωριού, στο πιο πολυσύχναστο και τουριστικού ενδιαφέροντος μέρος, οι τουρίστες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία θλιβερή εικόνα. Και συνάμα η δυσωδία ολοκληρώνει το κακό.

Αναφορές για παράνομες παρεμβάσεις στο σημείο. Μόλυνση και ρύπανση του αιγιαλού

Όπως αναφέρεται στις αναρτήσεις, έχει τσιμεντωθεί πρόχειρα ο αιγιαλός, προφανώς για να χωρέσουν περισσότεροι και κάθε είδους κάδοι. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται φαίνεται ξεκάθαρα μια πρόχειρη εγκατάσταση, η οποία δημιουργεί αλγεινές εικόνες. Προφανώς πρόκειται για άλλη μια ατυχή παρέμβαση από πλευράς υπηρεσιών του Δήμου, με τσιμεντένιες βαρέλες πάνω στον αιγιαλό, που μένει να διαπιστωθεί και από τις αρχές αν είναι παράνομη όπως καταλογίζεται από τους πολίτες. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Χλαμπέας κάνει ότι μπορεί για να διαχειριστεί την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο. Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Το πρόβλημα παραμένει. Σε μία από τις φωτογραφίες διακρίνεται επίσης ότι ρυπαίνεται και μολύνεται το φυσικό περιβάλλον και ο αιγιαλός. Για άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι χρειάζεται σχέδιο διαμόρφωσης των χώρων που θα αποτίθενται τα απορρίμματα, δεδομένων και των έντονων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν το νησί και ανεμοσκορπούνε τα σκουπίδια από εδώ και από εκεί.

Σημειώνεται ότι αρμόδιος αντιδήμαρχος για την καθαριότητα είναι ο κ. Γιώργος Κομηνός και έχει ενδιαφέρον τι θα πράξει τις επόμενες ημέρες μετά από την ανάδειξη και αυτού του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαρτίου, πριν ενάμιση μήνα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πρωτευούσης Κυθήρων είχε αναλόγως διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη πρόνοιας στο πέταλο του Γυμνασίου Κυθήρων, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία του οικισμού.

Η ανάρτηση της δημότισσας

Η ανάρτηση του Δημάρχου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × 4 =