dontia-vourtsisma

Το βούρτσισμα κάθε πρωί και ξανά το βράδυ πριν τον ύπνο, φαίνεται να είναι το πρότυπο για τους περισσότερους ανθρώπους. Τι γίνεται, όμως, εάν πλένετε τα δόντια σας σε λάθος μέρος της πρωινής σας ρουτίνας;

Γιατί ίσως είναι καλύτερο να βουρτσίζετε πριν το πρωινό

Μπορεί πράγματι να υπάρχει μια επιστημονική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ενώ κοιμάστε, τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα στο στόμα σας πολλαπλασιάζονται. Αυτός είναι εν μέρη ο λόγος που μπορεί να ξυπνήσετε με άσχημη γεύση και κακή αναπνοή.

Βουρτσίζοντας με μια οδοντόκρεμα με φθόριο απαλλάσσετε τα δόντια σας από την πλάκα και τα βακτήρια. Επικαλύπτετε επίσης το σμάλτο σας με ένα προστατευτικό φράγμα έναντι των οξέων στο φαγητό σας.

Όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας, ξεκινάτε και την παραγωγή σάλιου. Μια μικρή μελέτη 21 ηλικιωμένων έδειξε ότι, μετά το βούρτσισμα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είδαν την παραγωγή σάλιου να εκτινάσσεται για έως και 5 λεπτά. Το σάλιο βοηθά το φαγητό σας να διασπαστεί και φυσικά σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα σας.

Γιατί μπορεί να θέλετε να πλένετε τα δόντια σας μετά το πρωινό

Ενώ οι ειδικοί λένε ότι το βούρτσισμα πριν φάτε πρωινό είναι πολύ πιο ωφέλιμο για το σμάλτο των δοντιών σας και τη συνολική στοματική υγεία, κανείς δεν θέλει να πιει τον πρωινό χυμό του πορτοκαλιού όταν έχει ακόμα τη γεύση του φθορίου στο στόμα του. Γι’ αυτό ίσως να προτιμάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το πρωινό.

Αλλά οι τροφές που συμπεριλαμβάνονται στο πρωινό μας, όπως εσπεριδοειδή και καφές, είναι όξινες. Αυτό σημαίνει ότι με το βούρτσισμα τα υπολείμματα αυτών των τροφών διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών μας. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να αποφεύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το πρωινό, εάν καταναλώνετε κάτι όξινο.

Προφυλάξεις για το βούρτσισμα των δοντιών μετά το πρωινό

Εάν λειτουργεί καλύτερα για την πρωινή σας ρουτίνα να βουρτσίζετε μετά το πρωινό, μπορείτε ακόμα να το κάνετε, αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου ποιες τροφές να αποφεύγετε. Οι χειρότερες τροφές για το σμάλτο των δοντιών σας είναι:

Οι βασικές τροφές για πρωινό είναι μερικές από τις χειρότερες τροφές για το σμάλτο των δοντιών σας, όπως:

  • χυμός πορτοκάλι
  • εσπεριδοειδή
  • αποξηραμένα φρούτα
  • ψωμί
  • αρτοσκευάσματα

Το να περιμένετε από τριάντα λεπτά έως μία ώρα μετά το φαγητό για να πλύνετε τα δόντια σας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα προστατεύετε και δεν αλλοιώνετε το σμάλτο σας – ειδικά μετά από όξινα τρόφιμα.

Για επιπλέον προστασία, πίνετε νερό ή μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό για να καθαρίσετε τα δόντια σας πριν τα βουρτσίσετε.

Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών σας είναι εξίσου σημαντικό. Είτε χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είτε τυπική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα με νάιλον τρίχες, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Βρέξτε την κεφαλή της βούρτσας σας με μικρή ποσότητα νερού για να τη λιπάνετε. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας με φθόριο, περίπου στο μέγεθος ενός μπιζελιού.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας υπό γωνία, ώστε να έχετε πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία. Βουρτσίστε για 2 λεπτά, διασφαλίζοντας ότι βουρτσίζετε τα μπροστινά σας δόντια, τα πλαϊνά των δοντιών σας και την επιφάνεια μάσησης των δοντιών σας.
  • Βουρτσίστε τα υπολείμματα βακτηρίων από τη γλώσσα σας που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί κατά τη διαδικασία του βουρτσίσματος.
  • Φτύστε την οδοντόκρεμα που περίσσεψε και ξεπλύνετε.

Αποφύγετε τη χρήση στοματικού διαλύματος, αμέσως μετά το βούρτσισμα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + 8 =