Παρ, 26 Δεκ 2025
15.2 C
Kythera

Φυσικό αέριο: H Gazprom άρχισε την παροχή αερίου στην Ευρώπη – Μικρή μείωση των τιμών

Οι τιμές του αερίου στην Ολλανδία (TTF), που αποτελούν δείκτη αναφοράς για όλη την Ευρώπη, σημειώνουν μικρή υποχώρηση σήμερα κατά 2% στα 77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα αναπλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου, το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των οποίων συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών τους τελευταίους μήνες.

Οι προθεσμιακές τιμές του αερίου στην Ολλανδία (TTF) για τον Δεκέμβριο, που αποτελούν δείκτη αναφοράς για όλη την Ευρώπη, σημειώνουν μικρή υποχώρηση σήμερα κατά 2% στα 77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η Gazprom ενέκρινε και ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου παροχής φυσικού αερίου σε πέντε ευρωπαϊκούς σταθμούς υπόγειας αποθήκευσης», ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός στο Telegram, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν η διαδικασία έχει ξεκινήσει και σε ποιες χώρες βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αυτές.

«Ο όγκος και οι διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου έχουν ορισθεί», αναφέρει η Gazprom.

Η Ευρώπη, η οποία εισάγει από την Ρωσία το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, αντιμετωπίζει εδώ και μήνες εκτίναξη των τιμών, λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής ανάκαμψης μετά την pandemic.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν στα τέλη του Οκτωβρίου όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin έδωσε εντολή στην Gazprom να αυξήσει τις παραδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την πλήρωση των ρωσικών αποθεμάτων.

Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ διευκρίνισε στην συνέχεια ότι ο όμιλος επρόκειτο να αναπληρώσει τα ρωσικά αποθέματα πριν από τις 8 Νοεμβρίου.

Στην Ευρώπη, τα αποθέματα του φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερό τους επίπεδο, λόγω του παρατεταμένου χειμώνα και επειδή στην συνέχεια δεν αποκαταστάθηκαν.

Σύμφωνα με την Μόσχα, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε προτιμήσει τα τελευταία χρόνια τις αγορές spot φυσικού αερίου, που σημαίνουν διακύμανση των τιμών, αντί να υπογράφει μακροπρόθεσμα, πολυετή, συμβόλαια με την Gazprom.

Η Russia διαβεβαιώνει ότι έχει την πρόθεση να στείλει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, αλλά επιθυμεί να επιστρέψει στην πρακτική των πολυετών συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

ΑΣΕΠ: Νέες προσλήψεις προσωπικού στον Δήμο Κυθήρων

Ο Δήμος Κυθήρων προχωρά σε νέες προσλήψεις προσωπικού, μέσω...

Κυθηραϊκός Σύνδεσμος – Μορφωτικό Κέντρο Κυθήρων: Ευχαριστήριο

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος – Μορφωτικό Κέντρο Κυθήρων, σε συνεργασία...

Ζελένσκι: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα με ευχή να πεθάνει ο Πούτιν

Σε ένα φορτισμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας...

Χριστούγεννα στον κόσμο

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για...

Στις 39.074 θέσεις η χωρητικότητα στον Βοτανικό

Τα έργα για τη δημιουργία του νέου ποδοσφαιρικού «σπιτιού»...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img