moni-myrtidion
Μονή Μυρτιδίων, Κύθηρα, Ελλάδα. Ομαδική φωτογραφία. Χρο - νολογία: 1892-1895. Φωτογράφος: Δημήτριος Μαρτιμιανάκης. Πηγή: Λαο - γραφική Συλλογή Κυθήρων.

Οι εικόνες, κάποιες φορές, είναι κομμάτι της Ιστορίας. Μια φωτογραφία, όπως αυτή που αναλύουμε παρακάτω, μας παρέχει στοιχεία και πληροφορίες σε πολλαπλά επίπεδα, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα το παρελθόν. Η συγκεκριμένη απεικονίζει την Μονή Μυρτιδίων, και είναι, ίσως, η πρώτη φωτογραφία απεικόνισής της. Μια φωτογραφία πλήθους, που απεικονίζει μια Μονή που αναγνωρίζουμε, αλλά περιλαμβάνει πρόσωπα που έχουν χαθεί. Η ακριβής χρονολόγησή της ήταν ένα αρκετά επίπονο ταξίδι στο παρελθόν, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Όμως μας απέδωσε τόσο πρωτογενή όσο και δευτερογενή στοιχεία. Ειδικά αυτά τα δεύτερα που μας παρέχει, δεν είναι αντιληπτά άμεσα, αλλά μας δίνουν πληροφορίες που αλλάζουν τις καθεστηκυίες απόψεις. Η ανακάλυψή της στη Λαογραφική Συλλογή ήταν μια απρόσμενη συνεισφορά στην οπτική καταγραφή του παρελθόντος των Κυθήρων.

Διαβάστε την μελέτη του Νικόλα Λουράντου εδώ.

Βιογραφικό Νικόλα Λουράντου

Ο Νικόλαος Λουράντος γεννήθηκε στην Αυστραλία. Είναι Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Σπούδασε στα ΚΑΤΕΕ Λάρισας, ως μηχανολόγος, και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Υπουργείο Πολιτισμού, από το 1991. Είναι ερευνητής-μελετητής και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης (Πέραμα), ενώ συγχρόνως είναι υπεύθυνος της Λαογραφικής Συλλογής Κυθήρων (Χώρα), όπου έχει διοργανώσει αρκετές θεματικές εκθέσεις με το υλικό της. Έρευνες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και άλλα έντυπα, και έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 + 11 =