Πέμ, 25 Δεκ 2025
15.4 C
Kythera

Τσαβούσογλου: «Ναι μεν, αλλά…», για την απόσυρση από τη Λιβύη

Η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στον αραβικό κόσμο εν μέσω πιέσεων σε πολλά μέτωπα.

Σε μια πιο μετριοπαθή στάση φαίνεται να υποχρεώνεται πλέον η Άγκυρα δεδομένων των πιέσεων που υφίσταται στα πολυάριθμα ανοικτά της μέτωπα, όπως δείχνουν οι επαφές που κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη Γερμανία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Μετά την συγκρουσιακή περίοδο 2019-2020, όπου η Turkey αναμίχθηκε σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις, όπως στη Συρία, στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις εν απουσία πλέον του Donald Trump από τον Λευκό Οίκο κάνουν πλέον το καθεστώς Ερντογάν να αφήνει την περισσότερο αδιάλλακτη στάση του στις διεθνείς σχέσεις και να αναζητεί συμβιβασμούς.

Ενώ μεγάλος αριθμός Τούρκων διπλωματών βρίσκεται για δεύτερη στη σειρά ημέρα στο Κάιρο σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει γέφυρες προς το καθεστώς του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο κ. Τσαβούσογλου μετέβη στο Βερολίνο, μετά την επίσκεψη στη Λιβύη όπου το μεταβατικό καθεστώς τού ζήτησε δημοσίως να αποσυρθούν τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Έτσι, μία ημέρα μετά τη συνομιλία της Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε και αυτή την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Λιβύη ως σθεναρό σήμα στήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης, ο κ. Τσαβούσογλου είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας την Πέμπτη, ότι η Άγκυρα συμφωνεί να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη.

Πρόσθεσε πάντως, πως οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λιβύη βρίσκονται εκεί κατόπιν συμφωνίας της Άγκυρας με το προηγούμενο καθεστώς της αφρικανικής χώρας και δεν πρέπει να συγχέονται με τους ξένους μισθοφόρους που είναι επίσης παρόντες.

Εξομάλυνση και με το Ριάντ

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Τσαβούσογλου πρόκειται να μεταβεί στο Ριάντ, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και το άτυπο εμπάργκο της αραβικής χώρας στα τουρκικά προϊόντα.

Προηγήθηκε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία του κ. Ερντογάν με τον Σαουδάραβα βασιλιά περί της ανάγκης εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο μουσουλμανικών κρατών.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Ζελένσκι: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα με ευχή να πεθάνει ο Πούτιν

Σε ένα φορτισμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας...

Χριστούγεννα στον κόσμο

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για...

Στις 39.074 θέσεις η χωρητικότητα στον Βοτανικό

Τα έργα για τη δημιουργία του νέου ποδοσφαιρικού «σπιτιού»...
00:06:33

Ο Ολυμπιακός στις 100 πιο ακριβές ομάδες σε όλο τον κόσμο

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο ακριβούς συλλόγους...

Η εκεχειρία στη Γάζα επαναφέρει διστακτικά το πνεύμα των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ

Υπό τους ήχους γκάιντας και τυμπάνων, Παλαιστίνιοι πρόσκοποι παρέλασαν...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img