windmills, energy, alternative

Τις 107 έφτασαν οι αιτήσεις για έργα ΑΠΕ που απορρίφθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επειδή δεν υπέβαλαν δήλωση επιβεβαίωσης ή και επικαιροποίησης. Μέσα σε αυτές τις αιτήσεις είναι και δύο που αφορούν τα Κύθηρα. Πρόκειται για την αίτηση της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ στη θέση «Μερμηγκάρης» με 18 MW και την αίτηση της κοινοπραξίας  ΤΕΡΝΑ – VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ στη θέση «Κροτήρια»  με 21 MW.

Εν πρώτοις η εξέλιξη φαίνεται θετική για τα Κύθηρα στην κατεύθυνση της λελογισμένης εκμετάλλευσης των πόρων του νησιού ή ακόμη και για όσους αντιμάχονται καθολικά ένα σχέδιο επένδυσης ΑΠΕ στο νησί μας. Ουσιαστικά όμως αυτό δεν ισχύει μιας και οι δύο αυτές αιτήσεις έχουν απορριφθεί, επειδή στις θέσεις αυτές έχουν χορηγηθεί άδειες σε άλλες εταιρείες. Είχε γίνει εκτενής αναφορά στο θέμα των αδειών σε άρθρο του Kythera.News προ καιρού.
Ως προς την διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προβλέπεται ότι εκκρεμή αιτήματα για χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας τα οποία έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ έως και τον κύκλο υποβολής αιτήσεων Ιουνίου 2018, αξιολογούνται από την ΡΑΕ. Στην λίστα που ανακοινωθηκε δεν υπάρχουν οι αιτήσεις Γ3808 (Ξεροκάμπια – Πετρούνι) της κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ-VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΟΡΦΥΡΙΣ» και Γ-3809 (Κορδελίδες Ρούτσουνας) της κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ-VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ». Αυτό σημαίνει ότι αυτές δεν απορρίφθηκαν από τη ΡΑΕ και συνεπώς αναμένουμε τις αντίστοιχες άδειες παραγωγής για τους δυο αυτούς αιολικούς σταθμούς. Προκειται για τους δύο μεγαλύτερους βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς με ισχύ 52 και 48 μεγκαβατ (MW) αντίστοιχα, συνολικής ισχύος 100μεγκαβατ (MW), έντος περιοχής NATOURA 2000 του νησιού.

Ποια είναι η διαδικασία Απόρριψης

Ως προς την διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, βάσει του νόμου 4685/2020 και των παραγάφων 1,2 και 3 του άρθρου 23 προβλέπεται ότι:

1. Εκκρεμή αιτήματα για χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, τα οποία έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ έως και τον κύκλο υποβολής αιτήσεων Ιουνίου 2018, αξιολογούνται από τον Φορέα Αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), όπως ισχύει, και την απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ΥΑΠΕ/Φ1/14810 (Β’ 2373/2011), όπως ισχύει, και εκδίδεται απόφαση απόρριψης ή χορήγησης Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

2. Με ανακοίνωση του Φορέα Αδειοδότησης, η οποία εκδίδεται εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επιβεβαιώσουν εντός (30) τριάντα ημερών τα αιτήματά τους και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των πολυγώνων των έργων τους και των θέσεων των ανεμογεννητριών εντός των πολυγώνων των αρχικών αιτήσεων λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13.

3. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιβεβαίωσης ή επικαιροποίησης εντός του ανωτέρου προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, τα αιτήματα απορρίπτονται άμεσα και άνευ ετέρου. Ο Φορέας Αδειοδότησης αναρτά στην ιστοσελίδα του τον πίνακα των απορριφθεισών αιτήσεων”.

Δείτε εδώ τον κατάλογο με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × 2 =