robert-blair-paddy-mayne

Ήταν σίγουρα ο πιο σκληρός, αδίστακτος και χωρίς ίχνος συναισθήματος κομάντο, του Β Παγκόσμιου Πολέμου!

Έδρασε σχεδόν σε όλα τα μέτωπα και χωρίς έλεος σκότωνε όποιον εύρισκε μπροστά του!

Γερμανούς και Ιταλούς…

O αντισυνταγματάρχης Robert Blair «Paddy» Mayne από τη Βόρεια Ιρλανδία, χαρακτηρίστηκε ως ο πιο σκληροτράχηλος και αποτελεσματικός καταδρομέας της Βρετανίας στον πόλεμο.

Το προσωνύμιο «Paddy» ήταν ο χαρακτηρισμός των Βρετανών για τους Ιρλανδούς και αναφορά στον Άγιο Πατρίκιο, προστάτη της νήσου.

Τα κατορθώματα του αξιωματικού υπήρξαν θρυλικά και θυμίζουν αυτά του Ράμπο, με τη διαφορά ότι δεν ήταν στη φαντασία ενός σεναριογράφου, αλλά ο ίδιος υπήρξε ένας δεινός στρατιώτης.

Αυτό που στο Χόλυγουντ θα έλεγαν μια «φονική μηχανή»….

Για την δράση του δεν πήρε κανένα μετάλλιο, επειδή ήταν ατίθασος χαρακτήρας, καβγατζής, πότης και σε μια στιγμή παροξυσμού, ξυλοφόρτωσε τον ίδιο του τον διοικητή.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το 1940, ο 25χρονος Mayne κατατάχθηκε στο νεοσύστατο σώμα των κομάντο του βρετανικού στρατού στην επίλεκτη μονάδα 11 (Scottish) Commando.

Ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε στην πρώτη αποστολή του, εναντίον γαλλικών δυνάμεων της προδοτικής κυβέρνησης του Βισύ, που πολεμούσαν με τον άξονα, στο Λίβανο.

Η μονάδα του Mayne υπέστη μεγάλες απώλειες στη διάρκεια της επιχείρησης και ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο διοικητής του.

Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στη Σαλαμίνα της Κύπρου προκειμένου να αναδιοργανωθεί η μονάδα τους.

Εκεί ο Mayne ξυλοφόρτωσε τον διοικητή του, ο οποίος δεν είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση και είπε κάτι προσβλητικό για τη μονάδα.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Mayne να εκδιωχθεί από τους κομάντο, όμως τότε τον στρατολόγησε ο ταγματάρχης David Stirling, ιδρυτής της νεοσύστατης και επίλεκτης μονάδας καταδρομέων της Special Air Service (SAS).

Μεταξύ 1941 και 1942 ο Mayne ήταν ένας από τους επικεφαλής αξιωματικούς σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές των ιταλογερμανών….

Στόχος της SAS ήταν κυρίως η καταστροφή των αεροδρομίων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική.

Ο Mayne θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για την καταστροφή 100 εχθρικών αεροπλάνων.

Οι άνδρες υπό τις διαταγές του, ανατίναξαν πολλές εγκαταστάσεις των ιταλογερμανών.

Ο Mayne είχε σχεδιάσει τον τρόπο που χτυπούσαν οι καταδρομείς του, μέσα στην έρημο, με τη χρήση τζιπ.

Μετά την αιχμαλωσία του Stirling από τους Γερμανούς, τον Ιανουάριο του 1943, ο Mayne ήταν ο πιο σημαντικός επιχειρησιακός διοικητής των Βρετανών καταδρομέων εναντίον των δυνάμεων του Ρόμελ.

Το 1943 στη διάρκεια της απόβασης των Συμμάχων στη Σικελία, η μονάδα υπό τον Mayne, η Special Raiding Squadron (SRS), προκάλεσε χάος στα μετόπισθεν των Ιταλών.

Ο Μayne και οι άνδρες αιφνιδίασαν τους Ιταλούς που επάνδρωναν τέσσερις πυροβολαρχίες που υπερασπίζονταν την πόλη Augusta.

Τις κατέλαβαν και τις τέσσερις, και έτσι οι Σύμμαχοι, που μόλις είχαν αποβιβαστεί να κατέλαβαν την πόλη με ελάχιστες απώλειες. Στη διάρκεια της επιχείρησης η SRS αιχμαλώτισε 450 Ιταλούς στρατιώτες και σκότωσε περίπου 200 ως 300.

