Πέμ, 25 Δεκ 2025
15.3 C
Kythera

Επανέρχεται στο προσκήνιο η σύνδεση Καλαμάτας – Κυθήρων – Κρήτης

Μέσω του νέου διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές

Μια λησμονημένη, αλλά για πολλούς «πονεμένη» υπόθεση της Μεσσηνίας φαίνεται πως επανέρχεται στο προσκήνιο μέσω του νέου διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή περίοδο 1 Νοεμβρίου 2025 – 31 Οκτωβρίου 2026. Πρόκειται για τη σύνδεση της Καλαμάτας με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Κίσσαμο, η οποία περιλαμβάνεται – με διαζευκτικό τρόπο – στο 71ο δρομολόγιο του σχετικού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, στο δρομολόγιο αναφέρεται η διαδρομή «Καλαμάτα ή Γύθειο – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος», δύο φορές την εβδομάδα και για όλη τη διάρκεια του δρομολογιακού έτους. Το γεγονός ότι η Καλαμάτα επανεμφανίζεται ως ενδεχόμενο σημείο εκκίνησης γεννά ερωτήματα – αλλά και μια δόση αισιοδοξίας – για πιθανή επανασύνδεση της πόλης με τις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Το Υπουργείο ζητά για το εν λόγω δρομολόγιο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο με μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 300 επιβατών τον χειμώνα και 450 το καλοκαίρι, χώρο για τουλάχιστον 600 τ.μ. επιβατικά οχήματα και 400 τ.μ. φορτηγά, μήκος 90 μέτρων και 15 επιβατικές κλίνες.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για όλες τις προκηρυγμένες γραμμές είναι η 15η Μαΐου, ενώ η διάρκεια των συμβάσεων κυμαίνεται από ένα έως πέντε έτη, με έναρξη την 1η Νοεμβρίου 2025.

Το αν πρόκειται για τυπική αναφορά από το παρελθόν ή για πραγματική πρόθεση του Υπουργείου να αναβιώσει τη γραμμή της Καλαμάτας, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, η αναφορά αρκεί για να αναζωπυρώσει – έστω και με φειδώ – τις ελπίδες για μια νέα θαλάσσια πύλη επικοινωνίας της Μεσσηνίας με τα Κύθηρα και την Κρήτη.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

LEAVE A REPLY

Enter your comment!
please enter your name here

News Feed

Ζελένσκι: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα με ευχή να πεθάνει ο Πούτιν

Σε ένα φορτισμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας...

Χριστούγεννα στον κόσμο

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για...

Στις 39.074 θέσεις η χωρητικότητα στον Βοτανικό

Τα έργα για τη δημιουργία του νέου ποδοσφαιρικού «σπιτιού»...
00:06:33

Ο Ολυμπιακός στις 100 πιο ακριβές ομάδες σε όλο τον κόσμο

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο ακριβούς συλλόγους...

Η εκεχειρία στη Γάζα επαναφέρει διστακτικά το πνεύμα των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ

Υπό τους ήχους γκάιντας και τυμπάνων, Παλαιστίνιοι πρόσκοποι παρέλασαν...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img