Επανέρχεται στο προσκήνιο η σύνδεση Καλαμάτας – Κυθήρων – Κρήτης

Μέσω του νέου διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές

Μια λησμονημένη, αλλά για πολλούς «πονεμένη» υπόθεση της Μεσσηνίας φαίνεται πως επανέρχεται στο προσκήνιο μέσω του νέου διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή περίοδο 1 Νοεμβρίου 2025 – 31 Οκτωβρίου 2026. Πρόκειται για τη σύνδεση της Καλαμάτας με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Κίσσαμο, η οποία περιλαμβάνεται – με διαζευκτικό τρόπο – στο 71ο δρομολόγιο του σχετικού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, στο δρομολόγιο αναφέρεται η διαδρομή «Καλαμάτα ή Γύθειο – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος», δύο φορές την εβδομάδα και για όλη τη διάρκεια του δρομολογιακού έτους. Το γεγονός ότι η Καλαμάτα επανεμφανίζεται ως ενδεχόμενο σημείο εκκίνησης γεννά ερωτήματα – αλλά και μια δόση αισιοδοξίας – για πιθανή επανασύνδεση της πόλης με τις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Το Υπουργείο ζητά για το εν λόγω δρομολόγιο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο με μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 300 επιβατών τον χειμώνα και 450 το καλοκαίρι, χώρο για τουλάχιστον 600 τ.μ. επιβατικά οχήματα και 400 τ.μ. φορτηγά, μήκος 90 μέτρων και 15 επιβατικές κλίνες.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για όλες τις προκηρυγμένες γραμμές είναι η 15η Μαΐου, ενώ η διάρκεια των συμβάσεων κυμαίνεται από ένα έως πέντε έτη, με έναρξη την 1η Νοεμβρίου 2025.

Το αν πρόκειται για τυπική αναφορά από το παρελθόν ή για πραγματική πρόθεση του Υπουργείου να αναβιώσει τη γραμμή της Καλαμάτας, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, η αναφορά αρκεί για να αναζωπυρώσει – έστω και με φειδώ – τις ελπίδες για μια νέα θαλάσσια πύλη επικοινωνίας της Μεσσηνίας με τα Κύθηρα και την Κρήτη.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή Ειδήσεων

00:00:24

Στον Ασπρόπυργο το κέρδος μετριέται με καμένη σάρκα

Αυτό που «οι αποδεκτοί δημοσιογράφοι» θα σπεύσουν να βαφτίσουν...

Τιμητική εκδήλωση για τη συνταξιοδότηση του χειρουργού Παρασκευά Τσεμινίδη

Μια ιδιαίτερα συγκινητική και σημαντική στιγμή για την τοπική...

Η ΕΕ ζητάει από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook

Οι Βρυξέλλες έδωσαν σήμερα εντολή στη γιγάντια αμερικανική εταιρεία...

Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει έγκαιρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων

«Τις τελευταίες ημέρες, από τις αρχές Ιουλίου, υπάρχουν ανοδικές...

ΑΤ Ομονοίας: Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί για τον ομαδικό βιασμό της 19χρονης

Την ενοχή των δύο κατηγορούμενων αστυνομικών για τον από...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img