Τρί, 17 Φεβ 2026
12.4 C
Kythera

The great French director Jean-Luc Godard dies

Ο πρωτοπόρος του λεγόμενου Νέου Κύματος (Nouvelle Vague), άφησε πίσω του μια καριέρα γεμάτη αριστουργήματα και παρεξηγήσεις που τον έκαναν θρύλο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πέθανε ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 91 ετών, όπως έκανε γνωστό η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ο πρωτοπόρος του λεγόμενου Νέου Κύματος (Nouvelle Vague), άφησε πίσω του μια καριέρα γεμάτη αριστουργήματα και παρεξηγήσεις που τον έκαναν θρύλο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική του ζωή και τις πολιτικές του πεποιθήσεις και με βασικό του σύνθημα ότι στην τέχνη όλα επιτρέπονται, ο Γκοντάρ από τη δεκαετία του ’50 άρχισε να πειραματίζεται με τους κινηματογραφικούς κώδικες: κάμερα στο χέρι, αυτοσχεδιασμός, μακράς διάρκειας πλάνα, jump cuts, δοκιμιογραφικός λόγος, παράθεση λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων είναι μόνο μερικές από τις πρωτοποριακές λύσεις που εφάρμοσε για πρώτη φορά.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν το «Με κομμένη την ανάσα», (1960) που θεωρείται ορόσημο για το Νέο Κύμα.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Στην Ελλάδα δεν σε κρατάνε επειδή είσαι χρήσιμος, σε κρατάνε επειδή είσαι ακίνδυνος

Αν ζούσε σήμερα ο Βασίλης Ραφαηλίδης θα έλεγε την...

AQUA JEWEL: Ανακοίνωση τροποποίησης δρομολογίων

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το δρομολόγιο...
00:18:21

«Πήγαιναν στον θάνατο με το κεφάλι ψηλά, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα»

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφικών ντοκουμέντων από την εκτέλεση των...

Όταν ταξιδεύαμε από τα Κύθηρα στη Σμύρνη με ατμόπλοιο

Η πρόσφατη συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Οπληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση 2,5% τον Ιανουάριο φέτος,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img