ευρωκοινοβούλιο

Με διαφορά και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των συμμάχων της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να καταδικάσει την Ελλάδα για την υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.

Το ψήφισμα ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίο. Υπέρ της έγκρισης ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν 254. Ακόμη 26 απείχαν.

Οι εκκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και οι πιέσεις προς συγκεκριμένα κομβικά πρόσωπα ώστε να αποτραπεί το αναμενόμενο καταδικαστικό ψήφισμα έπεσαν στο κενό.

Οι διασυνδέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με τον ίδιο τον πρόεδρό του, Μάνφρεντ Βέμπερ δεν άλλαξαν τη γνώμη της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Πιέσεις στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου

Παράλληλα, όπως έχουν καταγγείλει οι Γιώργος Κύρτσος και Κώστας Αρβανίτης, όλο το διάστημα που προηγήθηκε ασκήθηκαν πιέσεις στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για να μην ψηφίσουν το καταδικαστικό ψήφισμα.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος (που μαζί με την εξίσου προερχόμενη από την εν λόγω ευρωομάδα, Σόφι Ιν’τ Βελντ έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη καταδίκης της κυβέρνησης), είχε καταγγείλει σε ανάρτησή του στο X ότι γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις για να αποτραπεί το καταδικαστικό προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ψήφισμα. «Άγρια μάχη παρασκηνίου από την κυβέρνηση για να αποτρέψει το καταδικαστικό ψήφισμα για την πολιτική της σε θέματα Κράτους Δικαίου. Ζητάνε από τον Βέμπερ του ΕΛΚ να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Το Μαξίμου πιέζει κυβερνήσεις για να πιέσουν ευρωβουλευτές».

Το αντι-ψήφισμα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία/Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Για την τιμή των όπλων αλλά και ως απάντηση μπροστά στην κατακραυγή κατατέθηκε την τελευταία στιγμή ένα ήπιο ψήφισμα, ή αντι-ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (που υπογράφεται και από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ). το οποίο «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας».

Το αντι-ψήφισμα υπογράφηκε από τους εξής Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ: Elissavet Vozemberg‑Vrionidi, Tomáš Zdechovský, Juan Ignacio Zoido Álvarez, Ioan‑Rareş Bogdan, Lukas Mandl, Nadine Morano, Jeroen Lenaers, Michaela Šojdrová, Loucas Fourlas, Eleni Stavrou, Anna‑Michelle Asimakopoulou, Manolis Kefalogiannis, Stelios Kympouropoulos, Vangelis Meimarakis, Maria Spyraki, Theodoros Zagorakis, Paulo Rangel

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου:

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × three =