Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει επισπευσθεί η διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών παραγωγής ενέργειας που αιτούνται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αφορά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα σας παρουσιάζουμε γεωγραφικά αποσπάσματα και στοιχεία που αντλήσαμε από τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) τα οποία αφορούν τα Κύθηρα.

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί συνολικά 4 άδειες παραγωγής ενέργειας οι οποίες περιλαμβάνουν 30 ανεμογεννήτριες των 2 MW με συνολικό ύψος100μ (πυλώνας και φτερωτή) και 30 ανεμογεννήτριες των 3 MW με συνολικό ύψος 150μ (πυλώνας και φτερωτή). Οι εταιρείες που έχουν ήδη πάρει έγκριση για αυτές τις περιοχές είναι οι «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (συμφερόντων Όμιλου Κοπελούζου) και «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ενώ αναμένεται να αξιολογηθούν από την ΡΑΕ άλλες δύο αιτήσεις στις θέσεις Ξεροκάμπια και Κορδελίδες τις οποίες έχει υποβάλει η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ». Επίσης υπάρχουν άλλες τρεις αιτήσεις οι οποίες συμπίπτουν με τις εγκεκριμένες και ως εκ τούτου αναμένεται να απορριφθούν. Τέλος υπάρχουν αιτήσεις για τις οποίες η ΡΑΕ έχει εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις.

Πίνακας με άδειες ΑΠΕ Κύθηρα
Πίνακας με τις αιτήσεις άδειας παραγωγής που έχουν υποβληθεί στην ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις η  παραγόμενη ισχύς θα φτάνει έως τα 250 μεγαβάτ (MW) ενώ για το σχέδιο προβλέπεται η πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης από τα Κύθηρα μέχρι τις ακτές τις Πελοποννήσου. Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με το σχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας του Δήμου Κυθήρων οι ανάγκες του νησιού είναι της τάξης των 4μεγαβάτ (MW). Άρα η παραγόμενη ισχύς δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του νησιού αλλά είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν το οποίο μέσω του ΑΔΜΗΕ θα ενσωματωθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Τα Κύθηρα στον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ

Στο χάρτη της ΡΑΕ, απόσπασμα του οποίου παραθέτουμε, μπορείτε να δείτε με πράσινο χρώμα τις περιοχές με εγκεκριμένες άδειες, με κίτρινο χρώμα τις περιοχές που είναι υπό αξιολόγηση, ενώ με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται θέσεις που αφορούν τις απορριφθείσες αιτήσεις. Οι περιοχές που ενδιαφέρουν την επένδυση αιολικών πάρκων είναι τα Ξεροκάμπια (Ρούτσουνας), οι Κορδελίδες, οι Φοινικίες, το Κροτήρι – Κεφαλοβούνι – Πύργος, ο Μερμηγκάρης και τα Κροτήρια – Κεφαλάκια (Αγία Πελαγία).

ανεμογεννήτριες εταιρείες άδειες παραγωγής

Στον επόμενο χάρτη μπορείτε να διακρίνετε τον αριθμό ανεμογεννητριών ανά περιοχή. Με πράσινο απεικονίζονται οι εγκεκριμένες ανεμογεννήτριες οι οποίες φθάνουν τις εξήντα (60). Με κίτρινο απεικονίζονται οι υπό αίτηση ανεμογεννήτριες χωρίς να υπάρχει όμως πληροφόρηση για τον τελικό τους αριθμό.

ανεμογεννήτριες εταιρείες άδειες παραγωγής ΡΑΕ

Δεδομένα Αιολικού Δυναμικού

Στο τελευταίο απόσπασμα που παραθέτουμε μπορείτε να διακρίνετε το αιολικό δυναμικό των Κυθήρων σε σχέση με όλη την ελληνική επικράτεια όπως καταγράφεται από τις μετρήσεις. Με κόκκινο χρώμα που σημαίνει το υψηλότερο αιολικό δυναμικό απεικονίζονται τα Κύθηρα, η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Σαμοθράκη η Λήμνος και μερικά ακόμη νησιά, καθώς και τμήματα της Κρήτης και της Έυβοιας. Από αυτήν την απεικόνιση γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί τα Κύθηρα αποτελούν «μήλον της έριδος» για τις εταιρείες ΑΠΕ.