Σ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων ο Mayne καθοδηγούσε τους άνδρες του από την πρώτη γραμμή.

Μάλιστα, εξουδετέρωσε μόνος του το πλήρωμα ενός ιταλικού πολυβόλου που είχε καθηλώσει τους καταδρομείς του….

ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μετά τη Σικελία, ο Mayne ανέλαβε διοικητής του 1ου Συντάγματος SAS και πολέμησε στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.

Ο Mayne έφερε σε πέρας όλες τις ριψοκίνδυνες αποστολές που του ανατέθηκαν.

Βασικός του στόχος ήταν να χτυπάει τους Γερμανούς στα μετόπισθεν με τους άνδρες του που κινούνταν καταδρομικά, με τζιπ.

Στις μάχες πολεμούσε πάντα μπροστά από τους άνδρες του και έτσι σκότωνε τους περισσότερους Γερμανούς.

Παρά ταύτα, ο Mayne ποτέ δεν τραυματίστηκε και οι άνδρες του είχαν τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με άλλες μονάδες κομάντο ή καταδρομέων.

Αν και κατά γενική ομολογία υπήρξε ίσως ο γενναιότερος και αποτελεσματικότερος αξιωματικός του βρετανικού στρατού, δεν του απονεμήθηκε ποτέ ο Σταυρός της Βικτωρίας (Victoria Cross), το ανώτατο πολεμικό παράσημο της Βρετανίας.

Όχι μόνο το άξιζε, αλλά το πήραν άλλοι αξιωματικοί που ήταν μαζί του στις αποστολές.

Ο λόγος δεν έγινε ποτέ επίσημα γνωστός αλλά φαίνεται ότι οφειλόταν στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του Mayne, όταν δεν ήταν σε κάποια αποστολή.

Στα μετόπισθεν ήταν συνήθως οξύθυμος και μάλωνε για ψύλλου πήδημα με τους στρατιώτες του.

Καθώς ήταν πανύψηλος, αθλητής, και ανυπότακτο πνεύμα, όταν καυγάδιζε με τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους του, συνήθως τους ξυλοφόρτωνε.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ όλοι οι καταδρομείς τον ήθελαν δίπλα τους στις πολεμικές αποστολές, τον απόφευγαν όταν βρίσκονταν στα μετόπισθεν.

Αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ο Mayne ήταν μοναχικός τύπος και συνήθως διάβαζε βιβλία στη τέντα του ή τα έπινε μόνος του στη λεσχη αξιωματικων….

ΣΤΥΓΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Στη Βόρεια Αφρική είχε ένα σκυλί που συχνά το κουβαλούσε μαζί του σ’ ένα σακίδιο.

Μία μέρα ένας προϊστάμενος αξιωματικός του προκειμένου να τον εκδικηθεί επειδή τον είχε προσβάλει, πυροβόλησε το σκυλί.

Όταν ο Mayne το έμαθε, έδειρε τόσο άσχημα τον αξιωματικό, που χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Ο ίδιος ο Mayne τέθηκε υπό κράτηση μέχρι και την επόμενη αποστολή του στην έρημο. Επιπλέον, στρατιώτες που πολέμησαν δίπλα του συγκλονίζονταν από τον τρόπο που σκότωνε με απόλυτη ψυχρότητα τους άνδρες του εχθρού.

Λέγεται ότι στη διάρκεια μίας αποστολής στη Βόρεια Αφρική σκότωσε μόνος του 30 Γερμανούς και Ιταλούς πιλότους τους οποίους αιφνιδίασε στην εγκατάσταση ενός αεροδρομίου.

Οι στρατιώτες του Mayne περιέγραψαν ότι τους εκτέλεσε ως «επαγγελματίας γκάγκστερ», αν και κάποιοι  ήταν τραυματίες και είχαν σηκώσει τα χέρια για να παραδοθούν.

Μετά τον πόλεμο ο Mayne γύρισε στην πατρίδα του στη Βόρεια Ιρλανδία.

Εκεί απέφευγε να μιλά για την πολεμική του δράση και περνούσε τον περισσότερο χρόνο μεθώντας στις παμπ ή μαλώνοντας με τους συμπατριώτες του.

Σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1955 όταν γυρίζοντας στο σπίτι του, τύφλα στο μεθύσι, έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σ’ ένα τρακτέρ.

Ήταν 40 χρονών.

Ο πόλεμος ήταν το στοιχείο του και η ειρήνη το στοιχειό του….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + eleven =