fysiko-aerio

Φωτιά στον προϋπολογισμό απειλεί να βάλει η φρενήρης κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς ευρωπαϊκές χώρες.

Με τη Ρωσία να μη φαίνεται να αλλάζει στρατηγική, είναι σαφές πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται και το επόμενο διάστημα, καταδεικνύοντας ότι η κατάσταση κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου. Το τοπίο που διαμορφώνεται για τις τιμές είναι εκρηκτικό, με το αέριο να ξεπερνά χθες ακόμα και τα 173 ευρώ και τη χονδρική τιμή ρεύματος να εκτινάσσεται σήμερα στα 373 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι ο Μάρτιος ήταν ο μήνας με την υψηλότερη μέση τιμή, στα 273 ευρώ, και σήμερα είναι 100 ευρώ πάνω.

Εάν το άλμα των τιμών συνεχιστεί επί μακρόν, ο προϋπολογισμός θα… αιμορραγήσει, παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο του τουρισμού, αφού θα απαιτηθούν περισσότερα κονδύλια για να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο Γενικό Λογιστήριο σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται ασκήσεις επανυπολογισμού του κόστους αλλά και των δημοσιονομικών περιθωρίων που δημιουργούνται για περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στο συνέδριο του Economist, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το θέμα της τιμής στην οποία θα πωλείται το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές θα παραμείνουν υψηλά, αν δεν αυξηθούν και περαιτέρω. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Το κόστος

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δημοσιονομικό σενάριο για τον νέο μηχανισμό, που προβάλλει η κυβέρνηση ως «ανάχωμα» στην ενεργειακή ακρίβεια, έχει ήδη ξεπεραστεί. Όπως έχει τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το σχέδιο εργασίας βασιζόταν σε τιμές αερίου μέχρι 100 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh.

Για κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου αφαιρούνται από το ΑΕΠ 500 με 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια αύξηση απαιτεί 300-400 εκατ. ευρώ έξτρα δαπανών από τον προϋπολογισμό για να διατηρηθεί ο στόχος επιστροφής των τιμολογίων του ρεύματος σε επίπεδα κοντά σε αυτά που ίσχυαν πριν από την ενεργειακή κρίση.

Βέβαια, λόγω της εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διαθέτει περισσότερα χρήματα από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής.

Σε κινούμενη άμμο ο προϋπολογισμός

Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα, εάν συνεχιστεί η ίδια εικόνα, το όλο μακροοικονομικό σενάριο, που έχει ήδη αναθεωρηθεί μία φορά, θα τεθεί και πάλι σε αμφισβήτηση, λόγω και των μεγάλων αναγκών για επιδοτήσεις. Εφόσον συνεχιστούν οι υπερβάσεις, αναμένεται να ανακύψουν και ζητήματα σχετικά με τα μέτρα που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση προεκλογικά.

Με την επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους να κοστίζει 470 εκατομμύρια ευρώ, το ερώτημα είναι πόσα μέτρα θα μπορούν να εφαρμοστούν από τη στιγμή που θα πρέπει να επιδοτηθούν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Σίσσυ Σταυροπιερράκου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 2 =