ανεμογεννήτριες εταιρείες άδειες παραγωγής ΡΑΕ

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε πρακτικές οδηγίες για να μελετήσετε τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΡΑΕ

Στο βίντεο που παραθέτουμε προβάλλεται ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες από τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Το συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά τους αιολικούς σταθμούς, αλλά η ίδια ακριβώς διαδικασία μπορεί να γίνει και για τα φωτοβολταϊκά, τα μικρά υδροηλεκτρικά, και όλους τους υπόλοιπους σταθμούς/εγκαταστάσεις/προστατευόμενες περιοχές, τα οποία απεικονίζονται με διαφορετικά σύμβολα πάνω στον χάρτη.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ:

1. Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του χάρτη της ΡΑΕ: https://geo.rae.gr/​
2. Κάνουμε κλικ στο κουμπί “Είσοδος στον χάρτη”
3. Παρατηρούμε ότι ο χάρτης της Ελλάδας είναι γεμάτος σύμβολα. Στο αριστερό μέρος της σελίδας, στα “Θεματικά Επιπέδα”, βρίσκουμε την λίστα με τους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα αντίστοιχα σύμβολα. Εκεί, μπορούμε να επιλέξουμε/αποεπιλέξουμε τι ακριβώς θέλουμε να εμφανίζεται στον χάρτη. Στην προκειμένη περίπτωση, θέλουμε να εμφανίζονται μόνο οι αιολικοί σταθμοί, οπότε κάνουμε κλικ στα ανάλογα “κουτάκια” της λίστας.
4. Εστιάζουμε (σταδιακά) στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, μετακινώντας ανάλογα την ροδέλα του ποντικιού, περιμένοντας παράλληλα να “φορτώσει” ο χάρτης τα σύμβολα. Εάν χρειάζεται, κρατάμε πατημένο το κλικ και “σέρνουμε” τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στο χάρτη, για να μετακινηθούμε από περιοχή σε περιοχή. Οι αιολικοί σταθμοί απεικονίζονται με πολύγωνα, εντός των οποίων βρίσκονται κάποια τρίγωνα σύμβολα τα οποία συμβολίζουν τις θέσεις και τον αριθμό των ανεμογεννητριών κάθε αιολικού σταθμού.

ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ:

5. Αφού έχουμε εστιάσει αρκετά στην περιοχή και στον αιολικό σταθμό που μας ενδιαφέρει, κάνουμε κλικ στην καρτέλα “Αναζήτηση” (βλέπε στο 1:25​). Αμέσως εμφανίζεται ακριβώς από κάτω μια γραμμή εργαλείων, στην οποία βρίσκουμε τέρμα αριστερά την “Αναγνώριση Αντικειμένων”, όπου και κάνουμε κλικ (βλέπε στο 1:30​).

6. Μετακινούμε τον κέρσορα πάνω στον αιολικό σταθμό, και κάνουμε κλικ. Μετά από λίγο εμφανίζεται ένα νέο παράθυρο, το οποίο περιέχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τον εν λόγω αιολικό σταθμό (εταιρία, θέση, αριθμός αίτησης, αριθμός μητρώου, ισχύς, στάδιο αδειοδότησης κτλ.)

7. Εάν θέλουμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες, όπως πχ. ο τύπος των ανεμογεννητριών (μάρκα, ισχύς, ύψος πυλώνα (σε μέτρα), διάμετρος δρομέα (σε μέτρα)), κάνουμε κλικ ακριβώς πάνω σε ένα από τα τρίγωνα σύμβολα εντός του πολυγώνου του αιολικού σταθμού. Μετά από λίγο, στην στήλη “Αποτελέσματα Λειτουργίας Αναγνώρισης Αντικειμένων”, που βρίσκεται τέρμα δεξιά, εμφανίζεται η επιλογή “Α/Γ Αιολ. και Υβριδ. Σταθμών”. Ακριβώς από κάτω, υπάρχει ένα σύμβολο λίστας, στο οποίο αν κάνουμε κλικ (βλέπε 2:55​), εμφανίζεται ένα νέο παράθυρο με τα στοιχεία που θέλουμε να δούμε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − three =