greece, kos island, blue bay

Συμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Κω, όπως μεταδίδει το KOSTODAY, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της πρότασης που θα καταθέσει η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τα δημοτικά τέλη της επόμενης χρονιάς.

Η δημοτική αρχή προτείνει μεγάλες μειώσεις στα δημοτικά τέλη, που φτάνουν στο 50%, με στόχο να στηρίξει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το σύνολο της τοπικής οικονομίας, που έχει πληγεί από την πανδημία και την οικονομική κρίση.

«Για την επεξεργασία της πρότασης λήφθηκαν υπόψη, οι δυνατότητες του Δήμου, η ανάγκη στήριξης των συμπατριωτών μας αλλά και η κάλυψη των μεγάλων αναγκών στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό».

Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι, με δικαιοσύνη, χρηστή διαχείριση και παραγωγική αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, μπορεί να προχωρήσει σε δραστική μείωση των τελών για το 2021, να στηρίξει την οικονομία του νησιού, να μη θέσει σε κίνδυνο το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες και παράλληλα να προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας καθαριότητας.

Αναλυτικά προτείνεται:

1. Μείωση 50% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού για τις οικίες στη Δημοτική Ενότητα Κω και αντίστοιχη μείωση 45,6% στις οικίες των Δημοτικών Ενοτήτων Δικαίου και Ηρακλειδών, προκειμένου να εφαρμόζεται πλέον ενιαίος συντελεστής για τις κατοικίες σε όλο το νησί. Με αυτόν τον τρόπο, το ενιαίο τέλος πλέον μειώνεται σε 0,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή μία κατοικία 100 τ.μ. που εφέτος πληρώνει 105 € στη Δ.Ε. Κω και 92 € στις Δ.Ε. Δικαίου & Ηρακλειδών, την επόμενη χρονιά θα πληρώσει 50 €, σε όλο το νησί.

2. Μείωση 20% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί μας.

3. Απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού των Κοινωφελών Ιδρυμάτων.

4. Μείωση 50% στο τέλος κοινοχρήστων χώρων. Εκτιμάται ότι πρόκειται για αναγκαία μείωση για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και της τουριστικής οικονομίας.

5. Μείωση 50% στα τέλη άρδευσης, για την στήριξη του πρωτογενή τομέα.

6. Μείωση 20% στα τέλη χρήσης σφαγείου, για την στήριξη των κτηνοτρόφων του νησιού μας.

7. Επιπλέον αυτών εντάσσει και τις τρίτεκνες οικογένειες στο καθεστώς μείωσης τελών για τις ευπαθείς ομάδες, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000€.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κω συνεχίζει να εφαρμόζει το ίδιο έως σήμερα καθεστώς για επιπλέον μείωση τελών σε ευπαθείς ομάδες, όπως άποροι, πολύτεκνες οικογένειες, ΑΜΕΑ, όπως καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν και το οικογενειακό εισόδημά τους.

Με δεδομένη τη βούληση της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η πανδημία, εκτιμήσαμε ως δημοτική αρχή ότι έπρεπε να προτάξουμε, καταρχήν τη διασφάλιση της υγείας όλων μας και στη συνέχεια την στήριξη των συνδημοτών και της οικονομίας του νησιού μας, που πλήττονται βάναυσα από την πρωτόγνωρη πανδημία.

Θέλω να πιστεύω ότι στο υγειονομικό μέρος τα πήγαμε ικανοποιητικά.

Στηρίζουμε οικονομικά, ως Δήμος, την προσέλκυση γιατρών στο νοσοκομείο μας με την παροχή μηνιαίου επιδόματος στέγασης, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ενίσχυσή του σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την κατασκευή νέου νοσοκομείου.

Παράλληλα, μελετήσαμε και φέρνουμε ολοκληρωμένη πρόταση, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Δήμου μας, για την στήριξη των συμπατριωτών μας και της τοπικής οικονομίας.

Το νησί μας, παρά την υγειονομική κρίση, προσέλκυσε εφέτος περίπου 320.000 τουρίστες. Ως Δήμος Κω διεκδικούμε να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ, μειώνουμε τα τέλη και αναπτύσσουμε δράσεις σε όλα τα επίπεδα.

Με ενότητα δυνάμεων, δίχως μεμψιμοιρίες και ανέξοδες συγκρούσεις, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι αισιόδοξος!»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 + two =