midenikes-times-revma

Πρόκειται για τις αποκαλούμενες ρυθμιστικές χρεώσεις, που είναι κοινές για όλος τους παρόχους και σε αντίθεση με την τιμή της κιλοβατώρας που συμβαίνει και να υποχωρεί όταν η τιμή του φυσικού αερίου ακολουθεί πτωτική πορεία, όπως τους τελευταίους μήνες, οι υψηλές ρυθμιστικές χρεώσεις έρχονται για να μείνουν…

Οι νέες «κρυφές» αυξήσεις έρχονται μέσω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των τελών δικτύου που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους παρόχους και καταλήγουν στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ για να καλύψουν τις επενδύσεις στο δίκτυο και το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή.

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς του allazorevma.gr οι αναπροσαρμογές αυτές θα επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό (με τριφασική παροχή ισχύος 25KVA), κατά 7,5%, καθώς από τα 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα, από την 1η Μαϊου και έως τα τέλη του 2023 θα χρεώνεται με 174 ευρώ ετησίως.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της αναθεώρησης από τη ΡΑΕ του εγκεκριμένου ετήσιου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ από 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ το 2023, ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Πρόσθετος παράγοντας που οδήγησε σε αυξημένα τέλη δικτύου είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αν ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές.

Τα τιμολόγια χρήσης δικτύου υπολογίζονται με βάση το απαιτούμενο έσοδο και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που το απαιτούμενο έσοδο παρέμενε σταθερό, από μόνος του ο παράγοντας μείωσης της ζήτησης θα οδηγούσε σε αυξήσεις, πόσο μάλλον που το ετήσιο έσοδο είναι αυξημένο κατά 231 εκατ. ευρώ.

Το αυξημένο αυτό έσοδο για το σύνολο του έτους θα ανακτηθεί από το δεύτερο τετράμηνο και μετά, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν αναδρομικά τις αναπροσαρμογές στις χρεώσεις δικτύου που αντιστοιχούν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Ένας τρίτος παράγοντας που οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις στα τέλη δικτύου είναι η νέα μεθοδολογία που έθεσε σε εφαρμογή η ΡΑΕ για τον υπολογισμό των χρεώσεων.

Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ύψος των χρεώσεων αντιστοιχούσε σε ποσοστό 80% στην ενέργεια και 20% στην ισχύ(μονοφασική – τριφασική).

ΜΕ την απόφαση της ΡΑΕ που τίθεται σε ισχύ από την πρωτομαγιά η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόζεται στα 4.434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώνεται 0,01415 ευρώ από 0,0213 ευρώ.

Σύμφωνα με την παλαιά μέθοδο η χρέωση ισχύος ήταν 1,097 ευρώ ανά μήνα και γίνεται 42 ευρώ ανά έτος που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 ευρώ ανά μήνα.

Αντιστοίχως η χρέωση ενέργειας από 0,0028 ευρώ , διαμορφώνεται στα 0,00413 ευρώ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − eleven =