Ένας καλός βραδινός ύπνος βοηθάει στην ανάπτυξη αντισωμάτων, ευεργετικών για την σωματική και ψυχική λειτουργία, τις εγκεφαλικές λειτουργίες και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό πρέπει να αποτελεί προσωπικό στοίχημα του καθενός μας, το οποίο την εποχή του covid-19 αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Σε άρθρο της, η διακεκριμένη επιστήμονας Dr Chandra Jackson, που μελετά τον ύπνο, επισημαίνει τους κινδύνους από την διαταραχή στην αβίαστη ροή του ύπνου που έχει επιφέρει στις ζωές μας το «άγχος του κορονοϊού». Ένα άγχος που ήταν ήδη οξυμένο λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά έχει πλέον επιβαρυνθεί καθώς η πανδημία έχει ανεβάσει τους δείκτες ανασφάλειας σε όλα τα επίπεδα. Φόβος για την υγεία και την ζωή, οικονομική αβεβαιότητα, κατάθλιψη εξαιτίας της απομόνωσης του lockdown.

Αυτή η τελευταία παράμετρος, ενέχει όμως και έναν επιπλέον κίνδυνο, από την στιγμή που η παρατεταμένη παραμονή στην οικία, οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό που ρυθμίζει τον ύπνο.

Η διακεκριμένη επιστήμονας μοιράζεται συμβουλές για την καλύτερη ρύθμιση του ύπνου τις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Πιο συγκεκριμένα, συστήνει:

  • Να εκτιθόμαστε σε έντονο ηλιακό φως το πρωί και να αποφεύγουμε το δυνατό μπλε φως το βράδυ, το οποίο μπορεί να καταστείλει την έκκριση της μελατονίνης, η οποία είναι ορμόνη ρύθμισης του ύπνου.
  • Να επιδιώκουμε την ηρεμία τις ώρες που προηγούνται του ύπνου, μέσω ενός χαλαρωτικού μπάνιου, διαλογισμού ή ήρεμης μουσικής.
  • Να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου και να χρησιμοποιούμε κουρτίνες για ελάττωση του φωτός και ωτοασπίδες για μείωση του εξωτερικού θορύβου.
  • Να αποφεύγουμε προ του ύπνου την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού και ποτού, καθώς και την πρόσληψη αλκοόλ και νικοτίνης.
  • Να μην κοιμόμαστε πολύ κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Αν ύστερα από όλα αυτά, ο ύπνος μας δεν έχει ρυθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά (7 ώρες βαθύ, συνεχόμενου ύπνου), τότε να επισκεπτόμαστε ειδικό γιατρό.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 1 =