New epigraphic findings from Kythera

The study was written by the archaeologist Mars Tsaravopoulos and published in the journal ΗΟΡΟΣ (τόμος 14-16, 2000-2003).

Summary

Η συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζει μια σειρά από νέα επιγραφικά ευρήματα που προέκυψαν από τις έρευνες της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο νησί των Κυθήρων. Ο συγγραφέας καταγράφει και αναλύει επιγραφές που εντοπίστηκαν σε διάφορες θέσεις, με κύριο επίκεντρο την αρχαία πρωτεύουσα στο Παλαιόκαστρο, το λιμάνι της Σκάνδειας και την περιοχή του Καστρίου. Τα ευρήματα αυτά εμπλουτίζουν σημαντικά τις γνώσεις μας για τη δημόσια και ιδιωτική ζωή του νησιού κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο.

Το σώμα των επιγραφών περιλαμβάνει αναθηματικά κείμενα σε θεότητες, όπως ο Απόλλων και η Αφροδίτη, επιβεβαιώνοντας τη μακρά λατρευτική παράδοση των Κυθήρων. Επίσης, δημοσιεύονται επιτύμβιες στήλες που προσφέρουν πολύτιμα ονοματολογικά στοιχεία για τους κατοίκους του νησιού, καθώς και ενεπίγραφα θραύσματα αγγείων και άλλων αντικειμένων. Η μελέτη δίνει ιδιαίτερη βάση στην επιγραφική τεκμηρίωση, προσφέροντας ακριβείς μεταγραφές και φωτογραφική τεκμηρίωση για κάθε εύρημα.

Μέσα από τον σχολιασμό των επιγραφών, αναδεικνύονται οι στενοί δεσμοί των Κυθήρων με τη Λακωνία, καθώς η χρησιμοποιούμενη διάλεκτος και τα ονόματα αντικατοπτρίζουν την πελοποννησιακή επιρροή. Ο Τσαραβόπουλος συνδέει τα επιγραφικά δεδομένα με το αρχαιολογικό τους πλαίσιο, συμβάλλοντας στην ανασύνθεση της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας του νησιού.

Συμπερασματικά, η εργασία αυτή αποτελεί μια θεμελιώδη συμβολή στην κυθηραϊκή αρχαιολογία, καθώς φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της γραπτής παράδοσης του νησιού. Τα νέα ευρήματα επιτρέπουν στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις θρησκευτικές πρακτικές, τις κοινωνικές διαστρωματώσεις και τις εξωτερικές σχέσεις των Κυθήρων κατά τους ιστορικούς χρόνους.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

LEAVE A REPLY

Enter your comment!
please enter your name here

News Feed

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη μετά φόρων στα 344 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2026

Κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου στα 344 εκατ....

Θλίψη στα Κύθηρα: Έφυγε από τη ζωή η Σταυρούλα Μπαμπούνη

Φτωχότερη είναι από σήμερα η τοπική κοινωνία των Κυθήρων,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img